Κάβο Γκρέκο: Σήμα κινδύνου για ραδιενεργές κεραίες

a exclusive, Κάβο Γκρέκο

Σε επικίνδυνα επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία, που κινούνται από 82 ως 113 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνεται η εκπομπή ιονίζουσας, (ραδιενεργούς) ακτινοβολίας στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, εξαιτίας κεραιών αναμετάδοσης που βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια, είναι και η εκπομπή μη ιονίζουσας ακτινοβολίας από τις ίδιες κεραίες, η οποία κυμαίνεται από 1930 έως 14 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ανάλογα με την απόσταση από αυτές. Τα πιο πάνω ανησυχητικά αποτελέσματα μετρήσεων περιέχονται σε εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Αγίας Νάπας στα τέλη του 2017 και παραδόθηκε στον δήμο, αρχές του Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, ευθύς μόλις παρέλαβε και μελέτησε την έκθεση αποτάθηκε με προσωπική επιστολή και απέστειλε αντίγραφα της σε τέσσερα υπουργεία, χωρίς να λάβει καμιά απάντηση, παρόλο που πέρασαν σχεδόν δύο μήνες. Πρόκειται για τα υπουργεία Άμυνας -καθώς στην περιοχή υπάρχει μονάδα της Εθνικής Φρουράς, Γεωργίας -καθώς η περιοχή εμπίπτει στη διαχείριση του Τμήματος Δασών, Υγείας ως το αρμόδιο υπουργείο, και Μεταφορών, στο οποίο εμπίπτουν αρμοδιότητες στο θέμα της παροχής αδειών σε θέματα τηλεπικοινωνιών και συχνοτήτων. Αυτός ήταν και ο λόγος, σχολίασε ο κ. Καρούσος, που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει πλέον το θέμα.

Όπως ανέφερε, την επιστημονική έρευνα για λογαριασμό του Δήμου Αγίας Νάπας, διεξήγαγε με μετρήσεις μέσω των κατάλληλων επιστημοτεχνικών μέσων στην περιοχή ο Κύπριος πτυχιούχος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ Αντρέας Νεοκλέους. Ο κ. Νεοκλέους είναι εξέχων μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Διεθνών Συνεδρίων σχετικά με τις βιολογικές συνέπειες των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον άνθρωπο. Η διεθνής αυτή Επιτροπή, η οποία είναι επίσημα αποδεκτή στις πλείστες χώρες του πλανήτη, έχει κατατάξει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ως πιθανή αιτία καρκινογένεσης στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως και εκατοντάδες επιστήμονες αυτής της κατηγορίας σε όλο τον κόσμο.

Κλίμακα μετρήσεων στην έρευνα αποτέλεσαν τα πρότυπα της Αυστριακής Νομοθεσίας, όσον αφορά τις εκπομπές ιονίζουσας και μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα.

Όπως συγκεκριμένα αναφερέται στην επιστημονική έρευνα, “έγιναν επισταμένες μετρήσεις σε διάφορες αποστάσεις από τη περίφραξη Κάβο Γκρέκο, της έντασης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στη περιοχή συχνοτήτων από 27 MHz μέχρι 2.5 GHz, στη περιοχή συχνοτήτων από 800 ΜΗζ μέχρι 2.5 GHz και στη περιοχή συχνοτήτων από 2.4 GHz μέχρι 6.0 GHz – Επίσης έγιναν μετρήσεις της καρκινογόνου ραδιενεργού ιονίζουσας ακτινοβολίας στα ίδια σημεία. Βρέθηκε ότι η μη ιονίζουσα ακτινοβολία που μετρήθηκε περιέχει και παλμική ακτινοβολία (pulsed radiation) και προέρχεται από τις κεραίες ή άλλες κατασκευές – συσκευές εκπομπής του Κάβο Γκρέκο.

Συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα της έρευνας ο κ. Νεοκλέους επισημαίνει τα ακόλουθα: «Παρατηρούμε ότι οι μετρηθείσες τιμές της έντασης της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας συχνοτήτων από 27 MHz μέχρι 2.5 GHz βρίσκονται όλες πάνω από το κρίσιμο όριο προστασίας του 1 pW/m square. Επίσης η μη ιονίζουσα ακτινοβολία συχνοτήτων 2.4 GHz μέχρι 6.0 GHz δίδει μετρήσεις έντασης πολύ μεγαλύτερες του κρίσιμου ορίου προστασίας που είναι 1 pW/m square. Το ίδιο συμβαίνει με την μη ιονίζουσα ακτινοβολία από 800 MHz μέχρι 2.5 GHz με τις μετρήσεις να είναι μεγαλύτερες του κρίσιμου ορίου προστασίας του 1 pW/m square.

Οι μετρηθείσες τιμές της ραδιενεργού ακτινοβολίας κοντά στην περίφραξη είναι μεγαλύτερες του κρίσιμου ορίου προστασίας των 100 mrem per year, ενώ πιό μακρυά από τη περίφραξη οι τιμές είναι μεγαλύτερες από μετρηθείσες τιμές σε πλείστα μέρη της Κύπρου που είναι μεταξύ 70-80 mrem per year.

Παρατηρούμε ότι όλες οι μετρήσεις της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις κεραίες και άλλες κατασκευές εκπομπής ξεπερνούν κατά πολύ τα κρίσιμα όρια προστασίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία των γύρω κατοίκων, όπως και των εργαζομένων, επισκεπτών και τουριστών που παραμένουν στην περιοχή αρκετό χρόνο του 24ώρου. Εξάλλου, η υπάρχουσα επιπλέον παλμική ακτινοβολία θεωρείται πιο βλαβερή από τις άλλες ακτινοβολίες με πολύ χαμηλό κρίσιμο όριο προστασίας σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη (2008) του George L. Carlo της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου George Washington «Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ως συνεργός στη νευρολογική νόσο». Ο ίδιος όπως και διεθνείς επιστημονικές μελέτες και διακηρύξεις απορρίπτουν τα υψηλά όρια έκθεσης που έθεσε η Διεθνής Επιτροπή Ακτινοπροστασίας (ICNIRP) τα οποία δέχεται η Διεθνής Οργάνωση Υγείας (WHO). Τα όρια αυτά είναι πολύ υψηλά καί βασίζονται στα θερμικά φαινόμενα που προκαλεί η ακτινοβολία αυτή με αποτέλεσμα να γίνεται αύξηση της θερμοκρασίας του ανθρωπίνου σώματος δηλαδή πυρετός, με τον ίδιο μηχανισμό που λειτουργούν οι φούρνοι μικροκυμάτων».

Πόρισμα

Καταληκτικά στην έρευνα, ο κ. Νεοκλέους αποφαίνεται σε ένα άκρως ανησυχητικό πόρισμα: «Είναι φανερό ότι και στην περίπτωση των εκπομπών από το Κάβο Γκρέκο οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες πρέπει να ανησυχούν σοβαρά για τις υψηλές τιμές της έντασης της ακτινοβολίας που δέχονται και πρέπει να επιμένουν σε πρώτο στάδιο στην άμεση διακοπή της λειτουργίας των διαφόρων κατασκευών-συσκευών και των κεραιών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και σε δεύτερο στάδιο στη μόνιμη απομάκρυνσή τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιό πάνω και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις εξουσίες που έχει, μπορεί να ενεργήσει κατάλληλα ώστε να απαλλαγεί η περιοχή από τις συσκευές-κατασκευές- κεραίες εκπομπής ηλεκρομαγνητικών πεδίων του Κάβο Γκρέκο».

Επιδράσεις στην υγεία

Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να έχει άμεσα ή μακροπρόθεσμα βλαπτικά αποτελέσματα για την υγεία. Η έκθεση πιο συγκεκριμένα, μπορεί να επιφέρει άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει ενίοτε στο θάνατο. Δόσεις που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε μεγάλα ραδιολογικά ή πυρηνικά ατυχήματα.

Για σχετικά χαμηλές δόσεις, μικρότερες από αυτές που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, της οποίας το μέτρο είναι ανάλογο της δόσης. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι βλάβες εκείνες που προκαλούνται στο γενετικό υλικό του κυττάρου, διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης. Η αποκτηθείσα γνώση μας επιτρέπει με βεβαιότητα να συγκαταλέξουμε τις ακτινοβολίες στους 4000 και πλέον καταγεγραμμένους καρκινογόνους παράγοντες, -κατά κανόνα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας- που υπονομεύουν καθημερινά τη ζωή μας. Στην κλίμακα επικινδυνότητας, οι ακτινοβολίες κατατάσσονται στους σχετικά ήπιους καρκινογόνους παράγοντες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ: “Καιρός να φύγουν”

Ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας εξέφρασε την άποψη ότι ίσως έφτασε ο καιρός η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει επί τάπητος θέμα πιθανής μετακίνησης των κεραιών, γιατί πλέον τα δεδομένα στην περιοχή έχουν αλλάξει σε σχέση με την εποχή που τοποθετήθηκαν. Το Κάβο- Γκρέκο δεν είναι μια ερημική περιοχή, αλλά διεθνούς φήμης εθνικό πάρκο που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο ειδικά για να το επισκεφθούν.

Επί πλέον, στη συγκεκριμένη περιοχή έχει δημιουργηθεί περιβαλλοντικό κέντρο το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες μαθητές, ενώ υπάρχει και εκδρομικός χώρος στους Άγιους Ανάργυρους. Είναι επομένως ευκόλως αντιληπτό ότι όλα αυτά δεν συνάδουν με κεραίες υψηλής και ραδιενεργούς ακτινοβολίας, κατέληξε ο κ. Καρούσος.

Πηγή: Φιλελεύθερος