Πάσχα στην Αγία Νάπα σημαίνει… μια μοναδική εμπειρία ζωής – Δείτε το πρόγραμμα εορτασμών και εκδηλώσεων

Ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνει ξανά τις καθιερωμένες Πασχαλινές του Εκδηλώσεις

EPITAFIOS exclusive

Πάσχα στην Αγία Νάπα σημαίνει… μια μοναδική εμπειρία ζωής!

Μετά από δύο χρόνια χωρίς Πασχαλινές Εκδηλώσεις και παρουσία πιστών στις Εκκλησίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, το Πάσχα στην Αγία Νάπα έρχεται ξανά όπως παλιά, για να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες ζωής. Μετά τις κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνει ξανά τις καθιερωμένες Πασχαλινές του Εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει γύρω στις 09.00 το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου στους κύριους δρόμους και στα στενά δρομάκια της πόλης. Της πομπής θα προπορεύεται η Μπάντα του Δήμου / Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας και η χορωδία της εκκλησίας θα ψάλλει το «Αι γενεαί πάσαι».

Το Μεγάλο Σάββατο στις 8.30μ.μ πριν από την Αναστάσιμη Ακολουθία θα γίνει στην βόρεια περιοχή του Μοναστηριού το άναμμα της Λαμπρατζιάς και το κάψιμο του Ιούδα. Θα αναβιώσει επίσης για μία ακόμη χρονιά ένα παλαιό παραδοσιακό έθιμο που είναι οι βίτσες στη φωτιά και το κτύπημα τους στο έδαφος.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας ο Εσπερινός της Αγάπης όπου θα διαβαστεί το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Ακολουθεί στις 7.00μ.μ ένα πλούσιο «Πασχαλινό Χορευτικό Σεργιάνι» με χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και της Κύπρου από τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Δήμου Αγίας Νάπας και του Κίμων Ξυλοτύμπου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα η ώρα 14.00 θα είναι έτοιμο το Πασχαλινό Τραπέζι με καλεσμένους τους μουσικούς Αντρέα Νικολάου, Μιχάλη Κουλουμή και το Λαϊκό ποιητή Ηλία Χατζημιχαήλ μαζί με τους φίλους του ποιητές/τσιαττιστές. Δίπλα από το τραπέζι θα ψήνεται δίπλα με παραδοσιακό τρόπο ο οβελίας και θα υπάρχει και άφθονο ποτό.

Το πρόγραμμα τη Δευτέρα του Πάσχα θα αρχίσει στις 16.00 με σούσες και τσιαττιστά κάτω από την τουμπεζιά από τον Χορευτικό ΄Ομιλο του Δήμου Αγίας Νάπας. Από τις 17.30 μέχρι τις 19.00 θα διεξαχθούν στο χώρο της Πλατείας παραδοσιακά παιγνίδια.
Το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος θα ξεκινήσει στις 19.00 με ένα ημίωρο πρόγραμμα με κυπριακή παραδοσιακή μουσική από την Μουσική Ομάδα του Μιχάλη Κουλουμή και των φίλων του. Στις 19.30 θα πάρει σειρά το Χορευτικό Συγκρότημα «Η Παράδοση» Λιοπετριού, το οποίο θα παρουσιάσει την Χορευτική Παράσταση «Χαρείτε Νιοι, Χαρείτε Νιες». Μία παράσταση, η οποία θα περιλαμβάνει χορούς από την Κύπρο, την Μικρά Ασία και την Κρήτη.