Υπογράφηκε το πρωτόκολλο της Α΄ Φάσης αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων της Αγίας Νάπας και του Πωγωνίου (ΦΩΤΟ)

Χρίστος Ζαννέττου: H αδελφοποίηση αυτή αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Καπετάνιο του Αγώνα Χατζημιχάλη Νταλιάνη και επίσημο εμβάπτισμα των αδελφικών δεσμών που ενώνουν τις δύο πόλεις και τους δεσμούς που κληροδότησε ο εθνικός ήρωας

Αντίγραφο του Main Image x2 28 exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας υπογράφηκε στο Δημαρχείο Δελβινακίου την Τετάρτη 17 Μαϊου 2023, παρουσία τοπικών παραγόντων και της αντιπροσωπείας του Δήμου Αγίας Νάπας, η οποία αποτελείτο πέρα από το Δήμαρχο και τη σύζυγό του, από τη Δημοτική Σύμβουλο κα. Τασούλα Τσοκκή Κουμή, τον Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας κ. Βασίλειο, τον Προέδρο του Συνδέσμου «Άρωμα» Αγίας Νάπας – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κ. Χριστάκης Πίττας, το διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου και πρώην πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Γεώργιο Γεωργή και τη Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου κα. Μαρία Τοφινή Τσαντίλα, το πρωτόκολλο της Α΄ Φάσης Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δήμου Πωγωνίου.

Δύο πόλεις τις οποίες συνδέει κοινή ιστορική πορεία από τον 19ο αιώνα μιας και ο ΄Ιππαρχος του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, πολέμαρχος Χατζημιχάλης Νταλιάνης πρωτοστάτησε στην μοναδική μάχη της Αγίας Νάπας την 17η Μαρτίου 1826 που έλαβε χώρα επί κυπριακού εδάφους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. ΄Ενα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα του Έθνους, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία και κατάφερε να ενώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον τόπο αυτό που τον γέννησε, δηλαδή το Δελβινάκι Πωγωνίου με την ακριτική Αγία Νάπα της Κύπρου.

1 Copy 51 exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Κατά τη διάρκεια της τελετής απηύθυναν χαιρετισμούς οι Δήμαρχοι Πωγωνίου και Αγίας Νάπας κ.κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και Χρίστος Ζαννέττου, ακολούθησε ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νίκο Θεοδοσίου και προβλήθηκε βίντεο για τη Μάχη της Αγίας Νάπας. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και ακολούθως τα χορευτικά συγκροτήματα των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας χόρεψαν στην Κεντρική Πλατεία του Δελβινακίου Ελληνικούς και Κυπριακούς Παραδοσιακούς Χορούς.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου αναφέρθηκε στην διαδρομή που ακολουθήθηκε μέχρι την αδελφοποίηση επισημαίνοντας το γεγονός ότι είναι χάρη στην πρωτοβουλία και τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο Προέδρος του Συνδέσμου «Άρωμα» Αγίας Νάπας – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κ. Χριστάκης Πίττας, ο Προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Γλυπτικής Αγίας Νάπας κ. Κίκης Κωνσταντίνου και ο διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου και πρώην πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Γεώργιο Γεωργή, ο οποίος επίσης έφερε στην επιφάνεια και προώθησε την ιστορική έρευνα του διακεκριμένου Έλληνα ιστορικού – ερευνητή Βασίλη Σφυρόερα η οποία αφορά τη Μοναδική Μάχη της Αγίας Νάπας την 17η Μαρτίου 1826.

Σύμφωνα με τον δρ. Γιώργο Γιωργή πρόσθεσε το 1826 δεν ήταν τυχαία η απόβαση των Ελλήνων Επαναστατών στην Κύπρο, αλλά μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, ένα σχέδιο το οποίο περιλάμβανε αποβίβαση του ελληνικού στόλου στη Βηρυτό για να διερευνήσει την περίπτωση εξασφάλισης βοήθειας, ενώ στην Κύπρο πέραν από τον εφοδιασμό προμηθειών, το σχέδιό τους περιλάμβανε την οργάνωση επίθεσης για κατάληψη της Αμμοχώστου και με ορμητήριο την πόλη να απελευθερώσει όλη την Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου της 25ης Μαρτίου και τις οποίες έχει καθιερώσει πλέον ο Δήμος ως αναγνώριση και προώθηση αυτού του σπουδαίου γεγονότος καθώς όπως σημείωσε εκτός του ότι αναδεικνύουν τη σημασία της άγνωστης μέχρι πρότινος μάχης, την καθιστούν σημείο αναφοράς για όλο τον κυπριακό ελληνισμό, του οποίου οι πρόγονοι δεν αρνήθηκαν να συνδράμουν και να χύσουν ακόμα και το αίμα τους σε κάθε εθνικό αγώνα των Ελλήνων. «Αναμφίβολα η αναγνώριση των κορυφαίων ιστορικών γεγονότων του έθνους μας διατηρεί αμάραντη την ιστορία μας, τις ρίζες μας, την ταυτότητα μας».

Για τον Δήμο Αγίας Νάπας η αδελφοποίηση αυτή πρόσθεσε ο κ. Ζαννέττου αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Καπετάνιο του Αγώνα Χατζημιχάλη Νταλιάνη και με την πράξη αυτή «εμβαπτίζουμε και επισήμως τους αδελφικούς δεσμούς που μας ενώνουν, τους δεσμούς που μας κληροδότησε ο εθνικός μας ήρωας.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία Αδελφοποίησης των δύο Δήμων, Πωγωνίου και Αγίας Νάπας, συνέχισε, η οποία σηματοδοτεί την αρχή της ζωής και της ηρωικά επαναστατικής πορείας του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, «μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινό πλαίσιο δράσεων που θα δώσει νέα δυναμική στους στόχους μας και θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα ο ένας για τα τοπικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις του άλλου, να βρούμε κοινά στοιχεία, να δημιουργήσουμε περαιτέρω ισχυρούς δεσμούς που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανταλλάξουμε επισκέψεις μεταξύ των δύο πόλεων μας, να οργανώσουμε δράσεις και να προωθήσουμε τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις τόσο της Κύπρου όσο και της Ηπείρου».

Θα ακολουθήσει και η υπογραφή του σχετικού πρωτόκολλου στην Αγία Νάπα ενώ σύντομα οι δύο Δήμοι θα ανακοινώσουν τις πρώτες κοινές δράσεις τους.

Δείτε φωτογραφίες:

E00CF3CC F952 4D0E 963E 5267652E44AC exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ D836EE71 E2F6 457E 9EEF 26F65BA8D61B exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ 752B9997 5DBD 4696 87F9 97CDD1560247 exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ 6E1F7F4B 12E3 4D52 89A8 45B565ACB4C5 exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