ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ: Ξηλώνονται οι κεραίες – Τί αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

exclusive, Κάβο Γκρέκο, Νέα Αμμοχώστου

Από τις αρχές του νέου χρόνου θα αποτελούν παρελθόν οι ραδιοεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, υψηλής ισχύος, που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Κάβο Γκρέκο και εκπέμπουν προς τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Απομακρύνονται οι κεραίες από το Κάβο Γκρέκο

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου με επιστολή της, ημερομηνίας 7/11/2019, επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες που επικαλείται σε κοινοβουλευτική του ερώτηση ο κ. Γιώργος Περδίκης. Πληροφορώντας, παράλληλα, τη Βουλή με τα ακόλουθα:

  1. Ο αμερικάνικος ραδιοφωνικός οργανισμός BBG (United States Broadcasting Board of Governors) αποφάσισε για δικούς του επιχειρησιακούς λόγους να ζητήσει τον τερματισμό της εξουσιοδότησης ραδιοσυχνοτήτων που του είχε χορηγηθεί. Ως εκ τούτου, από τις 2/8/2019 σταμάτησε να εκπέμπει από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα.
  2. Ο γαλλικός ραδιοφωνικός οργανισμός SOMERA έχει ενημερώσει το αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ότι έχει αποφασίσει, για δικούς του επιχειρησιακούς λόγους, να τερματίσει την εξουσιοδότηση ραδιοσυχνοτήτων που του έχει χορηγηθεί και ότι προγραμματίζει στις 31/1/2020 να σταματήσει να εκπέμπει από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κάβο Γκρέκο.
  3. Οι εν λόγω ραδιοφωνικοί οργανισμοί έχουν αποφασίσει να τερματίσουν τις εκπομπές τους από την Κύπρο και δεν τίθεται θέμα εγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή του νησιού.

Η είδηση του τερματισμού λειτουργίας των δύο ξένων ραδιοφωνικών σταθμών, αναμφίβολα, χαροποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Νάπας, ζητούν επιτακτικά εδώ και χρόνια την άμεση απομάκρυνση των κεραιών, υποστηρίζοντας πως τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους. Επικαλούμενοι επί τούτου, σχετικές μελέτες και μετρήσεις από τις κεραίες των σταθμών. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τους οποίους επιστράτευσε ο Δήμος Αγίας Νάπας αποφάνθηκαν ότι οι εν λόγω κεραίες εκπέμπουν μέχρι και 113 φορές πάνω από το ιατρικά επιτρεπτό όριο.

Εξάλλου, με δεύτερη επιστολή της η Υπουργός Μεταφορών πληροφόρησε τη Βουλή ότι ο αριθμός των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο ανέρχεται στις 1.392. Η κ. Αναστασιάδου δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει τη Βουλή για το ποιες κεραίες έχουν εξασφαλίσει πολεοδομική και οικοδομική άδεια, παραπέμποντας για απαντήσεις στις αρμόδιες οικοδομικές και πολεοδομικές Αρχές. Πάντως, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (Τμήματος Πολεοδομίας) που κατατέθηκαν σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής στις 9/4/2019, προκύπτει ότι από τις 1.300 κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ήταν εγκατεστημένες μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, οι περισσότερες από τις μισές δεν διέθεταν τις απαιτούμενες άδειες. Η υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε, παράλληλα, τη Βουλή πως τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Δικτύου Ραδιοεπικοινωνιών.

Γιάννης Καρούσος:”Ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Αγίας Νάπας ικανοποιείται”

Σχολιάζοντας την απόφαση μετακίνησης των κεραιών ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: “Ένα πάγιο αίτημα του Δήμου για μετακίνηση τους ικανοποιείται. Μετά και από τις πιέσεις που βάλαμε ιδιαίτερα μετά από τις δικές μας μετρήσεις όπου και αποδείξαμε την μεγάλη ακτινοβολία που είχαν. Ήρθε η ώρα το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης να ενταχθεί πλήρως στο εθνικό δασικό πάρκο του Κάβο Γκρέκο και ο πανέμορφος φάρος που υπάρχει εκεί να μετατραπεί σε ένα μοναδικό σημείο αναφοράς.”

Πηγή: Philenews