ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Αυτό είναι το έργο υπαίθριου κινηματογράφου στη νεκρή ζώνη

Το έργο έλαβε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του Ιταλικού Συμβουλίου (Τρίτη Έκδοση) το 2018 και έλαβε επιχορήγηση από την DGAAP (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής και Αστικών Περιφερειών), Ιταλίας

262 1398.26 10ΑΑΑ.d327e0d47c2ef4c9aa2b5eee4799d0dd exclusive

Το Evoking an Architecture of Passage είναι ένα έργο που προτάθηκε και ξεκίνησε η καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Rosa Barba και αποτελείται από δύο μέρη: μια ταινία και μια μακροπρόθεσμη υπαίθρια κινηματογραφική εγκατάσταση. Το έργο έλαβε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του Ιταλικού Συμβουλίου (Τρίτη Έκδοση) το 2018 και έλαβε επιχορήγηση από την DGAAP (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής και Αστικών Περιφερειών), Ιταλίας.

Αυτή η πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Point Centre for Contemporary Art, υπό τη διεύθυνση της Αντρέ Ζιβανάρη και του επιμελητή Mirjam Varadinis.

Ο ΟΗΕ και η Ιταλική Πρεσβεία επικοινώνησαν με τον Δήμο Δερύνειας, και ο δήμαρχος Άντρος Γ. Καραγιάννης χαιρέτησε την ιδέα της υλοποίησης του καλλιτεχνικού γλυπτού στη Δερύνεια, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται. Η καλλιτέχνης επικεντρώνεται στην 180 μήκος Νεκρή Ζώνη, η οποία διαχωρίζει τις δύο κοινότητες του νησιού. Το έργο, το οποίο επιμελήθηκε η Rosa Barba για επτά χρόνια περιλαμβάνει μια μόνιμη οθόνη, στην οποία θα προβληθεί η ταινία για την Κύπρο, την οποία θα παρακολουθήσουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η ταινία της γυρίστηκε αποκλειστικά στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των υποβρύχιων λήψεων του Ελληνιστικού Ναυαγίου του Μαζωτού, καθώς και εναέριων πλάνων από αρχαιολογικούς χώρους και θα προβληθεί την άνοιξη του 2021 στον υπαίθριο κινηματογράφο στη νεκρή ζώνη Δερύνειας.

Για την κατασκευή, η καλλιτέχνης επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση του θεάτρου στο φυσικό περιβάλλον της Δερύνειας, αποφεύγοντας υλικά ξένα προς το τοπίο. Μόνο η δομή στήριξης της οθόνης και το σύστημα αποχέτευσης έπρεπε να εισαχθούν στη συνολική κατασκευή.

Η Barba οραματίζεται το έργο του υπαίθριου κινηματογράφου να λειτουργεί ως σημείο συνάντησης για τα μέλη των δύο κοινοτήτων του νησιού. Μετά την ολοκλήρωση του έργου της, ο υπαίθριος χώρος θα παραχωρηθεί στον Δήμο Δερύνειας και σε άλλους επαγγελματίες του πολιτισμού προκειμένου να ξεκινήσει ένας πολύπλευρος διάλογος και να καταστεί ένα σημείο συνάντησης για τις δύο κοινότητες. Η ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιείται με τη συμβολή του Δήμου Δερύνειας και των Ηνωμένων Εθνών.

Η Rosa Barba είναι καλλιτέχνης και σκηνοθέτης που εξισορροπεί τον εννοιολογισμό με ένα ξεχωριστό προσωπικό όραμα στο έργο της. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε αναγνωρισμένα ιδρύματα παγκοσμίως. Τα κινηματογραφικά της έργα βρίσκονται μεταξύ πειραματικών ντοκιμαντέρ και φανταστικών αφηγήσεων και βρίσκονται αόριστα στο χρόνο. Συχνά επικεντρώνονται σε φυσικά τοπία και ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και διερευνούν τη σχέση της ιστορικής καταγραφής, του προσωπικού ανέκδοτου και της κινηματογραφικής αναπαράστασης, δημιουργώντας χώρους μνήμης, αλληλεγγύης, αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης.