Αγια Ναπα

Με λαμπρότητα γιόρτασε το Πάσχα η Αγία Νάπα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με κάθε λαμπρότητα και βαθιά κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος στην Αγία Νάπα το Πάσχα. Πλήθος πιστών κατέκλυσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας και το εξωκλήσι της Αγίας ΄Αννας για τις ακολουθίες των Παθών και της Ανάστασης, ενώ χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που συνέρρευσαν στην Κεντρική Πλατεία και παρακολούθησαν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασε ο Δήμος την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, συμμετείχαν στα παραδοσιακά παιγνίδια και γεύτηκαν τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα όπως κόκκινα αυγά, φλαούνες, κουλούρια που έφτιαχναν επί τόπου οικοκυρές της περιοχής.

Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τόσο στην Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας όσο και στο Εξωκλήσι της Αγίας Άννας η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης συνοδεία της Μπάντας του Δήμου και Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας και της χορωδίας της εκκλησίας, η οποία έψαλλε το «Γενεαί Πάσαι» κι άλλους θρησκευτικούς ύμνους.

Το Μεγάλο Σάββατο πριν από την Αναστάσιμη λειτουργία και κατά την διάρκεια του ανάμματος της Λαμπρατζιάς και το κάψιμο του Ιούδα, ο Δήμαρχος κ. Χρίστος Ζαννέττου μαζί με ομάδα δημοτών, αναβίωσαν ένα παλαιό παραδοσιακό έθιμο που συναντάται μόνο στην Αγία Νάπα, τις «βίτσες». Κλαδιά του φυτού «σπουρτούλλα» που ευδοκιμεί στη περιοχή, τα τοποθέτησαν για λίγα δευτερόλεπτα στη φωτιά της Λαμπρατζιάς και μετά τα κτυπούσανε με δύναμη στο έδαφος για να κάνουν μια μικρή έκρηξη.

Το βράδυ της Αναστάσεως δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο χώρο της Πλατείας αφού χιλιάδες επισκέπτες έγιναν ένα με τους κατοίκους και όλοι μαζί με τους Ιερείς και με αναμμένες τις λαμπάδες έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη».
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ξεκίνησε με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Οι Ρίζες της Παράδοσής μας» την οποία παρουσίασαν ο Χορευτικός ΄Ομιλος του Δήμου Αγίας Νάπας και ο «Κίμων» Ξυλοτύμπου και η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Πάσχα των Ελλήνων» όπου τα Χορευτικά Συγκροτήματα «Αράδιππος» και «Ερωφύλη» Ρεθύμνου Κρήτης, παρουσίασαν χορούς της Νάουσας και της Κρήτης.
Το πρόγραμμα της Δευτέρας του Πάσχα άρχισε νωρίς το απόγευμα με σούσες, χορούς και τσιαττιστά κάτω από την τουμπεζιά από το Χορευτικό Συγκρότημα «ΘΟΪ» Αυγόρου και αμέσως μετά διεξήχθησαν στο χώρο της Πλατείας τα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια, στα οποία μικροί και μεγάλοι ανταγωνίστηκαν στις αυγουλοδρομίες, στις σακουλοδρομίες και στο τράβηγμα του σχοινιού.

Το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος της Δευτέρας του Πάσχα ξεκίνησε με Χορευτικό Λαϊκό Πρόγραμμα που παρουσίασε το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου «Γιασούμεια» Δάσους ΄Αχνας και στη συνέχεια πήραν την σκυτάλη ο Λαογραφικός ΄Ομιλος Δάσους ΄Αχνας, το Ελληνικό Χορευτικό Συγκρότημα «Πήγασος» Θεσσαλονίκης και το Χορευτικό Συγκρότημα «Sibiu» Ρουμανίας με την παράστασή τους «Πασχαλινό Συναπάντημα». To πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Ένα κλωνίν βασιλιτζιά για μένα κόρη κόψε» που παρουσίασε ο Πολιτιστικός ΄Ομιλος «Ρύμβος».

Δείτε εικόνες:

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024