Δώρος Τάκκας «Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία με το άνοιγμα του οδοφράγματος»

1306

Θα υπάρξουν επιπτώσεις και θα είναι αρνητικές. Το μέγεθος τους είναι αυτό που απομένει να διαπιστωθεί, όταν πλέον θα έχει ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας. Ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου δεν χαράσσει πολιτική για το Κυπριακό και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Πρέπει όμως να λεχθεί αυτό», τονίζει σε συνέντευξη του στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων στην Αμμόχωστο, Δώρος Τάκκας. Ο κ. Τάκκας αναφέρεται ακόμα στις δεκάδες χιλιάδες ευρώ που θα χαθούν όχι από τα ξενοδοχεία, αλλά από την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, πάνω σε ημερήσια βάση για την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Αναφέρεται επίσης στις απόψεις του Συνδέσμου για το μέλλον τουρισμού όχι μόνο στην ελεύθερη Αμμόχωστο αλλά παγκύπρια. Και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου ασφαλώς και δεν παράγει ή καθορίζει πολιτική επί του Κυπριακού Προβλήματος. Έχει όμως την ευθύνη της προάσπισης των συμφερόντων των μελών του. Ποια είναι η θέση του Συνδέσμου όσον αφορά τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, στις 12 Νοεμβρίου; 

Πολύ σωστά επισημάνετε ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι πολιτικοί και όσον αφορά το άνοιγμα οδοφραγμάτων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν είναι εμείς που θα το κρίνουμε. Αυτό που πρέπει όμως να πούμε εμείς είναι ότι όντως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης Αμμοχώστου. Και δυστυχώς και αντικειμενικά πάντα ομιλούντες, θα είναι αρνητικές επιπτώσεις. Γιατί πέραν όλων των άλλων, υπάρχει και ένα θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή είναι ότι αρκετές χιλιάδες κόσμου, θα μεταβαίνουν καθημερινά από το οδόφραγμα στα κατεχόμενα εκεί στην Αμμόχωστο για εκδρομές. Αυτό, αντιλαμβάνεστε, σημαίνει ότι θα λείπουν καθημερινά από την τουριστική Αμμόχωστο, μερικές χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με μελέτες του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου στο πρόσφατο παρελθόν, οι τουρίστες στην περιοχή, πέραν της προπληρωμένης διαμονής τους, ξοδεύουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον €20 για ένα καφέ, ένα ποτό, ένα κρεβατάκι στην παραλία, ένα σουβενίρ, ταξί κ.λπ., εκτός των ξενοδοχείων που διαμένουν. Αντιληφθείτε ότι ημερησίως 3-5.000 θα απουσιάζουν από την περιοχή γιατί θα είναι στα κατεχόμενα, τότε μιλούμε για απώλεια εσόδων από την επιχειρηματική τουριστική βιομηχανία της τάξης τουλάχιστον των €60.000 – €100.000 ημερησίως. Αντιληφθείτε λοιπόν για τι νούμερα θα μιλούμε, πάνω σε ετήσια βάση. Και διευκρινίζω ότι αυτά τα λεφτά δεν είναι άμεσα οι ξενοδόχοι που θα τα στερηθούν. Αλλά η ευρύτερη τουριστική οικονομία της περιοχής και δεν είναι ευκαταφρόνητα ποσά, άρα ούτε και ευκαταφρόνητο το πρόβλημα που θα προκύψει.

Πρέπει επίσης να πούμε ότι η διάνοιξη του συγκεκριμένου οδοφράγματος στη Δερύνεια θα αυξήσει αναπόφευκτα τη ροή τουριστών στα κατεχόμενα, καθώς θα διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση σε σειρά μνημείων και τοποθεσιών με ιστορική, αρχαιολογική, περιβαλλοντική και εικαστική αξία, σε μια πληθώρα τέτοιων από την Αμμόχωστο, ώς την χερσόνησο της Καρπασίας και ώς την Κερύνεια και την οροσειρά του Πενταδακτύλου ακόμα. Επομένως, με τη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος θα δημιουργηθεί και ένα επί πλέον κίνητρο για τους τουρίστες στην ελεύθερη Αμμόχωστο, για να επισκέπτονται τα κατεχόμενα. Πέραν του ότι η πρόσβαση καθίσταται πλέον και πιο βολική, σε σχέση με τα Στροβίλια που υπάρχει από προηγουμένως.

