Μαρίνα Αγίας Νάπας: Εντυπωσιακά πλάνα από την επίσκεψη του Πολεμικού Ναυτικού (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σημαντική πολιτική και αμυντική αναβάθμιση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και ενίσχυση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στην νέα Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Η χθεσινή, 21 Μαΐου 2020, παρουσία σκαφών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς αποτελεί θετική εξέλιξη για την άμυνα της νοτιοανατολικής Κύπρου. Η ναυτική παρουσία σε αυτή την νευραλγική περιοχή είναι σημαντική αφού το ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο αποτελεί το νοτιοανατολικότερο χερσαίο άκρο της Κύπρου, των κρατών του Ελληνισμού αλλά και της Ευρώπης.

Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τα Κοκκινοχώρια θεωρούνται “ακριτική” περιοχή, όχι μόνο λόγω γεωγραφίας, αλλά και λόγω της απομόνωσής τους από τις υπόλοιπες περιοχές όπου ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς παρεμβάλλεται από δυσμάς η βρετανική βάση Δεκέλειας και από βορρά η βρετανική βάση Αγίου Νικολάου και ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο “SigmaLive”, ο Υποναύαρχος ε.α. Κώστας Φυτιρής, πρώην Διοικητής του ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης) και νυν Διευθυντής της Μαρίνας Αγίας Νάπας, τόνισε την σημασία της Μαρίνας.

Ο κ. Φυτιρής δεν θεωρεί πως αποτελεί απλώς ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά ότι “είναι το βήμα” διότι μέσω της Μαρίνας Αγίας Νάπας η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, για πρώτη φορά μετά την εισβολή του 1974, αποκτά επίσημο σημείο εισόδου στην Δημοκρατία.

“Πέραν από την εμπορική και την οικονομική αξία, με δεδομένο ότι η οικονομία και η ασφάλεια είναι αλληλένδετα και ο ένας πυλώνας στηρίζει τον άλλο, η Μαρίνα είναι στη διάθεση όλων των υπηρεσιών του κράτους για όλα τα θέματα ασφάλειας και οποιασδήποτε άλλης υποστήριξης επιχειρήσεων, έρευνας και διάσωσης”, ανέφερε ο Διευθυντής της Μαρίνας.

“Για μας η χθεσινή ημέρα ήταν πάρα πάρα πολύ σημαντική”, υπογράμμισε ο κ. Φυτιρής, “διότι δοκιμάστηκε η Μαρίνα όσον αφορά τις δυνατότητες και από το μεγαλύτερο πλοίο του Ναυτικού που είναι 65 μέτρα, αλλά και από την άλλη πλευρά εδοκιμάστηκε η Μαρίνα και από πλευράς Ναυτικού για να γνωρίζουν ότι υπάρχει περιοχή, μια υποδομή, ένας χώρος ο οποίος μπορεί να τους υποστηρίξει σε o,τι χρειαστούν.

Διευκρίνισε πως μόνιμη παρουσία Πολεμικού Ναυτικού δεν θα υπάρχει, υπάρχει όμως μόνιμη παρουσία κλιμακίου της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας (Λ&ΝΑ). Στην είσοδο της Μαρίνας υπάρχει κυβερνητικό κτίριο στο οποίο στεγάζει την Λ&ΝΑ και την Υπηρεσία Αλλοδαπών & Μετανάστευσης (ΥΑΜ) καθώς και γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Τελωνείων. Επιπλέον, η Μαρίνα έχει υποδομές “έξυπνης μαρίνας” (“smart marina”) με υψηλής τεχνολογίας συστήματα ασφάλειας.

Δηλώσεις για την αμυντική διάσταση του όλου έργου έκανε και ο κ. Σταύρος Καραμοντάνης, ιδιοκτήτης και Γενικός Διευθυντής (CEO) της εταιρείας M.M. Makronisos Marina. Ο κ. Καραμοντάνης πιστεύει πως παρά την τεράστια συνεισφορά της επαρχίας Αμμοχώστου στο ΑΕΠ της Κύπρου μέσα από τον τουρισμό, η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη για χρόνια από μεγάλα έργα υποδομής. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι ένα τέτοιο μεγάλο έργο “το οποίο είναι επιχειρηματικό στην τελική του ουσία όμως έχει αναβαθμίσει απίστευτα την περιοχή, έχουν γίνει και άλλες επενδύσεις και όσον αφορά το θέμα της επικράτειας της Κύπρου ή θέματα επιχειρησιακά έρχεται να συνδράμει”.

Μιλώντας στο “SigmaLive” είπε πως “η Μαρίνα της Αγίας Νάπας, ως επίσημο σημείο εισόδου στην ΚΔ, προσφέρει τη δυνατότητα άφιξης πλοίων ή σκαφών ψυχαγωγίας στην περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου.” Εξήγησε πως “το Ναυτικό μας μπορεί να στηριχτεί στις υπηρεσίες της Μαρίνας στον προγραμματισμό του έτσι ώστε να νιώθει ότι μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες του στην περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας λόγω της Πράσινης Γραμμής.”

Πέραν από το εμπορικό και ψυχαγωγικό κομμάτι, “έχουμε λάβει υπόψη να υποστηρίζουμε το Ναυτικό και αυτό ικανοποιεί όλους.” Και αυτό “διότι”, όπως δήλωσε με νόημα, “σε περίπτωση, μη-κακό, πολέμου αντιλαμβάνεστε ότι και το αυτοκίνητο που οδηγούμε μπορεί να το επιτάξουν, πόσο μάλλον μια Μαρίνα. Άρα αν θα το χρησιμοποιήσω τουλάχιστον, να είναι και λειτουργικό.”

