ΔΕΡΥΝΕΙΑ: «Όχι» για συνένωση με άλλο δήμο

200

Κάθετα αρνητικός σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνένωσής του με άλλο δήμο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και ο Δήμος Δερύνειας. Όπως πληροφορούμαστε, ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης απέστειλε επιστολή στον Yπουργό Εσωτερικών με την οποία εξηγεί εκτενώς την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής Αρχής σε πιθανή ενσωμάτωσή της σε άλλο δήμο, κάτι που έχει κάνει και η επίσης ακριτική Αθηένου. Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δερύνειας με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη την περασμένη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στην οποία οι τοπικοί άρχοντες δεν άφησαν περιθώριο παρερμηνείας για την ένταση της αντίδρασης.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών διατυπώνονται γενικές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών, όπως παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων και σε παρουσίαση που έγινε στον Δήμο Λατσιών στις 10 Δεκεμβρίου 2018. Όπως σημειώνεται, εάν το νομοσχέδιο δεν προβλέπει λεπτομέρειες λειτουργίας θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση που τελικά θα πλήξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μπορεί από μόνη της η Δερύνεια

Στο μεγαλύτερο μέρος της επιστολής όμως, παρατίθενται επιχειρήματα με τα οποία στηρίζεται η συνέχιση της αυτοτελούς λειτουργίας του Δήμου Δερύνειας. Όπως σημειώνεται, στα 24 χρόνια της λειτουργίας του, ο δήμος έχει αποδείξει με το ολιγάριθμο προσωπικό του ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοτελής οντότητα παρουσιάζοντας μάλιστα υγιή οικονομική κατάσταση. Προσφέρει επίσης αποτελεσματικά υπηρεσίες υποστήριξης σε συμπλέγματα της περιοχής που αφορούν στις αποχετεύσεις, στα σκύβαλα και στην καταπολέμηση των τρωκτικών.

Η οικονομική αυτοτέλεια, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος προς τον Υπουργό Εσωτερικών μπορεί να επιτευχθεί με σωστό καταμερισμό των πόρων που τώρα καταλήγουν στο κεντρικό κράτος και όχι να επαφίεται κατ’ εξοχήν στον τουρισμό.

Εκτενής αναφορά γίνεται στην επιστολή στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής και στους στενούς δεσμούς με την πρωτεύουσα της περιοχής Αμμοχώστου. Ο Άντρος Καραγιάννης επισημαίνει το εντονότατο αίσθημα αδικίας που δημιουργείται από το σενάριο της απορρόφησης του Δήμου Δερύνειας από οποιονδήποτε από τους δύο μεγάλους τουριστικούς δήμους της περιοχής. Και τούτο, όπως τονίζει, λόγω του ότι οι περιοχές αυτές άρχισαν να αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό μετά την καταστροφή του 1974 την ώρα που η Δερύνεια, ακολούθησε την αντίθετη πορεία στο οικονομικό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, την ώρα που η Δερύνεια πάσχιζε να επουλώσει τις πληγές της από την εισβολή και την κατοχή, άλλοι έβλεπαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε τουριστικές με μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Συνεχίζοντας, παρατηρεί ότι αυτή η γρήγορη οικοδομική ανάπτυξη στις γύρω περιοχές, τις ωφέλησε οικονομικά λόγω της απώλειας του τουριστικού πνεύμονα που ήταν η Αμμόχωστος επιφέροντας όμως και οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες οι οποίες επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή.

Βασικό επιχείρημα επίσης ενάντια στη συγχώνευση της Δερύνειας με γειτονικούς δήμους είναι η σταθερή στάση της υπέρ της επαναπροσέγγισης με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και μέσα από τα γεγονότα του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας πρόσφατα.

Στον τομέα του πολιτισμού, τονίζεται η μοναδικότητα της Δερύνειας στην προώθηση της λαϊκής παράδοσης, κάτι που διασφαλίζει μια τοπική ταυτότητα περιζήτητη τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους τουρίστες.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος δηλώνει την προθυμία για συνεργασία και λειτουργία μέσα από συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών και συνέχιση της συνεργασίας με γειτονικούς δήμους και κοινότητες, διατηρώντας όμως την ανεξάρτητη οντότητα, τον τοπικό χαρακτήρα και την ταυτότητα της Δερύνειας. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι ενώ κατανοεί την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες, η Δερύνεια δεν επιθυμεί να αφανιστεί ως δήμος ή να απορροφηθεί από πλουσιότερους δήμους οι οποίοι, όπως υποδεικνύει, έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες και φιλοδοξίες από ό,τι η ακριτική και ημικατεχόμενη Δερύνεια.

Πηγή: dialogos.com.cy