“Η απόφαση στην υπόθεση της Βρετανίδας θα κριθεί στο Ανώτατο»

imagew 59 Νέα Αμμοχώστου, ομαδικός βιασμός, Υποθεση Ομαδικού Βιασμού

Αν η καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας είναι λανθασμένη, αυτό θα το αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο μετά την καταχώρηση έφεσης ενώπιόν του, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.

Η 19χρονη κρίθηκε χθες ένοχη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στο αδίκημα της πρόκλησης δημόσιας βλάβης, ύστερα από ψευδή καταγγελία της ότι στις 17/7/19 είχε βιαστεί από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν κατά της καταδικαστικής απόφασης στην υπόθεση, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αμφισβητούμε με αυτό τον τρόπο τις δικαστικές αποφάσεις», σημειώνοντας ότι «είναι λανθασμένες οι ενέργειες που γίνονται. Εδώ προβλέπεται έφεση. Αν είναι λανθασμένη η απόφαση, υπάρχει το Εφετείο για να αποφασίσει».

«Υπάρχει Εφετείο, καταθέτεις έφεση και την αμφισβητείς (την απόφαση) στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτές είναι οι διαδικασίες, διαφορετικά ξεφεύγουμε από την έννοια του κράτους δικαίου και πάμε στην οχλαγωγία. Γι’ αυτό υπάρχει και ο επόμενος βαθμός δικαιοδοσίας που είναι το Εφετείο και όποιος νομίζει ότι είναι λανθασμένη η απόφαση πηγαίνει στο Εφετείο», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιστολές νομικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα με αίτημα την αναστολή της ποινικής δίωξης της 19χρονης, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα , με βάση το σύνταγμα, να τερματίσει οποιαδήποτε ποινική δίωξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Ιωαννίδης έκρινε ως δικαιολογημένο το αίτημα, λέγοντας ότι και ο ίδιος ήταν υπέρ στο να τερματιστεί η ποινική δίωξη εναντίον της 19χρονης λόγω του ότι η ίδια δικάστηκε κατ’ επανάληψη από τα ΜΜΕ για ένα αδίκημα που ουσιαστικά σε πολλές χώρες έχει καταργηθεί, όπως είπε.

Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία από τη στιγμή που η δική βρισκόταν σε εξέλιξη, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε : «Σε καμία περίπτωση».

Δεδομένη η καταχώρηση έφεσης στο Ανώτατο

Η εκ των δικηγόρων της 19χρονης, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, είπε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταχώρηση έφεσης κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο «απλώς περιμένουμε να επιβληθεί και η ποινή στις 7 του Γενάρη και μετά θα καταχωρηθεί η έφεση». Είπε ότι η έφεση θα πρέπει να καταχωρηθεί εντός δέκα ημερών από την επιβολή της ποινής.

Ερωτηθείς για το ποιοι θα είναι οι λόγοι έφεσης, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι οι νομικοί σύμβουλοι της 19χρονης μελετούν ακόμη την πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας ότι κάποιοι λόγοι «είναι ξεκάθαροι για μας».

Η κ. Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της 19χρονης κατά το ανακριτικό στάδιο, λέγοντας ότι η κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία έγινε χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Είπε ακόμη ότι παραβιάστηκε και το δικαίωμά της σε δίκαιη δίκη, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο. «Αν δεν δικαιωθούμε στην Κύπρο σίγουρα η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ)», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, η 19χρονη μπήκε ως θύμα στον Αστυνομικό Σταθμό μετά από καταγγελία για βιασμό και βγήκε ως ύποπτη ενός άλλου αδικήματος, κατά την έκφρασή της, λέγοντας ότι το μήνυμα που στέλνει το κράτος στις γυναίκες που είναι θύματα βιασμού ή βίας γενικότερα είναι να μην προχωρούν σε καταγγελία, γιατί μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενες.

Η κ. Χαραλαμπίδου υποστήριξε ακόμη ότι το γεγονός πως μια νεαρή κοπέλα 19 ετών τόλμησε να καταγγείλει βιασμό και να αμφισβητήσει τον τρόπο που έτυχε χειρισμού από τις διωκτικές αρχές , οδήγησε σε μια τιμωρητική διαδικασία εναντίον, προσθέτοντας ότι το σύστημα «πέρασε σαν οδοστρωτήρας από πάνω της».

Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε, τέλος, λόγο για μια πολύ δύσκολη υπόθεση επειδή δεν επετράπη, όπως είπε, στην υπεράσπιση πλήρη πρόσβαση στο ανακριτικό έργο και στο αποδεικτικό υλικό στην υπόθεση του βιασμού, παρά το σχετικό αίτημα για αποκάλυψη αυτού του υλικού στην πλευρά της υπεράσπισης.

Να σημειωθεί ότι τη «μη αναμενόμενη» παρέμβαση του Foreign Office στην υπόθεση της καταδίκης της 19χρονης Βρετανίδας επιχείρησε να ερμηνεύσει ο δημοσιογράφος του BBC, James Landale.

Υπενθυμίζεται ότι στο twitter άρχισε μία εκστρατεία με το hashtag #BoycottCyprus, καλώντας τους Βρετανούς να μην επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές.

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ότι τυχόν παρέμβασή του στην ποινική υπόθεση πρόκλησης δημόσιας βλάβης με κατηγορούμενη νεαρή Βρετανίδα «δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στην διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο».

Επίσης, η Sun φιλοξενεί δηλώσεις της ίδιας της 19χρονης, η οποία λέει ότι δεν της προκάλεσε έκπληξη η απόφαση με βάση το πώς «από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα από θύμα κατηγορούμενη».

Τέλος, δήλωση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την υπόθεση της Βρετανίδας υπηκόου που ευρίσκεται υπό εκδίκαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.