Συνέντευξη Χρήστου Ζαννέτου: “Όραμά μου είναι να συνεχίσω να διεκδικώ με σθένος”

Συνέντευξη στο Famagusta.News

81625896 128635821950998 3225687376084860928 o Νέα Αμμοχώστου, Χρήστος Ζαννέτου

Ποιο το γενικότερο όραμά σας για την Αγία Νάπα;

Η αγάπη μου για τον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και στον οποίο έφτιαξα κι εγώ τη δική μου οικογένεια, είναι το μοναδικό κίνητρο που με ώθησε να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά. Η μέχρι τώρα πορεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας αποδεικνύει έμπρακτα τις ειλικρινείς προθέσεις μου για την περαιτέρω ανάδειξη της Αγίας Νάπας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, αλλά και ως μιας κοινωνίας με βασικό χαρακτηριστικό την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Όραμά μου είναι να συνεχίσω να διεκδικώ με σθένος από την πολιτεία τη διατήρηση του brand name της Αγίας Νάπας, εμμένοντας στην αρχική, σταθερή και αμετάκλητη θέση όλων μας να εξακολουθήσει να αποτελεί ένα από τα διασημότερα θέρετρα της Μεσογείου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Παράλληλα, προτεραιότητά μου παραμένει η συνεχής αναβάθμιση της τοπικής κοινότητας όπου, πέρα από την οικονομική ευρωστία, έμφαση δίνεται στην πολιτιστική ανάπτυξη και στη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Έχοντας συμβάλει με όλες μου τις δυνάμεις στο να καταστεί η Αγία Νάπα ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, το οποίο είναι φιλόξενο τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ίδιους τους δημότες του, στόχος μου είναι ο δήμος μας να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, με σταθερά, δυναμικά και συλλογικά βήματα. Θέλουμε έναν δήμο, για τον οποίο οι δημότες του να είναι υπερήφανοι και στον οποίο να χαίρονται να ζουν και να ευημερούν.

Σας διαβεβαιώνω ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Όλοι μαζί θα θέσουμε υψηλούς στόχους και θα ενδυναμώσουμε τη μεταξύ μας σχέση, με συστατικά στοιχεία την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια, την εντιμότητα, τον διάλογο, την κατανόηση και το κοινό όραμα για ανάπτυξη.

Λαμβάνοντας υπόψη το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποια η άποψή σας για την προτεινόμενη συνένωση της Αγίας Νάπας με Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα; Ποια πιστεύετε θα ήταν η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της Αγίας Νάπας;

Η θέση μου για το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης είναι ξεκάθαρη και είναι η θέση που ομόφωνα υποστήριξε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Νάπας, ότι δηλαδή διεκδικούμε αυτόνομο δήμο. Αν αυτό μας το αίτημα δεν ικανοποιηθεί ή διαφαίνεται δύσκολο, τότε προχωράμε και απαιτούμε συνένωση με τον Δήμο Σωτήρας και την Κοινότητα Λιοπετρίου.

Το αίτημά μας αυτό είδε θετικά ο έγκυρος τεχνοκρατικός οίκος Ernst & Young Cyprus, ο οποίος κατέθεσε τεκμηριωμένη σχετική μελέτη. Μέσα από την έρευνα που διεξήχθη για τη συγκεκριμένη συνένωση, αναδεικνύονται πλεονεκτήματα, όπως τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η καλύτερη και γρηγορότερη ενιαία εξυπηρέτηση των πολιτών και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Δήμου Αγίας Νάπας προς όφελος και των άλλων οντοτήτων.

Παράλληλα, το ισxυρό brand name της Αγίας Νάπας, το οποίο έχει χτιστεί με κόπο, όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά θα επεκταθεί με τη συνένωση και τη δημιουργία ενός μεγάλου τουριστικού δήμου που θα προσφέρει, μεταξύ άλλων, μία νέα πιο γραφική εικόνα. Αυτή η παράμετρος θα αναβαθμίσει την ταυτότητα μας, δημιουργώντας μία τεράστια προοπτική ανάπτυξης.

Η εξαγγελία για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απλά μια πρόταση του τέως υπουργού εσωτερικών και δεν αποτελεί τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης. Γι’ αυτό εμείς εμμένουμε στην ομόφωνη θέση-απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία στηρίζεται και επιδιώκεται μάλιστα και από το Δήμο Σωτήρας και την Κοινότητα Λιοπετρίου.

