Οι “αποκλεισμένοι” κάτοικοι των Στροβιλιών

a 1 Νέα Αμμοχώστου, Στροβίλια

Μηνύματα που συγκινούν από τα μαρτυρικά, τα ηρωικά Στροβίλια, όπου υπάρχει το γνωστό οδόφραγμα από όπου κάποιος περνά σε πέντε λεπτά στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Τα λησμονημένα Στροβίλια, που τα θυμόμαστε κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στο οδόφραγμα και μετά τα ξεχνάμε. Τα Στροβίλια, που λίγοι, ίσως πολύ λίγοι, έχουν επισκεφθεί ή γνωρίζουν και κάτι παραπάνω από το όνομά τους.

Με οδηγό την ηλικιωμένη Μαρούλλα Αντρέα, ο δημοσιογράφος Πάμπος Βάσιλας πραγματοποίησε για λογαριασμό της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” ένα οδοιπορικό γνώσης για τη σημερινή πραγματικότητα, την καθημερινή δύσκολη ζωή των 12 οικογενειών Ελληνοκυπρίων που ζουν εκεί. Κάτω από τα τουρκικά φυλάκια, δίπλα από τον Τούρκο στρατιώτη που σουλατσάρει σκυθρωπός την ώρα που βγάζει τη σκοπιά του. Δώδεκα οικογένειες, οι δέκα από αυτές συνταξιούχοι. Στα Στροβίλια, που δένεται η ψυχή του ανθρώπου κόμπος σαν τα επισκεφθεί, μόνο πέντε παιδάκια μεγαλώνουν εκεί. Και παίζουν, έμαθαν να παίζουν σιγανά και σεμνά. Να μην ενοχλούν, να μην τα κοιτά ο Τούρκος στρατιώτης σκοπός.

Μα παρά ταύτα, αυτές τις μέρες τα πέντε μωρά των Στροβιλιών είναι και πάλι χαρούμενα καθώς πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Γιατί, όπως μας είπε η κ. Μαρούλλα, πριν από 4-5 μέρες ένα συνεργείο του Δήμου Δερύνειας (εκεί υπάγεται διοικητικά ο οικισμός) επισκέφθηκε το μέρος. Και στον περίβολο της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, οι υπάλληλοι του δήμου έστησαν έναν Άγιο Βασίλη και μερικά χριστουγεννιάτικα, σεμνά στολίδια.

Για τη χαρά των μικρών παιδιών των Στροβιλιών, που έβλεπαν μόνο τέτοια στολίδια σαν πήγαιναν με τους γονείς τους σε γειτονικές κοινότητες. Πριν από τρία χρόνια, τα μικρά παιδιά των Στροβιλιών, μιλώντας στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, με μια φωνή εξέφρασαν το παράπονό τους προς τον Δήμο Δερύνειας γιατί τα ξεχνούσε και δεν στόλιζε και κάτι στον μικρό τους οικισμό. Και από τότε, δεύτερο χρόνο φέτος, ο Δήμος Δερύνειας δεν ξεχνά να στολίσει και μερικά χριστουγεννιάτικα στολίδια εκεί, προκειμένου να είναι χαρούμενα τα πέντε μας Ελληνόπουλα των Στροβιλιών.

Η ζωή στα Στροβίλια δεν είναι όπως σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Είναι πολύ βασανισμένη και λόγω του μικρού μεγέθους του οικισμού καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη. Εκτός από ένα μικρό μανάβικο που βασικά πουλά μόνο γεωργικά προϊόντα, οι κάτοικοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Για ψωμί, γάλα και άλλα βασικά χρειώδη πρέπει να μετακινηθούν στον γειτονικό οικισμό της Αχερίτου, το εμπορικό κέντρο των βρετανικών βάσεων στον Άγιο Νικόλαο ή στο Φρέναρος και τη Δερύνεια. Αυτό γίνεται και όσον αφορά στη φοίτηση των μικρών παιδιών σε σχολεία ή τα απογεύματα σε φροντιστήρια.

Παρά ταύτα, τόνισε η κ. Μαρούλλα, οι 30 περίπου κάτοικοι που απέμειναν στις μέρες μας στα Στροβίλια αγαπούν πολύ τον οικισμό και τη γη που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και αγωνιούν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο στα επόμενα χρόνια ο τόπος τους να ερημωθεί.

Ζητούν να επιτραπεί η διάνοιξη οικοπέδων

Πριν από μερικές μέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και ο δήμαρχος Δερύνειας Αντρέας Καραγιάννης, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον οικισμό και συνομίλησαν με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα πάντα με την κ. Μαρούλλα, οι κάτοικοι του οικισμού έθεσαν ως σοβαρότερο θέμα το πρόβλημα γήρανσης των κατοίκων. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 65-70 και με μόνο πέντε μικρά παιδιά, σε μερικά χρόνια τα Στροβίλια θα είναι περισσότερο έρημα από ό,τι σήμερα.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον δήμαρχο Δερύνειας να προβεί σε ενέργειες προς την κυβέρνηση αλλά και τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων και των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιτραπεί η διάνοιξη οικοπέδων στα Στροβίλια. Δηλαδή, σε γη τους που σήμερα είναι χαρακτηρισμένη ως νεκρή ζώνη, καθώς απέχει ως γνωστό, μόνο μερικά μέτρα πολλές φορές από τα τουρκικά φυλάκια. Οι κάτοικοι τόνισαν επίσης προς τον κ. Καραγιάννη, πως πρόθεσή τους είναι αν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, «να πουλήσουν αυτά τα οικόπεδα σε πολύ χαμηλή και ελκυστική τιμή».

«Ούτως ή άλλως είναι γη που σήμερα είναι περίπου αναξιοποίητη. Εμείς δεν θέλουμε να κερδίσουμε. Αλλά θέλουμε να φέρουμε κόσμο στην περιοχή μας, ώστε να μην πάψουν να υπάρχουν τα Στροβίλια σε μερικά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρούλλα.  Για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Δερύνειας ανέφερε ότι όταν πρόκειται για αιτήματα των κατοίκων των Στροβιλιών, «το μόνο που οφείλει ένας δήμαρχος είναι να τα μεταφέρει ασφαλώς στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων».

Πηγή: Φιλελεύθερος