Α. Καραγιάννης «Δεν θα μου απαγορεύσει κανένας να στέλνω επιστολές»

cache 846x3000 Analog medium 604680 359371 8122019 Νέα Αμμοχώστου

Τη δική του απάντηση στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται από το ΔΗΚΟ και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για να παραμείνει αυτόνομος ο Δήμος Δερύνειας, έδωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα REPORTER, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «δεν θα μου απαγορεύσει κανένας να στέλνω επιστολές. Η επιστολή επικεντρώνεται στο δικοινοτικό έργο που παράγει ο δήμος Δερύνειας και περιγράφεται και στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, «δεν θα μας αποπροσανατολίσει κανένας από την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και θα αγωνιζόμαστε για αυτό».

Η επιστολή του κ. Καραγιάννη είχε αποσταλεί στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην ακίδα του Πετρίδη ο Καραγιάννης
Η κίνηση του κ. Καραγιάννη δεν έμεινε ασχολίαστη, από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών και νυν Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o κ. Πετρίδης έγραψε «είναι οξύμωρο (κυπριακό) πως Δήμαρχος Δερύνειας αγωνίζεται για την επανένωση Ε/κ και Τ/κ (και πολύ καλά κάνει) αλλά απαιτεί τοπικιστική «αυτοτέλεια» παροχής υπηρεσιών, αρνούμενος την συνένωση με όμορες οικιστικές περιοχές με της οποίες είναι ήδη επί του εδάφους ενωμένος».

Επίθεση και από το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ, από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε, είχε εξαπολύσει τα πυρά του κατά του δημάρχου χαρακτηρίζοντας την κίνηση αδιανόητη, απαράδεκτη και εχθρική προς τους συντεταγμένους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βάζει με το δήμαρχο Δερύνειας το ΔΗΚΟ-«Η Τ.Α. δεν είναι τσιφλίκι κανενός»

Στην ανακοίνωση το κόμμα υποστηρίζει ότι «ο δήμαρχος Δερύνειας θέλει να παραμείνει ανενόχλητος, για να διαδραματίζει δήθεν ρόλο στην επαφή των δύο κοινοτήτων. Αυτό μπορεί να το κάνει μέσω άλλων φορέων και όχι μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι τσιφλίκι κανενός».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Αδιανόητη, απαράδεκτη και εχθρική προς τους συντεταγμένους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιστολή του Δημάρχου Δερύνειας προς την επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την οποία, στην ουσία, καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να χειρίζεται εσωτερικά της ζητήματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις έννομες διαδικασίες της κυπριακής πολιτείας.
Είναι δικαίωμα του Δημάρχου να διαφωνεί με την πρόταση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά τη Δερύνεια, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος να καλεί τρίτους να παρέμβουν για να μην επηρεαστεί ο δήμος του.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θέμα της κυβέρνησης, της Βουλής και των άλλων εμπλεκομένων, όπως της Ένωσης Δήμων και κανενός άλλου.

Καταλαβαίνουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση ότι ο Δήμαρχος Δερύνειας θέλει να παραμείνει ανενόχλητος, για να διαδραματίζει δήθεν ρόλο στην επαφή των δύο κοινοτήτων. Αυτό μπορεί να το κάνει μέσω άλλων φορέων και όχι μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι τσιφλίκι κανενός.

Ανεξάρτητα από τη θέση του για την κυβερνητική πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα κατατεθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως απαράδεκτη την επιστολή του Δημάρχου Δερύνειας.