Επομένως, η πρόκληση-πρόσκληση είναι μπροστά μας και καλούμε όλους να ενωθούν μαζί μας, ώστε να καταστεί ο δήμος μας σύμβολο προόδου και ανάπτυξης και ένας καλύτερος τόπος για τα παιδιά μας!

81976419 128636431950937 7667916829943136256 o Νέα Αμμοχώστου, Χρήστος Ζαννέτου

Πώς πιστεύετε μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για να καταστεί η Αγία Νάπα ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου;

Καθώς όραμά του δήμου μας είναι η καταξίωση της Αγίας Νάπας ως του κορυφαίου τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο και όχι μόνο, στηρίζουμε και ενισχύουμε την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία που επιδιώκουμε να βιώνει κάθε επισκέπτης, εδραιώνοντας περαιτέρω το προϊόν-brand “Αγία Νάπα”.

Μεταξύ άλλων, στόχοι μας για την τουριστκή ανάπτυξη της Αγίας Νάπας, είναι η ενίσχυση της σταθερότητας και της καλής φήμης του δήμου μας, ο εμπλουτισμός της υπάρχουσας υποδομής, η ενδυνάμωση και η θωράκιση των πλεονεκτημάτων, η εξουδετέρωση επιζήμιων πρακτικών και η δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών διαφοροποίησης του υπάρχοντος προϊόντος.

Παράλληλα, προωθούμε τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με πόλεις και περιοχές με τις οποίες μοιράζομαστε κοινά στοιχεία κουλτούρας, αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες προκλήσεις και θέτουμε παρόμοιους στόχους.

Προτείνουμε τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας για την κατάρτιση σχεδίων, την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μαζικού τουρισμού ή των περιθωριακών συμπεριφορών, που αφορούν είτε τους επισκέπτες είτε τους ενασχολούμενους με τον τουρισμό.

Στηρίζουμε τη χάραξη κοινής γραμμής για διασυνοριακό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης των τουριστών ως προς τον σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και στην κουλτούρα της πόλης (Enjoy & Respect Ayia Napa), τη στοχευμένη ενίσχυση της αστυνόμευσης σε περιοχές και περιόδους όπου είναι προφανής η παραβατικότητα.

Πώς θα συμβάλετε σε περίπτωση εκλογής σας στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Αγίας Νάπας;

Η ευημερία των δημοτών είναι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης της Αγίας Νάπας και της προσέλκυσης του μεγάλου αριθμού τουριστών που φιλοξενεί κάθε χρόνο. Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων μιας κοινωνίας δεν εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα, όπως είναι η οικονομική άνθηση, αλλά είναι το αποτέλεσμα πολλών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν, εργάζονται και γενικά εξελίσσονται τα μέλη της.

Η σχέση με το περιβάλλον, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης, η κοινωνική πρόνοια και η επαφή με τον πολιτισμό αποτελούν ορισμένους καθοριστικούς παράγοντες για την ποιότητα ζωής σε μια οργανωμένη κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, στοχεύουμε στη σωστή αξιοποίηση, χρήση, προσβασιμότητα και στην προστασία των φυσικών υποδομών. Σεβόμενοι τον φυσικό μας πλούτο, προωθούμε την τήρηση αυστηρού κώδικα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, ενέργειες που συμβάλλουν στην πράσινη πιστοποίηση (χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ολιστική χρήση πρώτων υλών κ.ά.), δράσεις προστασίας και ενημέρωσης τόσο στη χερσαία όσο και στη θαλάσσια περιοχή του δήμου μας.

Ανέγερσή νέου σύγχρονου νηπιαγωγείου και δημιουργία Β΄ δημοτικού σχολείου, η ίδρυση πανεπιστημίου και η δημιουγία ανοικτών ιδρυμάτων κατάρτισης των δημοτών μας σε θέματα τουρισμού βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του προγράμματος αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην Αγία Νάπα.

Οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην περιοχή μας είναι γεγονός, αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερες και να εμπλουτιστούν. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, αλλά τις θεματικές ημέρες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών (π.χ. Ημέρα Ποδηλάτου).

Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη και διεκδικούμε τη δημιουργία δημοτικών φορέων απευθυνόμενων σε διάφορες κοινωνικές ομάδες της Αγίας Νάπας γύρω από θέματα εργασίας, επιχειρηματικότητας, υγείας, εθελοντισμού κά.