Στην Αγία Νάπα Υπ.Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας

α 4 Αστυνομία, Έγκλημα, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Την εκτίμηση ότι παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στο σοβαρό έγκλημα και ουσιαστική μείωση στους τραυματισμούς από τροχαία δυστυχήματα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, ο Υπουργός ανέφερε ότι με τη σημερινή επίσκεψη «ολοκληρώνουμε μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας τον κύκλο των επαφών στις Αστυνομικές Διευθύνσεις.  ξιολογώντας και την περίπτωση της ΑΔΕ Αμμοχώστου μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα σε σχέση με την επιτήρηση και την παρακολούθηση της γενικότερης ασφάλειας στην περιοχή, είναι εξαιρετικά καλά».

Εξήγησε ότι «παρουσιάζεται μια μεγάλη μείωση στο σοβαρό έγκλημα, καθώς επίσης και ουσιαστική μείωση 20% περίπου στους σοβαρούς τραυματισμούς και ελαφρούς τραυματισμούς στις τροχαίες παραβάσεις και η διαφοροποίηση αυτή γίνεται σε μια περιοχή στην οποία η αύξηση του τουρισμού σε σχέση με το 2016 είναι 20 -25%. Γι αυτό το λόγο μπορούμε να κρίνουμε ότι τα αποτελέσματα της αστυνόμευσης της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αυτό καταδεικνύει ότι γενικότερα η αστυνομία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Με βεβαιότητα μπορώ να πω, συνέχισε «ότι τα πράγματα αλλάζουν και σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορέσουμε να δώσουμε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο έχει αλλάξει η Αστυνομία όλη αυτή την περίοδο. Ευχαριστήσαμε με τον αρχηγό της Αστυνομίας τα στελέχη και τα μέλη της ΑΔΕ Αμμοχώστου γιατί φαίνεται ότι μέσα από τη συστηματική δουλειά που έχουν κάνει και ειδικότερα το σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων έχουν καταφέρει όλα αυτά τα αποτελέσματα αξιοποιώντας σωστά, όχι μόνο το προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και τις ενισχύσεις που δέχονται από το Αρχηγείο Αστυνομίας, ειδικά τη θερινή περίοδο, όπως η παρουσία της ΜΜΑΔ με περίπολα και άλλων στελεχών όπως ο ΟΠΕ και η Τροχαία, απέδειξαν ότι όλα αυτά τα μέτρα αποδίδουν».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα  ότι «πολύ θετικά κρίνεται η παρουσία των ποδηλατιστών. Είναι μια καινοτομία η οποία χαιρετίστηκε γενικότερα και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αυτό αλλάζει και ίδιο το πρόσωπο της Αστυνομίας, την εικόνα και τα αποτελέσματα της.  Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία αυξημένου αριθμού περιπόλων κατά τη θερινή περίοδο, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και πεζών αστυνομικών, σε χώρους όπου σύχναζαν ακόμα και οι λουόμενοι, αυξάνοντας την ίδια ώρα το επίπεδο ασφάλειας, δίδοντας σωστά μηνύματα για το βαθμό ασφάλειας που διακρίνει τοΝ τόπο μας».

Σημείωσε επίσης ότι όπως έχουμε πληροφορηθεί από τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου και άλλα στελέχη της Αστυνομίας, «το γεγονός αυτό έχει χαιρετιστεί ιδιαίτερα από τους τουρίστες οι οποίοι είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα τρομοκρατίας, λόγω των γεγονότων τα οποία συμβαίνουν στις χώρες τους».

Σημείωσε ότι «για τον Κύπριο πολίτη και μακάρι να μην έχουμε ποτέ αυτή την έγνοια λόγω τέτοιων περιστατικών, αλλά για τους ξένους είναι ιδιαίτερα σημαντικά και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέγηκε η Κύπρος, όλη αυτή την περίοδο για τις διακοπές κυρίως των Ευρωπαίων και να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα

Σε παρατήρηση ότι παρά τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας, εντούτοις χθες διενεργήθηκε στην Αγία Νάπα νέα απόπειρα φόνου, ο Υπουργός είπε πως «τα μέτρα που λαμβάνονται σίγουρα δεν μπορούν να είναι τέτοια, ώστε να ελέγχουν την κάθε γωνιά της περιοχής. Όταν αποφασίσει ένας να στήσει καρτέρι σε κάποιον άλλο για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι ζήτημα το οποίο μπορεί κάποιος να το προλάβει μέσα από οποιαδήποτε μέτρα».

