Πορεία για τη νόσο Huntington στην Αγία Νάπα

Εκστρατεία1 Νέα Αμμοχώστου, Νόσος του Huntington, Πορεία Ενημέρωσης

Πορεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο του Huntington διοργάνωσε το Σάββατο 18 Μαϊου στην Αγία Νάπα ο Κυπριακός Σύνδεσμος για τη νόσο του Huntington σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Νάπας.

Η πορεία ξεκίνησε από την Κεντρική Πλατεία της Αγίας Νάπας κατευθύνθηκε προς το Λιμανάκι της πόλης και τερμάτισε στο χώρος αφετηρίας. Κατά την διάρκεια οι συμμετέχοντες μοίραζαν φυλλάδια ενημέρωσης στους θαμώνες των υποστατικών.

Εκστρατεία3 Νέα Αμμοχώστου, Νόσος του Huntington, Πορεία Ενημέρωσης

Επίσης φωταγωγήθηκε στα χρώματα του μωβ και του μπλε το Μεσαιωνικό Μοναστήρι το οποίο θα παραμείνει φωταγωγημένο μέχρι τις 26 Μαϊου.

Εκστρατεία2 Νέα Αμμοχώστου, Νόσος του Huntington, Πορεία Ενημέρωσης

Τι είναι η Νόσος του Ηuntington;

H Νόσος του Huntington (Huntington’s Disease, HD) αποτελεί γενετική κληρονομική νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία επηρεάζει σταδιακά τη φυσική, γνωστική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου που νοσεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται σε ηλικία μεταξύ των 30 και 50 ετών, ενώ σπανιότερα μπορεί να εκδηλωθούν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία (περίπου στο 5-10% των περιπτώσεων τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάζονται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών (Juvenile HD), ενώ σε ένα 10% μετά την ηλικία των 60).
Η διεπιστημονική προσέγγιση, η στήριξη και η φροντίδα από ειδικούς (γενετικούς συμβούλους, ψυχολόγους, νευρολόγους, διατροφολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους κ.ά.) μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις οικογένειες που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη Νόσο.