Η Αγία Νάπα φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας από τα αρχεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών

gdt Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Έκθεση Φωτογραφίας, Νέα Αμμοχώστου

Η Αγία Νάπα φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας από τα αρχεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι η έκθεση υπό τον τίτλο «Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης», την οποία παραχώρησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, φιλοξενείται στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φίλων του Πάρκου Γλυπτικής «Αρωμα Αγίας Νάπας», τέλεσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά στιγμιότυπα από το πλούσιο αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία αποτυπώνουν και τεκμηριώνουν το τιτάνιο έργο της απόκρυψης των εκθεμάτων του κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό την προστασία τους από τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες όπως επίσης το κοπιώδης έργο ανασυγκρότησης του Μουσείου μετά τη λήξη της κατοχής.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες που στηρίζει την κοινωνία μας και ως τέτοιο θα πρέπει να τον στηρίζουμε. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει εντάξει στις προτεραιότητες του τα ζητήματα που αφορούν την προώθηση του πολιτισμού και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, με βασικό στόχο την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων, ώστε η τέχνη και ο πολιτισμός να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη».

O Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σημαντικών έργων που θα γίνουν στην Αγία Νάπα μεταξύ των οποίων η κατασκευή του Υπαίθριου Αμφιθεάτρου, το Υποβρύχιο Πάρκο και η επέκταση του Δημοτικού Μουσείου.

Ο κ. Καρούσος έκανε επίσης αναφορά στην έναρξη μέσα στις επόμενες μέρες, του «Συμποσίου Σεφέρη» και του Συμποσίου Γλυπτικής και «στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να διεκδικήσει η Αγία Νάπα το 2030 τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταθέσουμε μία αξιόλογη και ανταγωνιστική και δημιουργική πρόταση, η οποία θα συνδυάζει τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό».

Σημέιωσε επίσης ότι «όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνει ο Δήμος, μεταξύ των οποίων τα Συμπόσια Γλυπτικής, το Συμπόσιο Σεφέρη, το Πάρκο Γλυπτικής και το υποβρύχιο Μουσείο, θα αποτελέσουν τον πυρήνα διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνέχισε “θα τεθεί σύντομα θέμα δημιουργίας ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την ονομασία «Αγία Νάπα 2030» ο οποίος θα αναλάβει την ολοκλήρωση του φακέλου και την κατάθεση του προκειμένου να διεκδικήσουμε τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2030».