Νομίζω, συνέχισε ότι «δεν μπορούσε κάποιος να συγκρίνει το περιστατικό αυτό με τα αυξημένα μέτρα που λαμβάνονται ούτε και να θεωρηθεί ότι τα μέτρα αυτά είναι υποβαθμισμένα γιατί συνέβη αυτό το περιστατικό. Το περιστατικό είναι μεμονωμένο που έγινε αυτή την περίοδο και νομίζω να δούμε το σύνολο των αποτελεσμάτων των αυξημένων μέτρων, τα οποία μάλιστα καταδεικνύουν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας της αστυνομίας της Επαρχίας».

Οσον αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας για το δράστη της χθεσινής απόπειρας δολοφονίας, ο κ. Νικολάου συνέστησε «υπομονή γιατί αξιολογούνται όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της Αστυνομίας, δεν χρειάζεται να πει κάποιος οτιδήποτε περισσότερο πέρα από το γεγονός ότι η Αστυνομία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιολογεί τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της ούτως ώστε να καταλήξει στο πρόσωπο που επιτέλεσε τη συγκεκριμένη πράξη».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν γίνει ανακρίσεις για εξιχνίαση της απόπειρας φόνου, ο Υπουργός απάντησε πως δεν γνωρίζει, προσθέτοντας πως «δεν θέλω ούτε με αισιοδοξία να δώσω για την αποκάλυψη αυτής της πράξης, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να μην καταθέσω το γεγονός ότι διεξάγονται συνεχείς έρευνες και αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν προκύψει από τη περιοχή του συμβάντος».

Σε παρατήρηση ότι μετά τη διενέργεια του πενταπλού και του τετραπλού φόνου ακόμα και της χθεσινής απόπειρας φόνου, φαίνεται ότι ο υπόκοσμος “έχει βάλει στο μάτι” την περιοχή της Αγίας Νάπας και ότι η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει τους ηθικούς αυτουργούς, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε πως «αδικάτε την ΑΔΕ Αμμοχώστου όταν λέτε ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια ο υπόκοσμος εντοπίζει τις δραστηριότητες του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου».

Αντιθέτως, συνέχισε «μπορώ να πω ότι πολύ περισσότερα χρόνια προηγουμένως αυτά όλα τα συμφέροντα  στην Αμμόχωστο τα έχουμε δει και σε άλλες περιοχές και στη Λάρνακα και στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.  Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά συμβαίνουν στην Αμμόχωστο, συνέβη π.χ. ο τετραπλός φόνος, πριν μερικά χρόνια είχαμε τον πενταπλό φόνο και όλα αυτά που συμβαίνουν».

Η προσπάθεια μας, είπε «είναι να μπορούν να εξιχνιαστούν όλες αυτές οι υποθέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος να αναγνωρίσει το γεγονός ότι για τον τετραπλό  φόνο η εξιχνίαση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε σημείο μάλιστα που στη φυλακή βρίσκονται όχι μόνο οι εκτελεστές αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί.  Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν και αυτοί που ήταν πίσω από την πράξη εκτέλεσης».

Σημείωσε επίσης πως «δεν μπορεί κάποιος να πει ότι καταπολεμείται το οργανωμένο έγκλημα από τη μια στιγμή στην άλλη και νομίζω ότι σε καμιά χώρα του κόσμου συνέβη κάτι τέτοιο.  Άρα μην περιμένουμε από τη δική μας αστυνομία να καταφέρει αυτό που δεν πέτυχε κανένας σε καμιά χώρα του κόσμου. Λαμβάνονται αυξημένα μέτρα και να ξέρετε ότι το επίπεδο ασφάλειας δεν το κρίνουμε εμείς, αλλά ο κόσμος που ζει σε ένα χώρο και οι επισκέπτες και νομίζω αποτελεί μια σημαντική επιβεβαίωση της σωστής δουλειάς που γίνεται και του πόσο έχει αλλάξει η Αστυνομία μέχρι σήμερα».

Πηγή: ΚΥΠΕ