Η Αγία Νάπα παρέλαβε την προτομή του Έλληνα Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη

DSC 0606 Γιώργος Σεφέρης, Πολιτισμός, τέχνη

Tην προτομή του Έλληνα Νομπελίστα Ποιητή Γιώργου Σεφέρη παρέλαβε σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 από τη δημιουργό του έργου κ. Μαρία Κυπριανού ο Δημαρχεύων Δήμου Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου.

Το έργο, διαστάσεων 90εκ x 75εκ x 80εκ (μέγεθος το οποίο είναι κατά 50% μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος μίας συνηθισμένης προτομής), είναι καμωμένο από πηλό και αποτελεί δωρεά προς το Δήμο του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από προσωπική πρωτοβουλία του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών Δρ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε ανακοινώσει την προσφορά κατά τη διάρκεια του 4ου Συμποσίου Σεφέρη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα».

DSC 0588 Γιώργος Σεφέρης, Πολιτισμός, τέχνη

Παραλαμβάνοντας το έργο ο κ. Ζαννέτου ευχαρίστησε τη δημιουργό για το εξαιρετικό έργο που φιλοτέχνησε και τον Υπουργό Εξωτερικών για την υλοποίηση της δέσμευσής του να δωρίσει το Υπουργείο του, στο Δήμο Αγίας Νάπας αυτό το σημαντικό έργο.

DSC 0609 Γιώργος Σεφέρης, Πολιτισμός, τέχνη

«Η προτομή» πρόσθεσε «θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του Κέντρου Σεφερικών Μελετών, το οποίο θα στεγαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο σε ειδικό χώρο επέκτασης του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα». Όπως είναι ήδη γνωστό ανέφερε το Κέντρο εγκαινιάστηκε πρόσφατα σε προσωρινό χώρο και σε αυτό υπάρχει το προσωπικό Αρχείο του Πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και νυν Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης κ. Γιώργου Γεωργή και του Μελετητή κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου».

DSC 0576 Γιώργος Σεφέρης, Πολιτισμός, τέχνη

Η δημιουργός του έργου κ. Μαρία Κυπριανού ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την ίδια και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη η ανάθεση από το Υπουργείο Εξωτερικών της φιλοτέχνησης της προτομής του Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε ανήκει στην παγκόσμια ελίτ των σπουδαίων ποιητών.
«Γι’ αυτό εξήγησε «προσπάθησα όσο ήταν δυνατό να πλησιάσω τη μορφή του έτσι ώστε να θυμίζει τον ποιητή αλλά συγχρόνως ήθελα να το κάνω με το δικό μου τρόπο για να μην είναι στα πρότυπα της κλασσικής και αυστηρής προτομής».

DSC 0584 Γιώργος Σεφέρης, Πολιτισμός, τέχνη

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής κ. Κίκης Κωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του και έδωσε τα εύσημα στην Κύπρια καλλιτέχνη για το εξαιρετικό όπως είπε έργο της.

Το αποτέλεσμα του έργου αυτού ανέφερε «με δικαιώνει για την εισήγηση που έχω κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο για συμμετοχή Κύπριων Καλλιτεχνών στο Συμπόσιο Γλυπτικής.