Ένα πάγιο επιχειρήμα πολλών που αντιτίθενται στην στην αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως μια τέτοια πολιτική θα “τρομάξει τους τουρίστες” και θα “διώξει τους ξένους”. Ο συλλογισμός τους εδράζεται στην άποψη πως η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να ταυτιστεί με την αμυντική αναβάθμιση του τόπου. Όταν θέσαμε ευθέως το ερώτημα στον κ. Καραμοντάνη, εάν η παρουσία του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για κάποιον επενδυτή ή τουρίστα, μας απάντησε:

“Κατ’ αρχάς, η Μαρίνα όπως είναι σχεδιασμένη δεν δίνει αυτή την εικόνα. Αντιθέτως όμως, όταν έχεις και μια επίσκεψη από το Ναυτικό και έχεις κάποιο πολεμικό πλοίο μέσα, εγώ λέω ότι εμπνέει και μια άλλη ασφάλεια και δεν πάει ο νους μου εμένα προσωπικά στο κακό. Εμένα, προσωπικά, όπως έχω σταθμευμένα εκεί την Λιμενική Αστυνομία, εγώ χαίρομαι που την βλέπω, από την άλλη δεν θα γίνει η Μαρίνα ναυτική βάση, αλλά αν κατά καιρούς έρχονται τα πολεμικά σκάφη για να μείνουν για κάποιες νύχτες, εγώ το θεωρώ και πολύ ενδιαφέρον και καθόλου ενοχλητικό.”

Όπως ανέφερε χθες το “Famagusta.News”, η Μαρίνα Αγίας Νάπας, που πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία της, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί όλους του τύπους πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Πολεμικού Ναυτικού και η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο εκπαίδευσης και εξοικείωσης των πληρωμάτων με τους διαθέσιμους λιμενικούς χώρους στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στη δραστηριότητα ήταν τα σκάφη των ΟΥΚ “ΝΗΡΕΑΣ” 1 και Π.Π “ΤΣΟΜΑΚΗΣ”, Π.Π “ΓΕΩΡΓΙΟΥ”, ΠΑΘ “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ” και Π.Π “ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ”. Τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους των σκαφών της Μαρίνας Αγίας Νάπας και να διαπιστώσουν από κοντά τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται για τον ανεφοδιασμό καυσίμων, επισκευών κλπ.

Μέχρι στιγμής στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και των Κοκκινοχωρίων υπήρχαν μόνο τα Αλιευτικά Καταφύγια Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι, Αγίας Νάπας, Ποταμού Λιοπετριού, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου. Τα Αλιευτικά Καταφύγια, τα οποία υπάγονται στο Τμήμα Αλιείας & Θαλάσσιων Ερευνών, δεν αποτελούν επίσημα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία, αλλά στηρίζουν την παράκτια αλιεία.

Χωροθετημένη ανάμεσα στις παραλίες Αγίας Θέκλας και Μακρόνησου, η Μαρίνα Αγίας Νάπας προνοεί την κατασκευή 220 ευρύχωρων, πολυτελών διαμερισμάτων σε δύο εντυπωσιακούς πύργους, 35 πολυτελών επαύλεων, μαρίνας με δυναμικότητα ελλιμενισμού και παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε 600 σκάφη, ναυπηγείου, καθώς και μιας σειράς από επιλεγμένα καταστήματα και εστιατόρια που θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ανέσεις στους διαμένοντες και επισκέπτες της Μαρίνας.

Τα επίσημα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία καθορίζονται με κανονιστική διάταξη που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο που είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι μαρίνες Λεμεσού, Λάρνακας, του Σαν Ραφαέλ και τώρα και της Αγίας Νάπας.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για ανάπτυξη μαρίνων και στην Πάφο και στην περιοχή Κάππαρης του Παραλιμνίου.

Πηγή: SigmaLive/Famagusta.News/SigmaTV

Ροη Ειδησεων

ΠΕΡΝΕΡΑ: Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την αναβάθμισή της

Συντονσιτική επιτροπή για προβολή και προώθηση των αιτημάτων της τουριστικής περιοχής Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου…

16 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Στο παλιό Νοσοκομείο ο νέος Δήμαρχος – “Να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαζί με τους Αντιδημάρχους Δερύνειας και Φρενάρους επισκέφθηκε το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο…

16 Ιουνίου, 2024

ΑΥΓΟΡΟΥ: Οι δρόμοι και το μουσείο του Αυγόρου θα γεμίσουν (και φέτος) μουσική

Το Λακκιρτίν Φεστ έρχεται για άλλη μία χρονιά από τη Θεατρική Ομάδα Δημιουργείν στις 7…

16 Ιουνίου, 2024

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων τραγουδούν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου τραγουδούν για…

16 Ιουνίου, 2024

Έκοψε 5 πασσάλους της ΑΗΚ και έκλεψε εναέρια καλώδια μήκους σχεδόν ενός χιλιομέτρου!

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπής καλωδίων της ΑΗΚ, η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος…

16 Ιουνίου, 2024

Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο – “Έσβησε” 84χρονη

Δεύτερος θάνατος με αιτία την θερμοπληξία έχει καταγραφεί το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με ενημέρωση…

16 Ιουνίου, 2024