Ο Κίκης Κωνσταντίνου μιλά για το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμιότυπο 2018 09 23 19.37.50 exclusive, Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, Κίκης Κωνσταντίνου, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ

Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ της Κύπρου ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού από τους ξενοδόχους της επαρχίας Αμμοχώστου. Φέτος, το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας διοργανώνεται με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αποκορύφωμα τη συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο αλλά και την έκθεση που θα φιλοξενηθεί από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου “Nanyue Palace” της Κινεζικής πόλης Guangzhou.

Είναι αναμφίβολα γνωστό ότι η επαρχία Αμμοχώστου κατέχει τα σκήπτρα στον τουριστικό τομέα, με το 45% της τουριστικής κίνησης να καταλήγει σε Αγία Νάπα και Πρωταρά. Ήδη, το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Νάπας συγκέντρωνε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών, προερχόμενων, κυρίως, από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κεντρική Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, σε αντίθεση με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην τουριστική βιομηχανία, και το ιδιάιτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον μιας αγοράς που η παγκοσμιοποίηση έχει μεταλλάξει δραματικά, τριάντα, περίπου χρόνια πριν, αφενός η αγνότητα του τουριστικού κλάδου, αφετέρου οι σπουδαίες ιδέες και οι ικανότητες ορισμένων ανθρώπων, οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου διεθνούς φεστιβάλ του νησιού μας, το οποίο κλείνει φέτος 33 χρόνια ζωής.

Ο Κίκης Κωνσταντίνου, τότε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας περιέγραψε στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, πώς ξεκίνησε και πώς υλοποιήθηκε η ιδέα ενός ρηξικέλευθου και πρωτοποριακού, για τα δεδομένα του νησιού μας, διεθνούς φεστιβάλ.

Δείτε τί αναφέρει ο Κίκης Κωνσταντίνου στο βίντεο για τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ το 1985:

Η ιδέα, όπως αναφέρει ο Κίκης Κωνσταντίνου, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1985, όταν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού απέστειλε εγκύκλιο στους ξενοδόχους και τα επαρχιακά συμβούλια ξενοδόχων στην οποία ζητούσε την κατά τη δική τους κρίση, διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης στα ξενοδοχεία, αφιερωμένης στην παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Αντ’ αυτού, η επαρχιακή επιτροπή ξενοδόχων Αμμοχώστου, με Πρόεδρο και εμπνευστή τον Κίκη Κωνσταντίνου αποφάσισε τη διοργάνωση μίας εκδήλωσης, για την οποία κανείς δε φανταζόταν ότι επί τρεις δεκαετίες θα καθιερωνόταν ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας μας.

Κεντρική φιλοσοφία, όπως περιέγραψε στη “Σ” ο κ. Κωνσταντίνου ήταν η γνωριμία και η άμεση επαφή των ντόπιων με τους ξένους τουρίστες, η ανάμειξη του ξένου στοιχείου με το τοπικό. Για τον λόγο αυτό, διοργανώθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν τόσο επίδειξη παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων όσο και τη συμμετοχή ξένων συγκροτημάτων από τις χώρες των τουριστών που επισκέπτονταν την Κοινότητα, ακόμη, της Αγίας Νάπας.

Με χίλιους τρακόσιους, περίπου, κατοίκους, το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο δεν ήταν έτοιμο να συνεισφέρει στη διοργάνωση μίας τόσο φιλόδοξης εκδήλωσης. Για τον λόγο αυτό, επιστρατέφθηκαν όλα τα ξενοδοχεία, τα οποία προσέφεραν αφιλοκερδώς οικονομική αλλά και υλική στήριξη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Αυτό που έκανε, μάλιστα, το Φεστιβάλ να ξεχωρίζει ήταν η εμπλοκή και των ίδιων των ξένων τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι ενθάρρυναν τις “ομάδες ψυχαγωγίας” που διέθεταν τότε, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών συγκροτημάτων από το εξωτερικό, έδιναν στο Φεστιβάλ το άρωμα και το χρώμα μιας διεθνούς και πολυπολιτισμικής εκδήλωσης.