Ήδη αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα από τουρίστες που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια τα νόμιμα αεροδρόμια μας, αλλά διαμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών τους στα κατεχόμενα. Και μιλούμε για αριθμούς -κατά προσέγγιση- πέραν του 10%. Και όταν μιλούμε για 300.000 ή 400.000 τουρίστες στα κατεχόμενα, δεν έχει σημασία ο ακριβής αριθμός. Γιατί και 300.000 να είναι, πάλι πολλοί είναι. Και ταυτόχρονα, εμείς οι ίδιοι ερχόμαστε να καταργήσουμε αυτά που τόσα χρόνια λέγαμε στους τουρίστες, ότι ξέρετε δεν είναι σωστό να πηγαίνετε στα κατεχόμενα γιατί είναι παράνομα κ.λπ. Και ασφαλώς η διαφορετική φορολόγηση στα κατεχόμενα έναντι των ελεύθερων περιοχών, δημιουργεί και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος.

Πόσο έχει επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που χρόνια τώρα επιζητεί η ελεύθερη Αμμόχωστος; 

Μπορώ να πω ότι πλέον, μετά από προσπάθειες κάποιων ετών, έχουμε πετύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην ελεύθερη Αμμόχωστο και παγκύπρια, αλλά πιο πολύ στο ξεκίνημα της περιόδου, δηλαδή της άνοιξης, παρά στο τέλος της, τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο. Πλέον, η τουριστική περίοδος στην επαρχία μας ξεκινά τον Απρίλιο και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι πλέον εν δυνάμει εφικτό να πετύχουμε την έναρξη της από τον Μάρτιο. Φέτος ειδικά, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων μας στην επαρχία άνοιξαν τον Απρίλιο αντί τον Μάιο. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε αυτό και για τον Νοέμβριο, δηλαδή να επεκταθούμε προς Δεκέμβριο. Και τονίζω ότι αυτό έχει να κάνει καθαρά και μόνο με το ότι οι Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες αλλάζουν τα προγράμματα τους, σηκώνουν τις αεροπορικές τους εταιρείες από την Κύπρο και τις τοποθετούν σε άλλους προορισμούς, που θεωρούνται πιο χειμερινοί προορισμοί από την Κύπρο. Όπως είναι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ταϋλάνδη, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής κ.λπ.

Είναι όμως εφικτός πιστεύω ο στόχος να πείσουμε τους τουριστικούς πράκτορες να επεκτείνουν τα προγράμματα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Και αυτό για να γίνει, πρέπει η Κύπρος έμπρακτα να στηρίξει με επιδότηση τις πτήσεις των αεροπορικών εταιριών στις πιο πάνω χρονικές περιόδους. Όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι ανταγωνιστές μας.

Μόνο αυτός ο στόχος μας απομένει δηλαδή; 

Για την ελεύθερη Αμμόχωστο που εκπροσωπώ, οι σημαντικότερες τουριστικές αγορές είναι γνωστό ότι είναι η βρετανική, η ρωσική και η σκανδιναβική. Αυτό εγώ θα το έλεγα πρόβλημα όχι μόνο για την Αμμόχωστο, αλλά παγκύπριο. Προσεγγίζουμε δυστυχώς τουρίστες από περιορισμένες αγορές. Η αγγλική αγορά μπορώ να πω ότι πήγε πολύ καλά. Και η ρωσική αγορά πήγε αρκετά καλά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είχαμε ένα πολύ αδύνατο ρούβλι για τους Ρώσους και μια πολύ αδύνατη τουρκική λίρα που κατέστησε την Τουρκία φθηνό τουριστικό προορισμό. Προσθέτοντας την Τυνησία, το Μαρόκο, αλλά και την Τουρκία, που είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους Ρώσους, επομένως πολύ καλά τα πήγε η Κύπρος σε αυτή την αγορά.

Πρέπει επειγόντως όμως να εμπλουτίσουμε την τουριστική μας βιομηχανία με νέες αγορές. Δεν γίνεται να έχουμε μόνο 15.000 Γάλλους τουρίστες στην Κύπρο π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και άλλες τουριστικές αγορές πρέπει να τις πλησιάσουμε πλέον σε άλλη βάση, να δούμε τι θέλουν οι τουρίστες τους, ώστε να τους το προσφέρουμε και να τους προσελκύσουμε στο νησί μας. Πρέπει να ετοιμάσουμε πρόγραμμα προσέλκυσης κεντροευρωπαϊκών χωρών. Δεν μας παίρνει άλλο να μην έχουμε σημαντικούς αριθμούς τουριστών από αυτές τις χώρες αν θέλουμε να πάμε πραγματικά μπροστά στην τουριστική μας βιομηχανία. Αυτό όμως είναι πιο εύκολο από το πολύ πιο δύσκολο να πείσουμε και να φέρουμε στο νησί Κινέζους και Αμερικάνους τουρίστες.

Πηγή