Ανοίγει σήμερα το οδόφραγμα Δερύνειας

377B0D6D 4521 4E67 8DEC BE31064FF0FA scaled exclusive, οδόφραγμα, Οδόφραγμα Δερύνεια

Ανοίγουν τις πύλες τους στις 12 το μεσημέρι τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου για τα οποία συμφώνησαν τη διάνοιξη τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

image exclusive, οδόφραγμα, Οδόφραγμα Δερύνεια

Η συμφωνία για τη διάνοιξη του όγδοου και ένατου οδοφράγματος επήλθε από τη συνάντηση τους στις 26 Οκτωβρίου στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα, από τη μέρα που λήφθηκε η απόφαση για διάνοιξη των δύο σημείων διέλευσης πραγματοποιήθηκαν δύο ειρηνικές διαμαρτυρίες στο οδόφραγμα Δερύνειας.

Η πρώτη οργανώθηκε από την οικογένεια του ήρωα Σολωμού Σολωμού, ο οποίος θυσιάστηκε μερικά μέτρα πιο κάτω από το οδόφραγμα, ενώ η δεύτερη την περασμένη Παρασκευή από το ΕΛΑΜ.

Όσον αφορά στο τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο υπήρξε δυστοκία γιατί δεν το μετακινούσαν. Στην τελευταία συνάντηση δεν ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος αν όντως μετακινήθηκε το φυλάκιο.

Πότε άνοιξαν τα οδοφράγματα

Μέχρι σήμερα τα οδοφράγματα που είχαν ανοίξει ήταν επτά.

Συγκεκριμένα το 2003 ο Ραούφ Ντενκτάς αποφάσισε να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να μεταβαίνουν ελεύθερα στις Ελεύθερες περιοχές με την πρόφαση πως αυτό θα δημιουργούσε «κλίμα εμπιστοσύνης».

Από το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου του 2003 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περνούν την «πράσινη γραμμή» από συνολικά πέντε σημεία.

Αυτά του Αγίου Δομετίου, του Λήδρα Πάλας, των Στροβιλιών, του Περγάμους και του Αστρομερίτη.

Τότε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου απέδωσε σε προσπάθεια εντυπωσιασμού τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς.

Η απόφαση για διάνοιξη των οδοφραγμάτων ήρθε μερικούς μήνες πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με τον κόσμο να κατακλύζει κυριολεκτικά τα οδοφράγματα για να δει μετά από 29 χρόνια την κατεχόμενη γη του.

Στα οδοφράγματα τις πρώτες μέρες επικρατούσε ένας πραγματικός χαμός με ανθρώπους να περιμένουν ακόμα και για μερόνυχτα για να περάσουν στα κατεχόμενα.

Λήδρας-Λιμνίτης

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 μετά από συμφωνία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άνοιξε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ενώ τον Αύγουστο του 2009 άνοιξε το τελευταίο-μέχρι σήμερα-οδόφραγμα, αυτό του Λιμνίτη.

Η διάνοιξη του ήταν και πάλι μετά από συμφωνία των Χριστόφια-Ταλάτ. Αφού έφτιαξαν τον δρόμο προς το οδόφραγμα ο οποίος ήταν παλιός, δόθηκε στην κυκλοφορία το 2010.