Παράλληλα, διοργανώθηκαν κατά την πρώτη χρονιά και άλλες δράσεις, όπως η δημιουργία ενός φωτογραφικού άλμπουμ από τον αείμνηστο καλλιτέχνη Τζακ Ιακωβίδη όπου τις φωτογραφίες συνόδευαν κείμενα από τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και σκηνοθέτη Άντρο Παυλίδη, αλλά και η κυκλοφορία ειδικής σφραγίδας και γραμματοσήμων στα κυπριακά ταχυδρομεία.

DSC 2677 exclusive, Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, Κίκης Κωνσταντίνου, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ

Σημαντικά ονόματα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, αν και άλλαξε με την πάροδο του χρόνου τη φιλοσοφία του, εντούτοις δεν άλλαξε την αποστολή του και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξένων αλλά και ντόπιων επισκεπτών. Από την πλατεία της Αγίας Νάπας μέσα στα 33 χρόνια ζωής του πέρασαν σημαντικά ονόματα, όπως μεταξύ άλλων, η Νανά Μούσχουρη, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Μάριος Φραγκούλης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστος Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, 33 χρόνια μετά, είναι αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη εκδήλωση στην Aγία Νάπα και μια από τις γνωστότερες εκδηλώσεις του νησιού.

Μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ οργανώνονται ποικιλόμορφες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας που απεικονίζουν τη σύγχρονη και την παλαιότερη ζωή στην Κύπρο καθώς και εκθέσεις οστράκων, λουλουδιών και πεταλούδων, ενώ εκθέσεις γεωργικών προϊόντων οργανώνονται από το Υπουργείο Γεωργίας. Επίσης, στήνονται περίπτερα και παρουσιάζονται επιδείξεις που προβάλλουν την παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοϊα γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και άλλα.

40592176 1889897671096451 3185427512293326848 o exclusive, Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, Κίκης Κωνσταντίνου, Νέα Αμμοχώστου, Φεστιβάλ

Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα

Πλούσιες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα παρουσιάσει και φέτος το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία.

Πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία θα προηγηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», προεόρτια εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα εγκαίνια της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Nanyue Palace της Κινεζικής πόλης Guangzhou, παρουσίαση του παραδοσιακού τρόπου σερβιρίσματος του Κινέζικου τσαγιού, τη χορευτική παράσταση «Η Κύπρος της παράδοσης» από το Χορευτικό Όμιλο Αγίας Νάπας, παράσταση από Κινέζους Καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν επίδειξη με παραδοσιακά όργανα, με τίτλο «Εxtolling Good Times with Singing and Dancing» το «Puppet Show, «Long Silk Dance» και την Κοντονέζικη Όπερα «BailongGuan» καθώς και την αναπαράσταση του Κυπριακού Γάμου «Σήμερα λάμπει ο Ουρανός» από το Μουσικό Σχήμα και το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας «Δρυμιό».

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου την αυλαία θα ανοίξει στην εξέδρα της Κεντρικής Πλατείας η ώρα 8.00 μ.μ το «Χορωδιακό Συναπάντημα» με την Κοινοτική Χορωδία Πέρα Ορεινής και τη Χορωδία του Δήμου Σωτήρας και ακολουθεί στις 9.30μ.μ η συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό τον οποίο θα πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες Γεωργία Νταγάκη, Κατερίνα Παράσχου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, και Μιχάλης Χατζημιχαήλ. Η συναυλία είναι διανθισμένη με πάρα πολλούς χορούς που εκτελούν οι εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας «Διόνυσος».

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν στις 7.00μ.μ με τη Φιλαρμονική Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, η οποία θα παιανίζει κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου από τον κυκλικό κόμβο του Λιμανιού μέχρι το Μεσαιωνικό Μοναστήρι. Στη συνέχεια θα γίνει περιήγηση των επισήμων στους χώρους δραστηριοτήτων και εκθέσεων του Φεστιβάλ. Ακολουθούν στις 8.30μ.μ οι χαιρετισμοί του Δημάρχου κ. Γιάννη Καρούσου και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και η τελετή της πρώτης φάσης Αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Νάπας με τη πόλη Βύβλο του Λιβάνου.

