Κάβο Γκρέκο: Η στιγμή κατεδάφισης των κεραιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Καρέ-καρέ η κατεδάφιση των επτά κεραιών στο Κάβο Γκρέκο τον περασμένο Νοέμβριο

Στιγμιότυπο 2021 12 20 18.37.27 exclusive, Κάβο Γκρέκο, Κεραίες Κάβο Γκρέκο

Έπειτα από περισσότερο από μισό αιώνα, παρλθόν αποτελούν από το ακρωτήρι του Κάβο Γκρέκο οι κεραίες που είχαν εγκατασταθεί τη δεκαετία του 1970 από τη γαλλική εταιρεία ΣΟΜΕΡΑ μετά από σχετική συμφωνί απου υπογράφηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων από το Μόντε Κάρλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την κατεδάφιση των συνολικά εφτά κεραιών, ύψους 132 μέτρων, ανέλαβε η εταιρεία GKARAS & ASSOCIATES – ARCHITECTS – CIVIL ENGINEERS. Η κατεδάφιση έγινε με μηχανικά μέσα, αφού οι κεραίες ήταν τοποθετημένες σε σκυρόδεμα.

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε προταθεί η κατεδάφισή τους με εκρηκτικές ύλες, ωστόσο τελικά η εισήγηση αυτή απορρίφθηκε υπό τον φόβο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής του Κάβο Γκρέκο, η οποία αποτελεί Εθνικό Δασικό Πάρκο και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Το τεμάχιο στο οποίο ήταν εγκατεστημένες ανήκει στο Τμήμα Δασών, ενώ ο φάρος που είναι χτισμένος στην ίδια περιοχή ανήκει στην Αρχή Λιμένων από το 1892.

Διαβάστε το ιστορικό των κεραιών του Κάβο Γκρέκο στο εκτενές άρθρο του Λάμπρου Καούλλα στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η απομάκρυνση των κεραιών αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των τοπικών αρχών και των κατοίκων Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου, αφού εξαιτίας της λειτουργίας τους όλα αυτά τα χρόνια είχαν εκφραστεί κατά καιρούς έντονες ανησυχίες για σοβαρά θέματα που αφορούσαν την υγεία των κατοίκων, αλλά και για περιβαλλοντικά ζητήματα. Πλέον, με την απομάκρυνση των κεραιών, προγραμματίζεται ο περαιτέρω εξωραϊσμός της περιοχής του Κάβο Γκρέκο για σκοπούς προσέλκυσης ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Δήμος Αγίας Νάπας, με την προτροπή διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, είχε προβεί σε δικές του μετρήσεις στην περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένες οι πανύψηλες κεραίες, οι οποίες κατέδειξαν ότι η ακτινοβολία σε διάφορες συχνότητες έφθανε μέχρι και 1930 φορές πιο πάνω από το όριο που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.