ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Τελέστηκε η κηδεία του ήρωα Παναγιώτη Ξάνθου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

©Άννα Τζιοβάνη

Τελέστηκε, στην παρουσία πλήθους κόσμου, την περασμένη Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Δερύνεια η κηδεία του ήρωα της τουρκικής εισβολής 1974, Παναγιώτη Ξάνθου, από την Αγκαστίνα Αμμοχώστου, τέως κατοίκου Τραχωνίου Κυθρέας.

©Άννα Τζιοβάνη

Τα οστά του Παναγιώτη Ξάνθου ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό Αγκαστίνα και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.

©Άννα Τζιοβάνη

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

©Άννα Τζιοβάνη

Ο Παναγιώτης Ξάνθου

Ο Παναγιώτης Ξάνθου γεννήθηκε το 1938 στο Τραχώνι Κυθρέας. Σύμφωνα με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, θεάθηκε για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου 1974. Ήταν παντρεμένος με 3 παιδιά. Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην Αγκαστίνα και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.

©Άννα Τζιοβάνη

Φώτης Φωτίου: Το 2018 εντοπίστηκαν οστά που ανήκουν σε μόνο 10 πρόσωπα

Στους κινδύνους ενόψει της στασιμότητας που επικρατεί στον τομέα εντοπισμού λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές αναφέρθηκε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι το 2018 εντοπίστηκαν οστά που παραπέμπουν περίπου μόνο σε 10 πρόσωπα την στιγμή που εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν των 830.

©Άννα Τζιοβάνη

Ο κ. Φωτίου μιλούσε την Κυριακή στην κηδεία του Παναγιώτη Ξάνθου, στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, στο συνοικισμό Δερύνειας, τα λιγοστά οστά του οποίου εντοπίστηκαν την περίοδο 2013 – 2014 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Αγκαστίνα.

©Άννα Τζιοβάνη

«Είναι τραγικό ότι οι προσπάθειες για να δοθούν απαντήσεις στις δοκιμαζόμενες για τόσες δεκαετίες οικογένειες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων έχουν δυστυχώς φθάσει σε μια οριακή και κρίσιμη καμπή», είπε.

©Άννα Τζιοβάνη

Οι κίνδυνοι, συνέχισε ο Επίτροπος Προεδρίας, «είναι πλέον ορατοί ενόψει της στασιμότητας που επικρατεί στον τομέα εντοπισμού λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές».

©Άννα Τζιοβάνη

Το υποδηλούν τα μέχρι τώρα στοιχεία των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, είπε, προσθέτοντας ότι «το 2018 εντοπίστηκαν οστά που παραπέμπουν περίπου μόνο σε 10 πρόσωπα, την στιγμή που εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν των 830 υποθέσεων αγνοουμένων μας».

©Άννα Τζιοβάνη

«Χωρίς την ουσιαστική μεταβολή της πολιτικής της Τουρκίας η τραγωδία και ο πόνος που βιώνουν οι οικογένειες θα συνεχίζεται», ανέφερε.

©Άννα Τζιοβάνη

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι «από πλευράς μας θα συνεχίσουμε τον τίμιο και ιερό αγώνα μας σε συνεργασία με τους συγγενείς των αγνοουμένων για διευκρίνιση της τύχης και της τελευταία υπόθεσης αγνοούμενου μας». Για εμάς και για τις οικογένειες, είπε, «δεν νοείται ούτε και αποδεχόμαστε ότι η παράδοση μερικών μικρών οστών, όπως στην περίπτωση του Παναγιώτη αποτελεί πλήρη και τεκμηριωμένη διευκρίνιση της τύχης του».

©Άννα Τζιοβάνη
©Άννα Τζιοβάνη
©Άννα Τζιοβάνη
©Άννα Τζιοβάνη
©Άννα Τζιοβάνη
©Άννα Τζιοβάνη
©Άννα Τζιοβάνη

Famagusta.News / ΕΙΚΟΝΕΣ: Άννα Τζιοβάνη