Παρατηρητή της Γειτονιάς απέκτησε η Αγία Νάπα (εικόνες)

DSC 0712 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς

Μετά την εφαρμογή του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς την 1η Ιουνίου 2017 ένας ακόμη θεσμός τίθεται σε εφαρμογή στο Δήμο Αγίας Νάπας, αυτός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Χρίστος Μαυρής, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χ’’ Γιάννης, Ιερείς του Ιερού Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας, ο Δήμαρχος, Γιάννης Καρούσος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, ο Κοινοτάρχης Αγίας Νάπας Αντώνης Χ’’ Χρίστου ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, Αντώνης Κωνσταντίνου, ο Διευθυντής του Αστυνομικού Σταθμού Αγίας Νάπας, Κώστας Παπαμιχαήλ καθώς και άλλα αρμόδια μέλη της Αστυνομίας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος σε ένα τουριστικό Δήμο όπως είναι η Αγία Νάπα, όπου το αίσθημα της ασφάλειας για τους τουρίστες όπως είπε είναι ανασταλτικός παράγοντας για την κάθοδό τους ή μη στο τουριστικό μας θέρετρο και παρότρυνε  τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συμβάλλοντας με την εμπλοκή τους στη διαδικασία πρόληψης παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών στην πόλη  καθώς και στη διασφάλιση της τάξης και της νομιμότητας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου ανάφερε ότι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για να συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος.

Πρόσθεσε, ότι η αποτελεσματικότητα του θεσμού βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομία και στοχεύει στην ενημέρωση και αναβάθμιση του επιπέδου της προσωπικής του ασφάλειας και της ασφάλειας της περιουσίας του ενώ ταυτόχρονα προάγει το αίσθημα της αλληλεγγύης και στηρίζει τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα της κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας.

«Η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία είναι μια σημαντική επένδυση στην επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας και με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης αποδίδει καρπούς».

Ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» είπε ο Υπουργός, έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 29 Δήμους και 256 Κοινότητες, με 90,000 καταγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς παγκύπρια και έχει ενισχύσει τον ρόλο του επιτυχημένου θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ο οποίος πρόσθεσε, λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ της αστυνομίας και του κοινού προωθώντας τα προβλήματα των πολιτών στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για επίλυση.

«Η σταδιακή αύξηση των Παρατηρητών και η ανταπόκριση όλο και περισσότερων Δήμων και Κοινοτήτων να συμμετέχουν στις ενημερωτικές διαλέξεις για το θεσμό και τη δράση του όπως η σημερινή» σημείωσε, «καταδεικνύουν την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ενισχύσει την ενεργό δράση του πολίτη στην κοινοτική αστυνόμευση».

Παράλληλα ανάφερε ότι στόχος του Υπουργείου του είναι η συνεχής αναβάθμιση του θεσμού και η επέκτασή του, η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης, η ανάπτυξη πολυδιάστατων δράσεων στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο την  πρόληψη και επίλυση προβλημάτων νεανικής παραβατικότητας όσο και τη δέσμευση  συνεχούς, εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε Δήμου/Κοινότητας.

«Σκοπός μας» σημείωσε, «είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα αναβαθμίζουν το ρόλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και θα ενισχύουν περαιτέρω τη σύσφιξη των σχέσεων της Αστυνομίας με όλες τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Οργανωμένους Φορείς, την τοπική κοινωνία, την κάθε γειτονιά, με τον πολίτη κάθε ηλικίας».

Αναφερόμενος στην Αγία Νάπα είπε ότι  πέραν της εφαρμογής του προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς θα γίνει  εγκατάσταση καμερών ασφαλείας σε κεντρικά  σημεία της πλατείας, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τον Αστυνομικό Σταθμό και με  την πρόσληψη νέων μελών στην Αστυνομία  η αστυνόμευση στην περιοχή θα είναι μεγαλύτερη γι’ αυτό υπογράμμισε αναμένεται περαιτέρω αύξηση στη μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή.

