Όλες οι λεπτομέρειες για το γκολφ Αγίας Νάπας

Golf Course Lake Havasu scaled γηπεδο γκολφ, Κάβο Γκρέκο

Ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και της Δέουσας Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΔΜΕΕΠ) για την κατασκευή και λειτουργία γηπέδου γκολφ και παρεμφερών (οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών) αναπτύξεων στην τοποθεσία Ατόπετρες – Περνέρες, εντός και πλησίον των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο, από την εταιρεία «Ayia Napa Forest Golf Ltd».

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το προτεινόμενο έργο προγραμματίζεται να ξεκινήσουν, εάν ληφθούν όλες οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις καθώς και πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, σε δύο φάσεις:

Φάση Α: Διάρκεια 2 χρόνια, έναρξη το 2019 και ολοκλήρωση το 2021. Περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, κτήριο λέσχης μελών (clubhouse), κτήριο συντήρησης γηπέδου, τουριστική ανάπτυξη, εμπορική ανάπτυξη και 100 κατοικίες.
Φάση Β: Διάρκεια 5 χρόνια, έναρξη το 2021-2022 και ολοκλήρωση το 2026-2027. Περιλαμβάνει τις υπόλοιπες 188 κατοικίες.

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στο κέντρο του ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κύπρου, και εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δήμου Παραλιμνίου. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 1.037.628 τ.μ. εκ των οποίων:
• 590.000 τ.μ. (56,86%) μισθωμένη κρατική δασική γη.
• 139.479 τ.μ. (13,44%) μισθωμένη κρατική χαλίτικη γη.
• 308.149 τ.μ. (29,7%) ιδιωτική γη.

Το 70,3% της συνολικής έκτασης της περιοχής χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου περιλαμβάνει μισθωμένη κρατική γη, τόσο δασική όσο και χαλίτικη.
Για το προτεινόμενο έργο υποβλήθηκε αίτηση για πολεοδομική άδεια, η οποία αφορά στο γενικό χωροταξικό σχέδιο (Master Plan) για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών, βοηθητικών εγκαταστάσεων (clubhouse, χώροι στάθμευσης, χώρος συντήρησης γηπέδου κ.λπ.), άλλων συναφών τουριστικών, εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων (πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5*, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικά καταστήματα, πολυτελείς επαύλεις) και άλλες απαραίτητες υποδομές (οδικό δίκτυο, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, χώροι πρασίνου κ.λπ.).

Το γήπεδο γκολφ και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις εμπίπτουν εντός των περιοχών Natura 2000, ενώ οι παρεμφερείς τουριστικές, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις εφάπτονται βόρεια και δυτικά των περιοχών Natura 2000.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται στις συνολικά 14 αναπτύξεις γκολφ που σχεδιάζεται να ανεγερθούν από το 2005. Στις 26/2/2014 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκμίσθωση κρατικής δασικής γης έκτασης 590 δεκαρίων στο Δάσος Αγίας Νάπας, με σκοπό τη δημιουργία γηπέδου γκολφ. Η μίσθωση ισχύει για περίοδο 33 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για δεύτερη και τρίτη περίοδο 25 ετών εκάστη, εκτός εάν ο ένας εκ των συμβαλλομένων ειδοποιήσει τον άλλο, 6 μήνες πριν τη λήξη της περιόδου, ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της μίσθωσης για ουσιαστικούς λόγους.

Ενώ αρχικά οι σχεδιασμοί αφορούσαν στην κατασκευή ενός μεμονωμένου γηπέδου γκολφ χωρίς παρεμφερείς αναπτύξεις, με την απόφαση αρ. 77.095 του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 18/6/2014 δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία Ayia Napa Forest Golf Ltd να προχωρήσει σε αναπτύξεις γύρω από την περιοχή του γηπέδου περιλαμβανομένων ξενοδοχείων, επαύλεων, διαμερισμάτων, εστιατορίων, καταστημάτων και άλλων, όπως προβλέπεται από τη «Νέα πολιτική για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ στην Κύπρο».

Στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι στην εκμισθωθείσα δασική γη, δεδομένου ότι βρίσκεται σε περιοχή Δικτύου Natura 2000, θα δημιουργηθούν μόνο το γήπεδο γκολφ και οι εγκαταστάσεις που θα κριθούν αναγκαίες για τη λειτουργία του, νοουμένου ότι θα υποβληθούν οι αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες (ΜΕΕΠ και ΔΜΕΕΠ), οι οποίες θα αξιολογηθούν και εγκριθούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Τουριστική ανάπτυξη

Η τουριστική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο 5* με χωρητικότητα 500 κλινών (250 δωματίων) και SPA, πισίνες, γυμναστήριο, εστιατόρια, μπαρ κ.ά. Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από 10 ορόφους και ένα υπόγειο. Επιπρόσθετα, το ξενοδοχείο θα διαθέτει συνολικά 225 χώρους στάθμευσης, υπόγειους και υπαίθριους. Το ξενοδοχείο 5* σε μελλοντική φάση αναμένεται να επεκταθεί κατά 100%, με διπλασιασμό του αριθμού των κλινών και των λοιπών μεγεθών.

Οικιστική ανάπτυξη

Η οικιστική ανάπτυξη θα αποτελείται από πολυτελείς κατοικίες με λιτή αρχιτεκτονική και χρήση όσο το δυνατόν φυσικών συμβατικών υλικών σε ανοικτές αποχρώσεις. Ο αρχικός αριθμός των κατοικιών/οικιστικών μονάδων θα ανέρχεται σε 288, εκ των οποίων οι 216 θα είναι διώροφες κατοικίες με εμβαδόν δόμησης 140 τ.μ. (κατοικίες Α), ενώ οι υπόλοιπες 12 θα είναι διώροφες κατοικίες με εμβαδόν δόμησης 200 τ.μ. (κατοικίες Β). Στις ενιαίες αναπτύξεις προβλέπεται η ανέγερση συνολικά 60 κατοικιών εμβαδού δόμησης 140 τ.μ. περίπου, με κάλυψη 100 τ.μ. (κατοικίες Γ). Οι κατοικίες αναμένεται να αυξηθούν περίπου 20% σε μελλοντική επέκταση του έργου.

Εμπορική ανάπτυξη

Η εμπορική ανάπτυξη, η οποία θα ανεγερθεί υπό μορφή πλατείας ημιαστικών χώρων, θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των χρήσεων που προτείνονται. Περιλαμβάνονται καταστήματα καθημερινής χρήσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και υπόγειοι και υπαίθριοι χώροι στάθμευσης. Οι χώροι στάθμευσης εκτιμώνται σε 130, εκ των οποίων κάποιοι θα είναι υπόγειοι.

Μόνιμες και μη αναστρέψιμες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Σύμφωνα με την ΔΜΕΕΠ, η κατασκευή και λειτουργία του γηπέδου γκολφ και των παρεμφερών οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών αναπτύξεων, καθώς και των έργων επέκτασης δημόσιων υποδομών, αναμένεται να επιφέρει τις ακόλουθες σοβαρές, αρνητικές και μόνιμες/ μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000, ΤΚΣ και ΖΕΠ, ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο:

