Πιέσεις σε Πρόεδρο Αναστασιάδη να παρέμβει στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας

eumnjj4ldw0 Υποθεση Ομαδικού Βιασμού

Δημοσίευμα των βρετανικών Times κάνει λόγο για εντεινόμενες πιέσεις που ασκούνται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να παρέμβει στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία καταδικάστηκε για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης μετά από ψευδή καταγγελία βιασμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δικηγόροι τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Βρετανία καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να «απονείμει χάρη» στην 19χρονη, ενώ κατέκριναν τη δικαστική διαδικασία, αναφέροντας στους Times ότι δεν έπρεπε ποτέ να προχωρήσει.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη δήλωση του εκπροσώπου του Foreign Office, όπου εκφράζονται «σοβαρές ανησυχίες» για το κατά πόσο διεξήχθη με δίκαιο τρόπο η ακροαματική διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Πάντως, αν και το Foreign Office θέλει να αποφύγει να δείξει ότι παρεμβαίνει στη διαδικασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιδιώκει να εξασφαλίσει την προστασία της «ευάλωτης νεαρής γυναίκας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η μητέρα της 19χρονης έκανε αναφορά στο πρόβλημα υγείας της κόρης της, η οποία ισχυρίζεται ότι πάσχει από μετατραυματικό στρες, παραισθήσεις και υπερυπνία με αποτέλεσμα να κοιμάται 18 με 20 ώρες την ημέρα και ζήτησε να μεταφερθεί στη Βρετανία για να ακολουθήσει θεραπεία. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε μποϊκοτάρισμα της Κύπρου.

Οι Times επικαλούμενες αναφορές από τη δίκη ισχυρίζονται ότι ο δικαστής της υπόθεσης συχνά την επιδοκίμαζε επειδή δεν έδειχνε επαρκή σεβασμό στο δικαστήριο. Δικηγόροι μάλιστα, τους οποίους δεν κατονομάζει το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι θα ασκηθεί πολιτική πίεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για να χρησιμοποιήσει την εξουσία του και να απονείμει χάρη στην 19χρνη, εάν μια σύσταση γίνει από τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την απονομή χάρης», δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δικηγόρος Έλενα Ιωαννίδη, δήλωσε ότι ο δικηγορικός κλάδος ήταν «πολύ έκπληκτος και απογοητευμένος που η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι εκείνο το στάδιο».

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις δικηγόρων στη Βρετανία, οι οποίοι κατέκριναν την απόφαση του δικαστηρίου. Η Kirsty Brimelow δήλωσε ότι η υπόθεση «μυρίζει αδικία και μη απόδοση δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι η 19χρονη θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ η ειδική ιστοσελίδα «εράνου» που δημιούργησαν έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από δωρεές περίπου £105.000 για νομικά έξοδα.

Να σημειωθεί ότι τη «μη αναμενόμενη» παρέμβαση του Foreign Office στην υπόθεση της καταδίκης της 19χρονης Βρετανίδας επιχείρησε να ερμηνεύσει ο δημοσιογράφος του BBC, James Landale.

Υπενθυμίζεται ότι στο twitter άρχισε μία εκστρατεία με το hashtag #BoycottCyprus, καλώντας τους Βρετανούς να μην επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές.

Επίσης, η Sun φιλοξενεί δηλώσεις της ίδιας της 19χρονης, η οποία λέει ότι δεν της προκάλεσε έκπληξη η απόφαση με βάση το πώς «από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα από θύμα κατηγορούμενη».

Τέλος, δήλωση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την υπόθεση της Βρετανίδας υπηκόου που ευρίσκεται υπό εκδίκαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.