Καρούσος: “Απαραίτητη η μεταρρύθμιση αλλά με τα σωστά κριτήρια”

Γιάννης Καρούσος, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Του Γιάννη Καρούσου*

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη και ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με αυτό. Η μεταρρύθμιση, όμως, που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λανθασμένα κριτήρια στο θέμα των συνενώσεων, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά κριτήρια όπως ο ενεργός πληθυσμός, ο τουρισμός, οικονομικά και άλλες ιδιαιτερότητες των Δήμων.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαρχία Αμμοχώστου πατώντας εδώ

Η Αγία Νάπα είναι ένας Δήμος που έχει ξεχωριστή σημασία για την κυπριακή οικονομία, καθώς αποτελεί τον “πυλώνα” του τουρισμού για την Κύπρο αφού φιλοξενεί περίπου το 30% των τουριστικών διανυκτερεύσεων της Κύπρου και σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο, στήριξε χιλιάδες θέσεις εργασίας και έφερε τεράστια έσοδα στην χώρα, μαζί με άλλους τουριστικούς Δήμους του νησιού. Αποτελεί το κορυφαίο τουριστικό brand της Κύπρου, γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Ένα brand το οποίο σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω των συνενώσεων.

Τα ρεπορτάζ και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τα ΜΜΕ δείχνουν ότι η προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών είναι να προωθήσει την υποχρεωτική συνένωση των Δήμων πάση θυσία, με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό, αγνοώντας όλους τους άλλους παράγοντες και κριτήρια που έχουν θέσει οι εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν μελέτες για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι ο Δήμος της Αγίας Νάπας είναι από τους πιο εύρωστους και δραστήριους οικονομικά δήμους της Κύπρου με ετήσια έσοδα περίπου 18εκ και με πλεόνασμα 3 εκ. ευρώ το 2018, έχει προσωπικό 280 ατόμων, 16,000 τόνους απόβλητων, με 2,5 εκ. ετήσια κυβικά υδατοπρομήθειας, 1,9εκ κυβικά ροή στο αποχετευτικό και διαθέτει 30,000 τουριστικές κλίνες, αριθμοί που αποδεικνύουν ότι το έργο του Δήμου της Αγίας Νάπας αφορά 60,000 ενεργό πληθυσμό, και όχι τους 3,200 μόνιμους κατοίκους.

Ήδη, αναλαμβάνει και πληρώνει ο ίδιος ο Δήμος έξοδα που θα έπρεπε να τα αναλάβει το κράτος (όπως περίπου 700,000 ευρώ ετησίως για τη ναυαγοσωστική υπηρεσία) αλλά και είναι πλέον αναθέτουσα αρχή για πολεοδομικά έργα. Ταυτόχρονα λαμβάνει μια από τις πιο χαμηλές κρατικές χορηγίες, ως 27ος από τους 30 Δήμους της τάξεως των 840,000 ετησίως. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ακόμη και σήμερα η Αγία Νάπα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη παραμικρή κρατική χορηγία.

Κι όμως, η κυβέρνηση δείχνει να σχεδιάζει την συνένωση Δήμων με πρωταρχικό κριτήριο τους μόνιμους κατοίκους αγνοώντας τον ενεργό πληθυσμό και τον Τουρισμό. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών και σχεδιάζει τη συνένωση του Δήμου Παραλιμνίου με τον Δήμο Αγίας Νάπας, που μαθηματικά οδηγεί στην απορρόφηση και εξαφάνιση της Αγίας Νάπας;

Με βάση τον πληθυσμό, στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα δημιουργηθεί, η Αγία Νάπα θα έχει μόλις 17% εκπροσώπηση και 83% το Παραλίμνι (ενώ θα συνεισφέρει περίπου ισόποσα στον προϋπολογισμό με περίπου 18εκ ο κάθε Δήμος), δηλαδή τις αποφάσεις για την τουριστική στρατηγική, την Στρατηγική και την ανάπτυξη της Αγίας Νάπας θα τις λαμβάνουν άλλοι, που σήμερα μάλιστα είναι και ανταγωνιστές (με την καλή έννοια) με το τουριστικό προϊόν του δικού μας Δήμου.

Πρόκειται για έναν υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο Δήμους σήμερα που έχει ωφελήσει ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου, καθώς οι δυο αυτοί προορισμοί πέτυχαν να φιλοξενούν μέχρι και το 50% των τουριστικών διανυκτερεύσεων της Κύπρου.

Δεν υπάρχει κανένα τεχνοκρατικό επιχείρημα για οφέλη που θα έχει η συνένωση 2 υγειών Δήμων, μεγαθήριων στον τουρισμό, και οι οποίοι σήμερα είναι βιώσιμοι, πλεονασματικοί, με ελάχιστη κρατική χορηγία και που διαθέτουν τον 6ο και 7ο υψηλότερο προϋπολογισμό στην Κύπρο. Επίσης εάν λάβει κανείς υπόψιν και τον τουρισμό ξεφεύγουμε κατά πολύ από τις κρίσιμες πληθυσμιακές μάζες που απαιτούνται.

Ποιος θα το έλεγε ότι υπάρχουν σκέψεις για να τιμωρηθεί η Αγία Νάπα από την κυβέρνηση γιατί είναι πλεονασματικός Δήμος και έχει αναπτύξει σε τόσο μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν, πόσο μάλλον από μία κυβέρνηση που θέλει να υποστηρίζει ότι είναι υπέρ της οικονομικής ελευθερίας και δίνει σημασία στους τεχνοκράτες.

Διερωτώμαι εάν ποτέ στην Κύπρο θα επιβραβεύσουμε καμία φορά τους σωστούς και τα βέλτιστα παραδείγματα, αντί να διασώζουμε συνέχεια τους κακοπληρωτές και την κακοδιαχείριση; Με τη νοοτροπία που μας διακατέχει δίνουμε το λάθος μήνυμα σε όλους, αφού όσοι κάνουν ατασθαλίες ή δεν παίρνουν αποφάσεις με διαφάνεια στο τέλος επιβραβεύονται με διάφορους τρόπους (όπως για παράδειγμα η διαγραφή των χρεών υδατοπρομήθειας των κοινοτήτων χωρίς κανένα αντιστάθμισμα προς τους καλοπληρωτές, η διαγραφή χρεών των Δήμων, η φορολογική αμνηστία και πολλές άλλες αποφάσεις).

Στην σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αγία Νάπα πρέπει και αξίζει να παραμείνει ανεξάρτητος Δήμος καθώς ανήκει στους πιο υγιείς Δήμους της Κύπρου σύμφωνα με όλα τα οικονομικοτεχνικά κριτήρια. Ο Δήμος μας είναι υπέρ της μεταρρύθμισης που θα δώσει περισσότερη ανεξαρτησία στους Δήμους, θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στους τοπικούς φορείς, θα ενισχύσει τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών ανάμεσα σε Δήμους και κοινότητες και θα μεταφέρει γενικότερα την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων πιο κοντά στην τοπική Αρχή και όχι στο κεντρικό κράτος. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς θα παλέψουμε για να γίνει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως πρέπει, με τα σωστά κριτήρια για να έχει ουσιαστικά οφέλη για τον τόπο.

*Δήμαρχος Αγίας Νάπας