  1. Οριστική απώλεια φυσικών οικοτόπων χαρακτηρισμού, εκ των οποίων και ένας οικότοπος προτεραιότητας.
  2. Απώλεια ενδιαιτημάτων πανίδας και κυρίως πτηνοπανίδας, συμπεριλαμβανομένων και ειδών χαρακτηρισμού και προτεραιότητας.
  3. Απώλεια ατόμων σημαντικών ειδών χλωρίδας.
  4. Επηρεασμός συνεκτικότητας περιοχής Natura 2000 και υποβάθμιση πολυπλοκότητας συστήματος και οικολογικών λειτουργιών.
  5. Εκτοπισμός ευαίσθητων στην όχληση ειδών πανίδας και κυρίως πτηνοπανίδας, συμπεριλαμβανομένων και ειδών χαρακτηρισμού και προτεραιότητας.
  6. Όχληση ειδών πανίδας και κυρίως πτηνοπανίδας, συμπεριλαμβανομένων και ειδών χαρακτηρισμού και προτεραιότητας.
  7. Έμμεσες συνεργιστικές και συσσωρευτικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με υφιστάμενα έργα και δραστηριότητες που χωροθετούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Βιογεωγραφικού Σεμιναρίου του 2012, η αντιπροσώπευση του επηρεαζόμενου τύπου φυσικού οικοτόπου χαρακτηρισμού και προτεραιότητας, χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκώς μέτρια», ενώ ταυτόχρονα εκφράζεται «επιστημονική επιφύλαξη». Σύμφωνα με την «Τεχνική Αναφορά για τη Διαχείριση του Φυσικού Οικοτόπου Μεσογειακά Εποχικά Τέλματα», που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2008, οι σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τύπος φυσικού οικοτόπου είναι η μεταβολή της υδρολογικής λεκάνης που ενδέχεται να επέλθει λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, η αλλαγή χρήσης γης, η εκχέρσωση, η διάβρωση εδάφους, τα έργα αποξήρανσης, η τοπιοτέχνηση, η εντατική καλλιέργεια, καθώς και η σφράγιση εδάφους και η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Επιπλέον, η περιοχή χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου, εντός της περιοχής Natura 2000 ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο, καλύπτει σημαντική έκταση της περιοχής τροφοληψίας και ξεκούρασης τουλάχιστον οκτώ ειδών άγριων πτηνών προτεραιότητας (Παράρτημα Ι Οδηγίας 2009/147/ΕΚ), για τα οποία καθορίστηκε η περιοχή ΖΕΠ (γερακαετός, διπλογέρακο, βαλτοσιάχινο, καμποσιάχινο, κιρκινέζι, ζάνος, μαυροφάλκονο, μελισσοσιάχινο).

Περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας

Η περιοχή του ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο καθορίστηκε ως ΖΕΠ λόγω της παρουσίας πέντε ειδών αγρίων πτηνών και της χρήσης της περιοχής από μια ομάδα σημαντικών μεταναστευτικών αρπακτικών ειδών πτηνοπανίδας:

  1. Το μαυροφάλκονο, το ασπροσιάχινο και ο μελισσοφάγος είναι αποδημητικά πουλιά που περνούν από την περιοχή σε σημαντικούς αριθμούς και αποτελούν είδη καθορισμού.
  2. Η σκαλιφούρτα και ο τρυπομάζης είναι ενδημικά πουλιά της Κύπρου, τα οποία φωλιάζουν στη ΖΕΠ και αποτελούν τα άλλα δύο είδη καθορισμού.
  3. Τα σημαντικά μεταναστευτικά αρπακτικά είδη που περιλαμβάνονται στην ομάδα καθορισμού γιατί περνούν από την περιοχή σε σημαντικούς αριθμούς, κυρίως κατά το φθινόπωρο, είναι το μελισσοσιάχινο, το μαυροφάλκονο, το βαλτοσιάχινο, η γυπογεράκα, ο ασπρόγυπας, ο φιδαετός, το ασπροσιάχινο, το καμποσιάχινο, το ξεφτέρι, η γερακίνα, το διπλογέρακο, ο κραυγαετός, ο γερακαετός, ο ψαραετός, το κιρκινέζι, ο κίτσης, το νανοφάλκονο, το δεντροφάλκονο, ο στεποζάνος και ο ζάνος.

Η περιοχή του ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο καθορίστηκε ως ΤΚΣ γιατί καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό της έκτασής της από εκτεταμένους θαμνώνες αοράτου που από φυτοκοινωνιολογικής άποψης εντάσσονται στη διάπλαση σκληρόφυλλης αείφυλλης βλάστησης, γνωστής και ως μακκία. Οι θαμνώνες αοράτου αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου στην περιοχή. Η περιοχή καλύπτεται επίσης από εκτάσεις χαμηλής φρυγανικής βλάστησης, καθώς και από μίξη των δύο πιο πάνω τύπων βλάστησης. Μικρότερα τμήματα της περιοχής καλύπτονται από άλλους οικότοπους με ιδιαίτερη αξία να αποδίδεται σε οικότοπους προτεραιότητας όπως τα εποχικά λιμνία και φυτοκοινωνίες με αγρωστώδη.

Παράλληλα, σε διάφορα σημεία της περιοχής έχουν καταγραφεί φυτείες με ξενικά είδη όπως ευκαλύπτους και ακακίες, συνανθρωπική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και γυμνές εκτάσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος