Ο Δήμος Αγίας Νάπας στο Ρέθυμνο για το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage»

Ο Δήμος Αγίας Νάπας στο Ρέθυμνο Κρήτης για το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός - Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage»

15765529 044F 450F A40A 807F66445DE2 exclusive

Ολοκληρώθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης με μεγάλη επιτυχία η 4η Τεχνική Συνάντηση για το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage» στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας

Για τη δημιουργία περισσότερων υποδομών, οι οποίες θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα είναι προς όφελος των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν και να απολαύσουν διάφορα σημεία αναφοράς αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διήμερης 4ης τεχνικής συνάντησης του έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δήμο Ρεθύμνου, και για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται ο Κρητικός Δήμος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκ μέρους της Ελλάδας και ο Δήμος Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας, εκ μέρους της κυπριακής πλευράς.

Ο κ. Ζαννέττου αφού χαιρέτισε την πολύχρονη συνεργασία μεταξύ των Δήμων Αγίας Νάπας και Ρεθύμνου, που ενισχύθηκε στο πέρασμα των ετών, κόντρα στις αλυσιδωτές κρίσεις, οικονομική και πανδημική, εξέφρασε την ευχή ότι μέσα από το νέο διασυνοριακό σχέδιο 2021-2027, οι δύο Δήμοι να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν ακόμη περισσότερα έργα τα οποία θα εξυπηρετήσουν το ευρύτερο κοινό και τους δημότες των δύο Δήμων.

«Είναι μία συνεργασία» πρόσθεσε, «η οποία βάζει την Αγία Νάπα πάνω σε έναν παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και πάνω σε μία νέα βάση. Πιστεύω συνέχισε «ότι η δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων πόλεων μέσα από αυτές τις υποδομές σίγουρα είναι το απαιτούμενο που σήμερα επιζητάται στην τοπική κοινωνία, μία κοινωνία που έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε ανθρώπινο και κοινωνικό έργο για την εξυπηρέτηση εις το σύνολο».

E8E12741 0698 4180 931E CC9F2C2D7672 exclusive

Εξέφρασε επίσης τη σιγουριά του ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία την ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης, γνώσεων, θα βοηθηθούν οι Δήμοι να αναπτυχθούν, όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα δηλαδή στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που θα επιτρέψουν να καταστούν προσβάσιμες πόλεις για όλους, αλλά ταυτόχρονα θα αναδειχθεί η πολιτιστική αξία και η κουλτούρα Ελλάδας και Κύπρου.

Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα στην Αγία Νάπα ανέφερε ότι μέσα από αυτές τις δράσεις θα αναβαθμιστούν και θα δημιουργηθούν οι υποδομές και ο περιβάλλοντας χώρος, που θα είναι καθ’ όλα προσβάσιμος όπως είναι το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», οι διάφορες παραλιακές υποδομές.

B7BF9ABB 9402 4877 8141 76ED9E5DF0B9 exclusive

«Έχουμε εγκαταστήσει το πρώτο Παγκύπρια, Σύστημα Καθοδήγησης Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, στην παραλία Λάντα στην Αγία Νάπα το οποίο είχε τεράστια επιτυχία το καλοκαίρι που μας πέρασε, με χρήση από άτομα που είχαν την ανάγκη να επισκεφθούν την παραλία και να κολυμπήσουν στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια και μέσα από αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να καταθέτουμε τις ιδέες».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου εξέφρασε τις εγκάρδιές του ευχαριστίες στον Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη για την διαχρονική εμπειρογνωμοσύνη που παρέχει στους δύο Δήμους και στον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη και τους συνεργάτες του για την άψογη συνεργασία και για τη ζεστή φιλοξενία.

Παρουσιάζοντας τις δράσεις της δικής του πόλης ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης επεσήμανε το γεγονός ότι όταν μία πόλη είναι φιλική και προσβάσιμη στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία είναι ακόμα φιλικότερη και καλύτερη για εκείνους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα».

«Η αξία αυτού του προγράμματος» πρόσθεσε είναι «ότι εμείς οι δύο πόλεις κάνουμε έργα υποδομής αλλά η στρατηγική της ΕΣΑμεΑ είναι να ανοίγει δρόμους και να δίνει εγχειρίδια, πληροφορίες και πλατφόρμες για τη συνολική εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αυτά τα προβλήματα» και κάλεσε τους συνδημότες του να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας. «Όλοι μαζί, κοινωνία, επιχειρείν, αναπηρικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, τις πόλεις και τα μνημεία μας φιλικά, προσβάσιμα».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους δύο Δήμους ως μία εταιρική σχέση που κρατάει χρόνια και η οποία όπως είπε έχει ήδη αποδώσει και για το Ρέθυμνο και για την Αγία Νάπα, αλλά και συνολικά για τις πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρία, για προσβάσιμες και συμπεριληπτικές πόλεις και περιβάλλοντα. «Έχουμε προσπαθήσει από κοινού», σημείωσε «οι τρεις φορείς, οι δύο αδελφοποιημένοι Δήμοι και η ΕΣΑμεΑ, να χρησιμοποιήσουμε το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Κύπρου, διαχρονικά, για να δημιουργήσουμε και πραγματικά αποτελέσματα αλλά και προδιαγραφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις και σε αυτούς τους Δήμους, αλλά και σε άλλους Δήμους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο».

Ως γνωστό το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage», επικεντρώνεται στη βελτίωση της προσβασιμότητας, την ανάδειξη και προβολή φυσικών και πολιτιστικών χώρων των τριών συμμετεχόντων Δήμων καθώς και στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων, προκειμένου να αναδειχθούν ως τουριστικοί προορισμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις ποιοτικής φιλοξενίας όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών.

Στόχος του διασυνοριακού έργου στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Ρεθύμνου, Αγίας Νάπας και Σωτήρα είναι η διαρκής προσήλωση στη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου, η διεύρυνση και η ποιοτική εξέλιξη του μεριδίου της τουριστικής αγοράς που κατέχουν οι τρεις δήμοι, επιδίδοντας οργανωμένα και συστηματικά στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, με υποδομές και δράσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επισκεπτών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία, με κινητικά προβλήματα, συνάνθρωποι μας της Τρίτης Ηλικίας κ.α.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», έχει συνολικό Προϋπολογισμό 1.200.810€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ο Δήμος Ρεθύμνου ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Αγίας Νάπας ο Δήμος Σωτήρας καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Εκ μέρους του Δήμου Αγίας Νάπας πέρα από το Δήμαρχο παρέστη επίσης, ο Τεχνικός Επιθεωρητής του Δήμου κ. Αργύρης Θεοφίλου και ο κ. Λάμπρος Καϊκίτης, εκ μέρους της Εταιρείας ERCI, η οποία εκπονεί την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης του έργου.