Boυλευτικές Εκλογές: 128 υποψηφιότητες για την Αμμόχωστο – Όλες οι πληροφορίες

Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν στο Δημοτικό Μέγαρο Σωτήρας από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι.

4 exclusive, Βουλευτικές Εκλογές 2021, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 2021

Συνολικά 128 υποψηφιότητες, από 15 κόμματα και Συνδυασμούς, υποβλήθηκαν σήμερα στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου, για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Μαϊου 2021.

Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν στο Δημοτικό Μέγαρο Σωτήρας από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις του ο Γεώργιος Χρυσαφίνης, Επαρχος και Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου είπε ότι μέχρι τις 12.30 «έχουν υποβάλει την υποψηφιότητα τους 127 συνολικά υποψήφιοι από 15 συνδυασμούς κομμάτων, από τους οποίους οι οκτώ υπήρξαν πλήρεις, δηλαδή περιελάμβαναν 11 υποψηφίους όσες είναι και οι έδρες της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι υποψηφιότητες έγιναν νομότυπα, απάντησε πως «για τους 127 υποψηφίους είχε γίνει προέλεγχος, ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν κατά τον τύπο του νόμου. Ακόμα δυνάμει του νόμου παρέχεται μία περίοδος 24 ωρών για υποβολή τυχόν ενστάσεων, τις οποίες και θα εξετάσουμε το ταχύτερο δυνατόν».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χρυσαφίνης απάντησε πως «οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της επαρχίας Αμμοχώστου είναι 114, 393 εκ των οποίων οι 32 περίπου χιλιάδες είναι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 54 εκλογικά κέντρα. Ωστόσο επειδή το μεγαλύτερος μέρος της επαρχίας Αμμοχώστου είναι κατεχόμενο, οι εκτοπισμένοι εκλογείς θα ψηφίσουν σε 191 εκλογικά κέντρα που θα βρίσκονται στις άλλες εκλογικές περιφέρεις, δηλαδή Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο».

Σημείωσε ακόμα ότι «τα περισσότερα κέντρα θα βρίσκονται στην επαρχία Λάρνακας και ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 84».

Ερωτηθείς για την ένσταση που ήγειρε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία σε σχέση με το πρόβλημα που προέκυψε στην ονομασία του Συνδυασμού ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, ο Επαρχος Αμμοχώστου είπε πως «και στην επαρχία Αμμοχώστου το κόμμα υπέβαλε ένσταση όπως άλλωστε υπέβαλε και στις άλλες επαρχίες».

Οσον φορά το θέμα των κινητών καλπών, ο Γεώργιος Χρυσαφίνης είπε πως «είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε μέχρι και 10 κινητές μονάδες κάτι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν την 30η Μαϊου. που απευχόμαστε. Ουσιαστικά η κινητή μονάδα θα «επισκέπτεται» στο σπίτι το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, το οποίο θα έχει εκ των προτέρων, δηλωθεί σε ειδική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει».

Οσον αφορά τους εγκλωβισμένους ψηφοφόρους είπε πως «αυτοί ανέρχονται στους 197 και βρίσκονται στις Κοινότητες Ριζοκαρπάσου και Αγίας Τριάδας, ωστόσο αυτά τα άτομα θα ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα στην Αχερίτου. Το θέμα τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον τρόπο δηλαδή που θα μπορούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Σημειώνεται ότι σήμερα από 11 υποψηφίους υπέβαλαν 8 κόμματα και πιο συγκεκριμένα το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), η Αλληλεγγύη, η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Δέκα υποψηφίους υπέβαλε η Αμμόχωστος για την Κύπρο, εννέα υποψηφίους η Αλλαγή Γενιάς, οκτώ οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, πέντε η Αφύπνιση -2020, τέσσερις η Πνοή Λαού, με δύο το Κόμμα για τα Ζώα, ένα ο Πατριωτικός Συνασπισμός, ενώ την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του υπέβαλε ο Φλώρος Τσαγγάρης.