Αγία Μαρίνα Δερύνειας: Πλήθος κόσμου σε εσπερινό και λειτουργία (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τί ανέφεραν Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, Δήμαρχος Δερύνειας και οι βουλευτές, Γιώργος Κάρουλλας και Νίκος Κέττηρος

IMG 0137 scaled Αγία Μαρίνα Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου

Με την παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε και σήμερα στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, δίπλα από την παραλία της Δερύνειας, Θεία Λειτουργία.

Πλήθος κόσμου μετέβη χθες βράδυ για τον εσπερινό και σήμερα για την Θεία Λειτουργία και όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης είναι «μια μεγάλη γιορτή για την Δερύνεια. Κάθε χρόνο ο κόσμος που εισέρχεται στη νεκρή ζώνη για να προσκυνήσει και να λειτουργηθεί στην βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, αυξάνεται, φτάνοντας σήμερα τα χίλια περίπου άτομα».

Δείτε τα πλάνα και τις δηλώσεις που κατέγραψε ο φακός του Famagusta.News:

Πρόσθεσε πως «για τη μόνη εκκλησία που λαμβάνουμε άδεια από τις κατοχικές αρχές, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για να τελεστεί λειτουργία και επίσκεψη των πιστών είναι της Αγίας Μαρίνας. Υπάρχει όμως ακόμα μία εκκλησία των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας που βρίσκεται στην Κάτω Δερύνεια, μεταξύ της νεκρής ζώνης και των κατεχομένων, ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχουμε αποταθεί συνολικά 4 φορές, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, προς τον κατοχικό στρατό για να την λειτουργήσουμε, δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική».

IMG 0144 scaled Αγία Μαρίνα Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας είναι του 12ου αιώνα, έχει ορισμένα στοιχεία του 14ου – 15ου αιώνα και μέχρι σήμερα έχει ανακαινιστεί δύο φορές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Αναμένεται ότι φέτος τον Νοέμβριο θα αρχίσει η τρίτη φάση συντήρησης της εκκλησίας, η οποία είναι πολύ συνδεδεμένη με τον κόσμο της Δερύνειας, αλλά και της Αμμοχώστου, αφού πριν από το 1974 αρκετός κόσμος μετέβαινε για προσκύνημα και ακολούθως στην κατεχόμενη παραλία για να ξεκουραστεί».

IMG 0108 scaled Αγία Μαρίνα Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «ο Δήμος Δερύνειας οργανώνει τα τελευταία τρία χρόνια, την είσοδο του κόσμου στη νεκρή ζώνη και ειδικά την επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα, την Καθαρά Δευτέρα και την γιορτή της Αγίας στις 17 Ιουλίου. Θεωρούμε ύψιστο καθήκον να φέρνουμε τον κόσμο για προσκύνημα στις εκκλησίες μας είτε αυτές βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές είτε στη νεκρή ζώνη».

IMG 0127 scaled Αγία Μαρίνα Δερύνειας, Νέα Αμμοχώστου

Famagusta.News / ΚΥΠΕ