Η βραδιά του Σαββάτου θα κλείσει με τη μεγάλη συναυλία του αξιόλογου τραγουδοποιού και συνθέτη Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Ο Διονύσης Σαββόπουλος στα τραγούδια των άλλων». Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τον μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος μαζί με το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση», 30 μουσικούς από Κύπρο και Ελλάδα και ενορχηστρώσεις δύο σπουδαίων μουσικών, του Ελλαδίτη και μόνιμου συνεργάτη του Δ. Σαββόπουλου Γιώτη Κιουρτσόγλου και του Κύπριου συνθέτη Βάσου Αργυρίδη θα παρουσιάσει και θα τραγουδά τραγούδια άλλων ομότεχνων του, παλαιοτέρων και νεοτέρων, από τον Αττίκ ή τον Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Φοίβο Δεληβοριά και άλλων.

Την τρίτη και τελευταία βραδιά ο Χορευτικός Όμιλος Δήμου Αγίας Νάπας και το Μουσικό Σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου «Κάβο Γκρέκο» από τις 8.00μ.μ μέχρι τα μεσάνυκτα θα παρουσιάζουν εναλλάξ το «Παραδοσιακό Χορευτικό Σεργιάνι» και τη μουσικοχορευτική παράσταση «Έλα, νύχτα, για ν’ ακούσεις το τραγούδι μου». Το Μουσικό Σχήμα «Κάβο Γκρέκο» θα συνοδεύει χορευτικά το Συγκρότημα Σιακαλλή. Γύρω στις 9.15μ.μ θα υπάρξει μία μικρή διακοπή του προγράμματος για την κήρυξη του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ από τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Γιάννη Καρούσο.

Πέρα του καλλιτεχνικού προγράμματος το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει τις διάφορες εκθέσεις που θα εκτίθενται στους εσωτερικούς χώρους και στο προαύλιο του Μοναστηριού και καλύπτουν όλο το ευρύ φάσμα της εικαστικής δημιουργίας κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, όπως «Η Μικρή Σαλαμίνα στην Αγία Νάπα» του Φίλιππου Γιαπάνη, «Η Κύπρος του Χθες και Σήμερα σε μικρά έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και αντίγραφα» της Γκαλερί «Διαχρονική» οι εκθέσεις φωτογραφίας των κατεχόμενων πόλεων μας «Αμμόχωστος Πόλη Φάντασμα», «Μόρφου, η σύληση και η καταστροφή της Πανάρχαιας κληρονομιάς», «Πολιτιστική κληρονομιά της Κερύνειας: «Σύληση και καταστροφή» που ευγενώς παραχώρησαν οι κατεχόμενοι Δήμοι της Αμμοχώστου, Μόρφου και Κερύνειας και η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Αγίας Νάπας «Η Αγία Νάπα του χθες και του σήμερα».

Εκτός από τις εικαστικές εκθέσεις θα υπάρχουν επίσης η έκθεση Γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, της Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων με θέμα την «Παραδοσιακά επαγγέλματα», έκθεση από χάρτες και χαρακτικά από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου». Το Αγροτόσπιτο θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και θα είναι πλήρη εξοπλισμένο με παραδοσιακά έπιπλα, γεωργικά εργαλεία και με οικιακή διακόσμηση ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού.

Στην αυλή του Αγροτόσπιτου θα διεξάγονται επιδείξεις διαφόρων οικιακών, αγροτικών και γεωργικών ασχολιών όπως παρασκευή ζιβανίας, χαλλουμιών μακαρονιών, παστών, ψωμιού και παλουζέ. Θα διεξάγονται επίσης, επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και άλλα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας πατώντας εδώ

Famagusta.News