ΑΚΕΛ Δερύνειας: Υπέρ της δημιουργίας τριών Δήμων στην ελ. Αμμόχωστο

Αποφάσεις σε Γενική Συνέλευση του ΑΚΕΛ Δερύνειας για μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης - "Όραμα αυτού του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί θα είναι να καταστεί αυτή η πλευρά της επαρχίας Αμμοχώστου μια σύγχρονη περιοχή με ημιαστικά χαρακτηριστικά που θα είναι ελκυστική για να φιλοξενήσει νεαρά ζευγάρια, παρέχοντας στους κατοίκους άνετες συνθήκες διαβίωσης."

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled 9 exclusive, ΑΚΕΛ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ Δερύνειας μετά από Γενική Συνέλευση των μελών του σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σεναρίων συνενώσεων. Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ Δερύνειας, ξεκαθαρίζει πως τάσσεται ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο δημιουργίας ενιαίου Δήμου στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ή σε σενάριο δημιουργίας δύο Δήμων, με τον ένα να αποτελείται από το Παραλίμνι και τη Δερύνεια, καθώς και στο αρχικό σενάριο της Κυβέρνησης για δημιουργία ενός αστικού-τουριστικού και ενός αγροτικού Δήμου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ Δερύνειας:

“Το ΑΚΕΛ Δερύνειας, συζήτησε για άλλη μια φορά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του, το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων σε επίπεδο Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά κύρια λόγω των διαφόρων σεναρίων που ακούγονται σχετικά με τις συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ως ΑΚΕΛ Δερύνειας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι:

    • Διαφωνούμε έντονα τόσο με το σενάριο που έχει καταθέσει αρχικά η κυβέρνηση το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δύο Δήμων διαφορετικών ταχυτήτων, το οποίο στο τέλος θα δημιουργήσει και πολίτες δύο διαφορετικών ταχυτήτων.
    • Διαφωνούμε, επίσης, κάθετα στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός και μόνο Δήμου, ο οποίος να συμπεριλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες οντότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Η δημιουργία ενός τέτοιου υπερ-Δήμου ελλοχεύει πολιτικούς κινδύνους, ενόσω το πολιτικό μας πρόβλημα παραμένει άλυτο και η πρωτεύουσα της επαρχίας μας παραμένει υπό κατοχή.
    • Διαφωνούμε ακόμα και με το σενάριο που φαίνεται να ενορχηστρώνεται στην επαρχία μας από τοπικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία δύο Δήμων αποτελούμενους από την Αγία Νάπα, Σωτήρα και Λιοπέτρι στο ένα σενάριο και το Παραλίμνι, Δερύνεια με τις υπόλοιπες κοινότητες στο άλλο σενάριο. Ένα τέτοιο σενάριο, συγκρούεται με τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης για συνένωση όμορων οντοτήτων και θα οδηγήσει ουσιαστικά στην αφομοίωση τόσο του Δήμου μας όσο και των συνενωμένων Κοινοτήτων από την πληθυσμιακά μεγαλύτερη οντότητα, οδηγώντας στην απώλεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Ξεκάθαρα, επίσης, δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ και στηρίζουμε την Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και πρέπει να υλοποιηθεί, αφού θα έχει στο επίκεντρο της, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ευημερία και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Ο Δήμος Δερύνειας είναι ένας ημικατεχόμενος Δήμος, με τεράστια πολιτική σημασία αφού το 70% της γης του, συμπεριλαμβανόμενού και όλου του παραλιακό του μετώπου, είναι είτε υπό τουρκική κατοχή, είτε αποτελεί μέρος της νεκρής ζώνης και εφάπτεται σε ένα μεγάλο μέρος του με τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου. Είναι ένας μικρός Δήμος, αλλά είναι οικονομικά εύρωστος παρά το γεγονός ότι δεν είναι σχεδόν καθόλου εξαρτημένος από τον τουρισμό. Η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια, ο σεβασμός στον πολίτη και η ανθρωποκεντρική πολιτική που έχουν επιδείξει διαχρονικά τα Δημοτικά Συμβούλια, έχουν αποδώσει και έχουν καταστήσει τον Δήμο της Δερύνειας απόλυτα ικανό να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών του προσφέροντάς τους άριστης ποιότητας υπηρεσίες. Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, αξιοποιώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων όπως προδιαγράφονται μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης.

Αυτών λεχθέντων, θεωρούμε πως το καλύτερο υπό τις περιστάσεις σενάριο συνενώσεων για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, είναι αυτό που θα δημιουργεί στην περιοχή τρεις Δήμους. Ένα τέτοιο σενάριο θα επιτρέψει στο Δήμο μας να συνενωθεί με τις όμορες και γειτνιάζουσες κοινότητες της περιοχής, οι οποίες αναμφίβολα θα επωφεληθούν από την εμπειρία και τον υψηλό βαθμό οργάνωσης του Δήμου Δερύνειας.

Όραμα αυτού του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί θα είναι να καταστεί αυτή η πλευρά της επαρχίας Αμμοχώστου μια σύγχρονη περιοχή με ημιαστικά χαρακτηριστικά που θα είναι ελκυστική για να φιλοξενήσει νεαρά ζευγάρια, παρέχοντας στους κατοίκους άνετες συνθήκες διαβίωσης.

Επίσης, η δημιουργία ενός πανεπιστημίου με τις διευκολύνσεις που απορρέουν από τη χρήση αυτή, λαμβανομένου υπόψη της θέσης της περιοχής στην επαρχία Αμμοχώστου, θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ολόκληρου του νέου σχήματος. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των παραγώγων τους και η δημιουργία προορισμών μέσα από τα προγράμματα του Υφυπουργείου Τουρισμού, μπορεί να αναδείξει το νέο σχήμα σε ένα νέο ελκυστικό και εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, τόσο για ντόπιους, όσο και για ξένους τουρίστες.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη διατηρεί ανοιχτή την προοπτική της συνένωσης όλων μας με την μητρόπολη της επαρχίας μας, πόλη της Αμμοχώστου, της οποίας αποτελούμε φυσική γεωγραφική προέκταση.”