ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Κατασκευή υπαίθριου θερινού κινηματογράφου εντός νεκρής ζώνης

Την δημιουργία του κινηματογράφου προωθούν ο Δήμος Δερύνειας σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνούς εμβέλειας Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Ρόζα Μπάρμπα.

δερυνεια κιν Δερύνεια, θερινος κινηματογράφος

Με στόχο να φέρει τις δύο Κοινότητες της Κύπρου κοντά μέσω του πολιτισμού, άρχισε εδώ και δύο περίπου εβδομάδες η κατασκευή εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, υπαίθριου θερινού κινηματογράφου.

Την δημιουργία του κινηματογράφου προωθούν ο Δήμος Δερύνειας σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνούς εμβέλειας Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Ρόζα Μπάρμπα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης «ο Δήμος διαχρονικά έθετε στους αρμοδίους το θέμα της αξιοποίησης της νεκρής ζώνης τόσο για οικιστικούς όσο και για πολιτιστικούς σκοπούς. Πέρσι η Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Ρόζα Μπάρμπα είχε πάρει το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, για έργα που γίνονται σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, με χορηγία από το Ιταλικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας».

Πρόσθεσε ότι «η Ρόζα Μπάρμπα είναι μια πολύ γνωστή καλλιτέχνις στο εξωτερικό, με παρουσία και ατομικές εκθέσεις σε πολλά σημαντικά μουσεία στον κόσμο», είπε και σημείωσε πως η καλλιτέχνις έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής της νεκρής ζώνης καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου και «το έργο της που κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό αφορά την δημιουργία ενός υπαίθριου θερινού κινηματογράφου στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια».

Πρόσθεσε ότι «το έργο προτάθηκε μέσω του ιταλικού κράτους στην πρεσβεία της χώρας στην Κύπρο. Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο Δήμος Δερύνειας ξεκίνησε το έργο και η Ρόζα Μπάρπα ήρθε πριν από επτά μέρες και αφού επιθεώρησε τα έργα που γίνονται, στη συνέχεια επέστρεψε στη Γερμανία όπου και δραστηριοποιείται».

Ο Δήμος Δερύνειας, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης «βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με την καλλιτέχνιδα, η οποία ανησυχεί για την πορεία του έργου, ενώ την ίδια ώρα ανυπομονεί για την ολοκλήρωση του, αφού πρόκειται για το πρώτο έργο που πραγματοποιείται στη νεκρή ζώνη και αφορά τον πολιτισμό. Μετά την ολοκλήρωση του ο υπαίθριος κινηματογράφος θα παραμείνει στον Δήμο Δερύνειας και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλα πολιτιστικά και δικοινοτικά προγράμματα, αφού στόχος του είναι να φέρει πιο κοντά τις δύο Κοινότητες της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