Μετακομίζει στο Δάσος Σωτήρας η κατασκευή του γκολφ Αγίας Νάπας

Golf Course Lake Havasu scaled exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, γηπεδο γκολφ, Επιχειρήσεις

Το Δάσος Σωτήρας (Αγίου Αντωνίου) μεταξύ Αγίας Νάπας και Σωτήρας είναι η περιοχή που έχει επιλεγεί για να δημιουργηθεί το γήπεδο γκολφ μετά το ναυάγιο της προσπάθειας χωροθέτησής του στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα η εφημερίδα “Χαραυγή”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αίτηση της εταιρείας “Ayia Napa Forest Golf Ltd” για δημιουργία του γηπέδου γκολφ εντός του Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο απορρίφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο έκρινε ότι η κατασκευή και η λειτουργία της εγκατάστασης εντός της προστατευόμενης περιοχής με σήμανση Τόπου Κοινοτικής Σημασίας αλλά και Ζώνης Ειδικής Προστασίας θα είχε σημαντικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, το ίδιο το Τμήμα Δασών είχε προτείνει στην εταιρεία μετακίνηση σε μεγάλο Τμήμα του Κρατικού Δάσους Σωτήρας, σε περιοχή τα δημοτικά όρια Αγίας Νάπας. Πρόκειται για την περιοχή νοτίως του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ριζοελιάς-Αγίας Νάπας και δυτικά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας από την οποία το Τμήμα Δασών προτείνει τη μίσθωση 777 δεκαρίων, για την ακρίβεια 777.000 τετραγωνικών μέτρων στην εταιρεία.

Το Τμήμα Δασών επικαλείται προκαταρκτική μελέτη πιθανών επιπτώσεων στο Περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω περιοχή δεν έχει οικολογικά στοιχεία που να αποτρέπουν τέτοια ανάπτυξη.

Μετά την πρόταση του Τμήματος Δασών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd”, υπέβαλε αίτημα στο Τμήμα Δασών για μακροχρόνια μίσθωση της κρατικής γης η οποία εκτείνεται σε τρία τεμάχια. Με βάση τα σχέδια, προτείνεται η δημιουργία γηπέδου γκολφ έκτασης 584.000τ.μ., οικιστική ανάπτυξη έκτασης 153.700τ.μ. και τουριστική ανάπτυξη έκτασης 40.000τ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Τμήμα Δασών έχει ενημερώσει γραπτώς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απόφαση και ζήτησε απόψεις, μεταξύ άλλων, από τον Υφυπουργό Τουρισμού, τον Δήμο Αγίας Νάπας, το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία, τον Έπαρχο Αμμοχώστου, τα τμήματα Γεωργίας, Περιβάλλοντος, Αναπτύξεως Υδάτων, Δημοσίων Έργων και την Υπηρεσία Θήρας.

Πηγή: Famagusta.News με πληροφορίες από εφημερίδα “Χαραυγή”