Καρούσος για αέριο γέλιου: “Σε άλλες πόλεις γίνεται και ντελίβερι”

Πονοκέφαλος έχει καταντήσει η μάστιγα του καλοκαιριού, το αέριο γέλιου. Το γνωστό laughing gas, μια απ’ τις “πληγές” της Αγίας Νάπας και όχι είναι μεν ελεύθερο προς πώληση, ωστόσο η Αστυνομία πλέον επικαλούμενη σχετικό άρθρο του ποινικού κώδικα προβαίνει σε συλλήψεις που επιφέρουν επιβολή χρηματικού προστίμου αλλά και φυλάκισης.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας όσο και ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, οι οποίοι από κοινού επανέλαβαν τα προβλήματα της περιοχής.

Ο Γιάννης Καρούσος μάλιστα ανέφερε ότι η πώληση του αερίου γέλιου δεν αφορά μόνο την πόλη του, αλλά κι άλλες παραλιακές πόλεις του νησιού όπου μάλιστα “γίνεται ντελίβερι” όπως είπε χαρακτηριστικά. Από πλευράς της η Αστυνομία σημείωσε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, ωστόσο κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τον περιορισμό και την καταστολή του επικίνδυνου φαινομένου του αερίου γέλιου.

Το φαινόμενο της χρήσης του αερίου γέλιου για σκοπούς διασκέδασης έχει τις ρίζες του στη Βρετανία σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ίδια δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι η τρέλα άρχισε από το Λονδίνο πριν από 5 περίπου χρόνια ενώ εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις περιοχές όπου επισκέπτονταν τουρίστες.

Σχετική αναφορά στο παράδειγμα της Βρετανίας για το ζήτημα αυτό έκανε στην παρέμβασή του στο ΣΙΓΜΑ ο Δήμαρχος της πόλης, ο οποίος ανέφερε ότι οι Βρετανοί νομοθέτησαν για το αέριο γέλιου και επιτρέπουν τη χρήση του μόνο για σκοπούς εστίασης και όχι για διασκέδαση.

Παράδειγμα είναι και η γειτονική Κρήτη όπου πριν από 2 χρόνια νεαρή Βρετανίδα που μεταφέρθηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αφού είχε εισπνεύσει αέριο γέλιου. Το χαρακτηρίζουν μάλιστα ως “κρακ των χίπηδων” ενώ σε παλαιότερο άρθρο της το 2015, η Sun είχε χαρακτηρίσει τον Κάβο ως την “πρωτεύουσα του αερίου γέλιου της Ευρώπης” με το άρθρο να αναφέρει αυτά που παρατήρησε η συντάκτρια. “Είναι τόσο διαδεδομένο που το πουλάνε παντού, σε μπαρ, σε κλαμπ, σε εστιατόρια, σε σούπερ μάρκετ ακόμα και σε περίπτερα”, σχολίασε έκπληκτη η δημοσιογράφος Αντονέλα Λατσέρι.

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις

Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως “υποξία”, συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο.

Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί ωστόσο ανησυχούν ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα πόση είναι η ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου που πρέπει να καταναλώσει ένας άνθρωπος για να θεωρηθεί κρίσιμο για την υγεία του.

Εχοντας αποκτήσει τη φήμη του “κρακ των χίπηδων” το αέριο γέλιου, σύμφωνα με τους τακτικούς χρήστες του, προκαλεί την ίδια αίσθηση με μία γραμμή κοκαΐνης, με τη διαφορά ότι δεν είναι παράνομο. Είναι όμως το ίδιο επικίνδυνο;

Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι, σε αντίθεση με τα σκληρά ναρκωτικά, δεν έχει βλαβερές παρενέργειες, αφού δεν καπνίζεται και δεν είναι ενέσιμο, ενώ περισσότεροι από 460.000 άνθρωποι ηλικίας 16 έως 24 το χρησιμοποίησαν τακτικά το 2013, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 7,6 τοις εκατό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς αυτούς κρύβεται ένα ακόμη πιο συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο: Το υποξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 17 θανάτους μεταξύ 2006 και 2012, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King George στο Λονδίνο.

Πηγή: SigmaLive, με πληροφορίες από newsbeast.gr / iefimerida.gr