Συνέδριο Διευθυντών Φυλακών Ευρώπης στην Αγία Νάπα (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου επέφεραν σταθερότητα, ισορροπία και ανθρώπινη αντιμετώπιση, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου προσθέτοντας ότι κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπιζε για χρόνια αυτός ο τομέας.

Σε χαιρετισμό του στην Αγία Νάπα, στην εναρκτήρια τελετή του 24ου Συνεδρίου Διευθυντών Φυλακών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα: “Offender Management: Tradition and Technology” που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Διάσκεψη θα συνδράμει στον εμπλουτισμό του διαλόγου για τη φύση, την έκταση και την αποτελεσματικότητα των ποικίλων σωφρονιστικών μοντέλων διαχείρισης της παραβατικότητας και των συστημάτων επιτήρησης παραβατών.

DSC 8160 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Θα βοηθήσει, επίσης, στο συντονισμό της δράσης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους τρόπους έκτισης ποινών και μεταχείρισης των κρατουμένων και παραβατών με τη χρήση τόσο παραδοσιακών σωφρονιστικών μέτρων, όσο και σύγχρονων εναλλακτικών τρόπων με τη χρήση μάλιστα μέσων τεχνολογίας.

DSC 8158 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Πρόσθεσε ότι “το πρόγραμμα, οι σκοποί και οι εργασίες της Διάσκεψης αφορούν κρίσιμες πτυχές θεσμών της σωφρονιστικής πολιτικής και της μεταχείρισης των κρατουμένων και των παραβατών, που αποτελούν μέρος της ποινικής νομοθεσίας και πρακτικής των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Τα ζητήματα των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων βρίσκονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων μας, ως Υπουργείο”.

DSC 8157 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος και η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων, συνέχισε ο κ. Νικολάου “αποτέλεσε το γνώμονα των πολιτικών και των δράσεων μας”. Στοχευμένα, συντονισμένα και μεθοδικά, πρόσθεσε, “λύσαμε διαχρονικά προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος. Επιδιώξαμε και πετύχαμε καινοτόμες αλλαγές που έχουν σαν κύριους άξονες το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ασφάλεια στις φυλακές”.

DSC 8153 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Ανέφερε περαιτέρω ότι “επιχειρήσαμε και πετύχαμε την εγκαθίδρυση μιας νέας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ως προς τη μεταχείριση των κρατουμένων, προσανατολισμένης στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, του ελέγχου, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των κρατουμένων”.

DSC 8156 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε στον “κρίσιμο και καθοριστικό” ρόλο που διαδραμάτισε η Διεύθυνση των Φυλακών, η οποία όπως είπε “με συνέπεια, σοβαρότητα, αφοσίωση και αποφασιστικότητα συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι Φυλακές να μην είναι ένας χώρος υποβάθμισης των δικαιωμάτων, αλλά ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

DSC 8149 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και σε μέτρα που λήφθηκαν “με σαφή προσανατολισμό την ασφάλεια των φυλακών, την ανθρωπιστική μεταχείριση των κρατουμένων και την επανένταξή τους στην κοινωνία”. Μεταξύ αυτών είναι “η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα κακομεταχείρισης ή έλλειψης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών, σε θέματα εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης, φροντίδας, αποθεραπείας, άθλησης και δημιουργικής ψυχαγωγίας, η εισαγωγή προγραμμάτων απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και πρόνοιας για ψυχοσυναισθηματική στήριξη των κρατουμένων και η λήψη μέτρων ενδυνάμωσης των επαφών των κρατουμένων με τις οικογένειές τους”.

DSC 8148 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Σημείωσε ακόμα ότι οι Φυλακές ενισχύθηκαν με προσωπικό που να εξυπηρετεί τους σωφρονιστικούς μας στόχους, ενώ ιδρύθηκε η Ακαδημία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, η οποία “σε συνεργασία με διαφορετικούς θεσμούς και φορείς, βασική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους”.

DSC 8146 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Αναφερόμενος την κυβερνητική πολιτική για ολιστικό εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι προγραμματίζεται μία εκ βάθρων αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Φυλακών, η οποία θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τις διεθνείς αρχές περί μεταχείρισης των κρατουμένων. Κυρίως όμως, είπε, θα αντανακλά τις θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στο σωφρονιστικό μας σύστημα και σημείωσε ότι τα δύο νομοθετήματα που διέπουν τη λειτουργία των φυλακών και τη μεταχείριση των κρατουμένων, θα κατατεθούν ενώπιον της πρώτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.

