Καρούσος: “Ασύνδετη η υπουργοποίηση με πρόταση ενοποίησης Δήμων” (BINTEO)

©Famagusta.News
©Famagusta.News

Τις πρώτες του δηλώσεις στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του ΣΙΓΜΑ μετά την υπουργοποίησή του έκανε ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών Γιάννης Καρούσος, μέχρι τώρα Δήμαρχος Αγίας Νάπας.

Στην ερώτηση αν η απόφαση είχε παρθεί εδώ και καιρό ή αν κλείδωσε την τελευταία στιγμή, ο κ. Καρούσος δήλωσε: “Όχι, εγώ είχα ενημερωθεί χθες το πρωί ουσιαστικά, κατά τις 10:00-10:15… Δεν είχα ενημέρωση δηλαδή, από πριν… Ο Πρόεδρος επικοινώνησε μαζί μου το πρωί χθες”.

Διαβάστε επίσης: Καρούσος: “Μεγάλη τιμή να αναλάβω το Υπουργείο Μεταφορών

Για να προσθέσει σχετικά με την συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: “Μού είπε ότι επιθυμεί να με διορίσει Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπου και εγώ αποδέκτηκα, και μάλιστα του είπα, ναι αποδέχομαι και ότι με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός αυτό, όχι μόνο εμένα, και την Αγία Νάπα και την επαρχία Αμμοχώστου και ότι πηγαίνω στο συγκεκριμένο Υπουργείο με στόχο να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες, κατ’ αρχήν, του Προέδρου αλλά και των πολιτών με στόχο να παραχθεί έργο στο συγκεκριμένο Υπουργείο.”

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Καρούσος: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Ερωτηθείς για την δική του εκτίμηση όσον αφορά τους λόγους που έγειραν την πλάστιγγα της απόφασης του Προέδρου Αναστασιάδη υπέρ του ονόματός του, αφού πρώτα είχαν ακουστεί δύο-τρία άλλα ονόματα και όχι το δικό του, ο κ. Καρούσος δήλωσε “σίγουρος” πως “καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του Προέδρου” είναι “η πορεία του και το έργο που έχει παράξει στον Δήμο Αγίας Νάπας και ο τρόπος που λειτούργησε στον Δήμο Αγίας Νάπας” και το γεγονός πως “έχουν γίνει έργα” επί Δημαρχίας του.

Ο νέος Υπουργός δήλωσε πως “με την ίδια νοοτροπία, με τον ίδιο ζήλο” σκοπεύει να πορευθεί ως Υπουργός με σκοπό “να παραχθεί έργο” και να επιλυθούν προβλήματα της καθημερινότητας αφού αυτό είναι που περιμένουν οι πολίτες.

Το όνομα του Γιάννη Καρούσου συνδέθηκε τον τελευταίο καιρό με την πρόταση για ενοποίηση του Δήμου Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας και την κοινότητα Λιοπετριού, προοπτική η οποία θα φέρει ανακατατάξεις στον οικονομικό και διοικητικό χάρτη των Κοκκινοχωρίων και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ακόμη και χθες υπήρχε στον κυριακάτικο Τύπο άρθρο του με τίτλο “Όταν σε δικαιώνει η Ιστορία” όπου επιχειρηματολογούσε υπέρ της εξέλιξης αυτής.

Στην ερώτηση αν η υπουργοποίησή του συνδέεται με το εν λόγω ζήτημα, ο τέως Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως “δεν συνδέεται το ένα με το άλλο” και θα αναμένει ανακοίνωση “σε λίγες ώρες” τις προτάσεις του αρμόδιου Υπουργού, ενώ επανέλαβε πως μόλις χθες ενημερώθηκε για την υπουργοποίησή του και επομένως επέμεινε πως οι δύο εξελίξεις δεν σχετίζονται.

Αγία Νάπα: Σε τροχιά εκλογών μετά την υπουργοποίηση Καρούσου

Σε τροχιά εκλογών μπαίνει από σήμερα ο Δήμος Αγίας Νάπας.

Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στον μέχρι σήμερα Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Όπως προνοείται στο άρθρο 16 του περί Δήμων Νόμου, ο Γιάννης Καρούσος οφείλει να παραιτηθεί του αξιώματος του Δημάρχου βάσει του ασυμβιβάστου εξαιτίας του διορισμού του ως Υπουργού.

Η διενέργεια συμπληρωματικής εκλογής διατάσσεται από τον Υπουργό Εσωτερικών στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, όπου ορίζεται ημέρα εκλογής εντός σαράντα πέντε ημερών από της κενώσεως της θέσης του Δημάρχου.

Μέχρι την πλήρωση της θέσης, χρέη Δημάρχου θα εκτελεί ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Ζαννέτος.

Ο διορισμός Γιάννη Καρούσου αποτελεί αναμφίβολα πρωτοφανή απόφαση υπουργοποίησης Δημάρχου, και μάλιστα είκοσι τέσσερεις, σχεδόν, ώρες πριν την ανακοίνωση από τον Υπουργό Εσωτερικών της Μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την οποία ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφραζε εντονότατα την άποψή του για συνένωση της Αγίας Νάπας με Σωτήρα και Λιοπέτρι.