Δεύτερο Νοσοκομείο Αναφοράς στις σκέψεις Υπουργείου Υγείας-ΟΚΥπΥ

Αδυναμίες και αντιδράσεις στη συνέχιση λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως αποκλειστικό Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό

nosokomeioammoxostou 14 scaled Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Νοσοκομείο Αναφοράς
Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, Δερύνεια 22 Μαΐου 2020. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός περιστατικών με κορωνοϊό αλλά και η επί 7 μήνες αδιάκοπη λειτουργία του προσωπικού του Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε φουλ ρυθμούς για νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Το αίτημα για δημιουργία δεύτερου νοσηλευτηρίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς έχει μπεί στο τραπέζι εδώ και αρκετούς μήνες από το προσωπικό του Νοσοκομείου Αναφοράς, πρόταση την οποία Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ απέρριπταν κατηγορηματικά.

Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, αφενός η κόπωση του προσωπικού και αφετέρου η έξαρση της πανδημίας δεν αφήνει άλλο περιθώριο στους ιθύνοντες του αρμόδιου Υπουργείου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ώστε να μελετήσουν επισταμένως όλα τα ενδεχόμενα και την δυνατότητα καθορισμού νέου νοσηλευτηρίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι από τον Μάρτιο, το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου δουλεύει αδιάκοπα, με αποτέλεσμα σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια αλλά και τους ιατρούς και νοσηλευτές να έχει δημιουργηθεί κόπωση. Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν πάρει day-off εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ η συνεχής και επί επτά μήνες εργασία σε περιβάλλον που ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, έχει επιφέρει και την ψυχολογική κόπωση των επαγγελματιών υγείας. Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα έχει ήδη δημιουργηθεί και με την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, πλέον, έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που όπως αναφέρουν σε πολλές αναρτήσεις “μόνο η επαρχία Αμμοχώστου την πληρώνει”. Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής για την εξυπηρέτηση των ασθενών με κορωνοϊό έχει εκκενωθεί πλήρως η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, με αποτέλεσμα οι δύο κατηγορίες ασθενών να εξυπηρετούνται είτε από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Σε περίπτωση, μάλιστα, έξαρσης της πανδημίας και αύξησης των νοσηλευομένων, θα τεθεί σε εφαρμογή το “σχέδιο Β” που προνοεί την πλήρη εκκένωση του Νοσηλευτηρίου πλην των εξωτερικών ιατρείων και των Μονάδων Πρώτων Βοηθειών όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για επέκταση των επιπλέον ορόφων του νοσοκομείου, κάτι όμως που δε φαίνεται να υλοποιείται τάχιστα και πιθανόν να μείνει στο συρτάρι, ενώ πρόκειται για ενέργεια που κάλλιστα θα μπορούσε να υλοποιηθεί τουλάχιστον ως αντισταθμιστικό μέτρο για την ταλαιπωρία που υπέστη Νοσοκομείο, επαγγελματίες υγείας και πολίτες της περιοχής.

Δεύτερο Νοσοκομείο Αναφοράς;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας έχει δώσει οδηγίες ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης νέου νοσηλευτηρίου που θα καθοριστεί ως δεύτερο νοσοκομείο αναφοράς.

Το ενδεχόμενο έχει ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να καθοριστεί και δεύτερο νοσοκομείο Αναφοράς, πέραν της Αμμοχώστου, σε περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού είναι αυξημένα και χρειαστεί άλλος χώρος για νοσηλεία ασθενών, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου.

“Εμείς έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας και αναμένουμε ενημέρωση για καθορισμό δεύτερου νοσοκομείου αναφοράς σε περίπτωση που θα γεμίσει το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν τα θετικά (περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας) και σε δεύτερο νοσοκομείο”, είπε.

Σε ερώτηση αν έχει διερευνηθεί ποιο μπορεί να είναι το δεύτερο νοσοκομείο για κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως “δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση, αλλά εμείς έχουμε ζητήσει να καθοριστεί σε περίπτωση αυξημένων αναγκών”.

Σημείωσε ότι προς το παρόν ως Νοσοκομείο Αναφοράς θα είναι η Αμμόχωστος. “Τα υπόλοιπα νοσοκομεία θα διαχειρίζονται ύποπτα περιστατικά και η Λευκωσία θα διαθέσει τις κλίνες εντατικής θεραπείας σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη. Επίσης μετά από παραστάσεις δικές μας, έχει βγει διάταγμα και στον ιδιωτικό τομέα να διαθέτουν θάλαμο για ύποπτα περιστατικά, δηλαδή να διαχειρίζονται τα δικά τους ύποπτα περιστατικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης για κορωνοϊό”, πρόσθεσε.

Τα νοσοκομεία είναι πανέτοιμα σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι τα νοσοκομεία στο παρόν στάδιο είναι πανέτοιμα τόσο από απόψεως υποδομών, στελέχωσης προσωπικού και επάρκεια αναλωσίμων για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση δημιουργηθεί σε περίπτωση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

“Έχει γίνει ένα αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Υπουργό, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του. Το σχέδιο αυτό έγινε από τα ίδια τα νοσοκομεία, όπου χρησιμοποιήθηκε η εμπειρία των προηγούμενων μηνών ούτως ώστε οποιαδήποτε κενά και αδυναμίες υπήρχαν, να καλυφθούν”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι το σχέδιο υλοποιείται αυτή τη στιγμή. “Θεωρούμε ότι ναι, τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο που καταρτίστηκε, είπε ότι λαμβάνει υπόψη τις υποδομές που έχει το κάθε νοσοκομείο, το διαθέσιμο προσωπικό το οποίο έχει, όπως επίσης και τις ιατρικές ειδικότητες που διαθέτει.

Σε σχέση με την επάρκεια αναλωσίμων, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που ήδη χρησιμοποιεί το προσωπικό.

Ανησυχία από αύξηση κρουσμάτων

Έντονη είναι και η ανησυχία που προκαλείται από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά και την αύξηση των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων μέχρι το πρωί σήμερα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου:
    • 23 σε θάλαμο COVID-19
    • 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
  • Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
    • 3 ασθενείς διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
    • 4 σε θάλαμο COVID-19
  • Κέντρο Αποκατάστασης EDEN Τερσεφάνου: 67 ασθενείς

Παράλληλα, η ανησυχία αυξάνεται και εξαιτίας των περιστατικών με κορωνοϊό, αφού καταδεικνύεται ότι μη ελεγχόμενη είναι, πλέον, η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Επισημαίνεται ότι από τα 181 χθεσινά περιστατικά, 113 κρούσματα εντοπίστηκαν από 1,813 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ άλλα 48 κρούσματα από 392 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Famagusta.News