DSC 8144 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε περηφάνεια γιατί όπως εξήγησε “από το 2015, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελείται και εκτιμώντας τις καλές πρακτικές της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που εφαρμόζεται, επισκέπτονται τις Φυλακές μας πολλοί ξένοι για να μελετήσουν τις πολύ σημαντικές αλλαγές που έχουμε επιφέρει και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται, αφήνοντας πίσω αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος που δεν συνάδουν με το πολιτισμό μας”.

DSC 8149 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Αφού ανέφερε ότι η σημερινή ομιλία του αποτελεί την τελευταία του παρέμβαση ως Υπουργός Δικαιοσύνης μετά την παραίτηση του “για λόγους πολιτικής ευθιξίας”, εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Διευθύντρια, τους συνεργάτες της και το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια. “Οι αλλαγές είναι εξαιρετικής σημασίας καθότι έχουν επέλθει σε ένα τομέα που αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα για χρόνια και που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει” είπε και σημείωσε πως “τώρα έχει επέλθει η σταθερότητα, η ισορροπία και η ανθρώπινη αντιμετώπιση στο σωφρονιστικό μας σύστημα, ενώ παραμένει η ολιστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της νέας αυτής προσέγγισης σωφρονισμού”.

DSC 8148 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “το σπουδαίο έργο που επιτελείται στις Φυλακές μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον, θα συνεχίσει να επιτελείται με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση και μετά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί” όπως εξήγησε “τόσο η Διεύθυνση όσο και όλοι οι εργαζόμενοι του Τμήματος Φυλακών πιστεύουν στο λειτούργημα τους”.

DSC 8146 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Οι νέες μέθοδοι σωφρονισμού έχουν θέσει κριτήρια υψηλού επιπέδου λειτουργίας των Φυλακών, είπε η Α. Αριστοτέλους

Η ανθρωποκεντρική βάση της φιλοσοφίας και οι νέες μέθοδοι διοίκησης και σωφρονισμού που έχουν εφαρμοστεί με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, έχουν θέσει κριτήρια υψηλού επιπέδου και ποιότητας στον τρόπο λειτουργίας των Φυλακών, δήλωσε σήμερα η Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, η οποία σημείωσε πως το έργο τους εκτιμάται πολύ θετικά από τις Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και από Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αξιολογούν τη λειτουργία σωφρονιστικών υπηρεσιών.

DSC 8144 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Σε χαιρετισμό της, στο 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «αριθμός πρακτικών μας έχουν αξιολογηθεί ως βέλτιστες πρακτικές και έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε φόρα του EUROPRIS», για να προσθέσει ότι «για παράδειγμα, η επικοινωνία μέσω SKYPE καταγράφεται το 2016 ως μία καλή πρακτική στην έκδοση ‘Handbook for the prevention of ill-treatment in Prisons’ καταγράφονται δύο διαδικασίες μας που εφαρμόζουμε στα πλαίσια πρόληψης της κακοποίησης στις Φυλακές, από τις πέντε πρακτικές που καταγράφονται στην εν λόγω έκδοση».

DSC 8132 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Επίσης, είπε ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως προβλέπεται και στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Φυλακών, έχει ψηφιστεί το 2017-2018 από τα κράτη μέλη του οργανισμού EUROPRIS, ως μία καλή πρακτική».

DSC 8131 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Όπως πρόσθεσε «τα αποτελέσματα από τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, έχουν προσελκύσει αρκετές ξένες σωφρονιστικές υπηρεσίες και υπουργεία από διάφορες χώρες, καθώς και βουλευτές από την Γερμανία, να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις Φυλακές μας για μελέτη, συζήτηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών εκτιμώντας θετικά το έργο μας, καθώς και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί σε όλους τους τομείς στο τμήμα μας».

DSC 8130 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Παράλληλα, είπε, «έχουμε αναπτύξει συνεργασίες στα θέματα της εκπαίδευσης, διοίκησης, και ασφάλειας, καθώς και διαφόρων άλλων θεμάτων που αφορούν στην διαχείριση και μεταχείριση των κρατουμένων μας».\DSC 8128 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

Για την ανάθεση του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτηρητών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Διευθύντρια των Φυλακών είπε πως «είναι η επισφράγιση όλων των θετικών αλλαγών που έχουν επιτευχθεί στο Τμήμα μας, και αποτελεί τιμή τόσο για το Τμήμα μας αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας», σημειώνοντας ότι «το Συνέδριο Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης ελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό συνέδρων από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

DSC 8126 exclusive, Ιωνάς Νικολάου, Νέα Αμμοχώστου

«Το 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρχίζει σήμερα με τη συμμετοχή 140 Διευθυντών και άλλα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη από τις Σωφρονιστικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Επιτηρητών 40 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου και 40 από τους συνέδρους, θα επισκεφθούν τις Φυλακές μας την Πέμπτη 23 Μαΐου πριν την αναχώρησή τους», είπε.

Famagusta.News