Δήλωσε επίσης, ότι η συμβολή της κοινοτικής αστυνόμευσης και η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία καθώς και τα άλλα μέτρα που εφαρμόζει σταδιακά η Αστυνομία έχει επιτευχθεί  μείωση στο κοινό έγκλημα,  (κλοπές διαρρήξεις και καταστροφή περιουσίας) κατά 46.5%.

«Με την επέκταση και εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών που θα συνδέει το σύστημα συναγερμού του υποστατικού με την Αστυνομία η μείωση των κλοπών και διαρρήξεων αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη» κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» παρουσίασε ο υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, Ανώτερος Υπαστυνόμος κ. Πέτρος Παττούρας, ο οποίος τόνισε ότι κάθε δημότης που θα μετατραπεί σε παρατηρητή της γειτονιάς θα μπορεί όταν δει κάποια ύποπτη κίνηση που θα του κινήσει την περιέργεια να τηλεφωνεί στα τηλέφωνα που θα του δοθούν όπως είναι ανάμεσα στα άλλα το 112 και θα πρέπει να συνεργάζεται με τον συντονιστή του προγράμματος.

Ο κ. Παττούρας ανάφερε επίσης ότι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις γειτονιές θα πρέπει ο κάθε ένας ξεχωριστά να συνεργάζεται με γείτονα της εμπιστοσύνης του, με κύριο πάντοτε μέλημά τους να μην θέσουν οι ίδιοι σε κίνδυνο τον εαυτό τους.  Αναφερόμενος στον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι παρατηρητές υπογράμμισε ότι δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα αστυνομικού και με κανένα τρόπο πρόσθεσε «δεν παροτρύνουμε να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια τυχόν παρατηρήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Στην ομιλία του ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Χρίστος Μαυρής αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για τη διατήρηση και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που είναι όπως επισήμανε πρωταρχικής σημασίας σε ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος και αυτό πρόσθεσε προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών.

«Ως Αστυνομία», συνέχισε, «αποδίδουμε τεράστια σημασία στη συγκεκριμένη μέθοδο πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, η οποία  εδράζεται στην εθελοντική και ενεργό συμμετοχή του Πολίτη και παράλληλα στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας, Τοπικών Αρχών, Φορέων και πολιτών.

Η φιλοσοφία και ο τρόπος υλοποίησης του Προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς ανάφερε εναρμονίζεται πλήρως με την προσέγγιση στην Αστυνόμευση που η Αστυνομία υιοθετεί και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει.

«Οι βασικές αρχές και συνιστώσες της νέας αυτής μορφής αστυνόμευσης σε αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως Κοινοτική Αστυνόμευση, εμπεριέχοντας ως βασικό συστατικό και φιλοσοφία να βρεθούμε ως Αστυνομία, πιο κοντά στον πολίτη και στην καθημερινότητά του» υπογράμμισε ο κ. Μαυρής.

Για τις εμπειρίες τους από την εφαρμογή του θεσμού και τις δραστηριότητες που διοργανώνουν στον Δήμο και στην Κοινότητα τους μίλησαν ο Αρχισυντονιστής του Προγράμματος του Παρατηρητή στο Δάλι Σταύρο Νεοφύτου και η κα. Φανή Αραούζου συντονίστρια στο Καϊμακλί.

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος απένειμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου και στο Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Χρίστο Μαυρή, ως αναμνηστικό δώρο, την εικόνα της Παναγίας Αγίας Νάπας και τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Ανώτερο Υπαστυνόμο Πέτρο Παττούρα, τον Σταύρο Νεοφύτου και την κα. Φάνη Αραούζου για την συμβολή τους στην δημιουργία και λειτουργία του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς».

DSC 0773 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς DSC 0727 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς DSC 0705 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς DSC 0648 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς DSC 0620 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς DSC 0616 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς DSC 0600 Αστυνομία, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου, Παρατηρητής της Γειτονιάς

Famagusta.News