ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Άμεση ανάγκη η δημιουργία Πράσινου Σημείου

Πρασινο Σημείο Άντρος Καραγιάννης, Πράσινο Σημείο, Υπουργείο Γεωργίας

Το αίτημα της δημιουργίας Πράσινου Σημείου επαναφέρει και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο ο Δήμος Δερύνειας. Ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης απέστειλε προ ημερών νέα επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Καδή, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Πράσινου Σημείου.

Όπως αναφέρει, εντείνονται συνεχώς οι αντιδράσεις από δημότες για την έλλειψη ενός χώρου απόθεσης κλαδεμάτων και ογκωδών αποβλήτων (παλιά έπιπλα κ.α.). Αυτό το κενό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα ακαταστασίας από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτού του είδους αποβλήτων σε ανοικτούς χώρους. Κυρίως όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη νεκρή ζώνη, όπου δυστυχώς ασυνείδητοι πολίτες πετάνε σκουπίδια. Η αδυναμία καθαρισμού της νεκρής ζώνης σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, οι οποίες είναι ήδη συχνό φαινόμενο, πέρα από την αυτονόητη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Όλα αυτά, όπως δήλωσε στη “Χ” ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, όχι μόνο αποδεικνύουν πόσο επείγον είναι το θέμα της δημιουργίας Πράσινου Σημείου, αλλά επιβεβαιώνουν τη θέση ότι οι ακριτικές περιοχές πρέπει να απολαμβάνουν πρώτη προτεραιότητα όταν γίνονται σχεδιασμοί δημιουργίας τέτοιων χώρων.

Κλειστά όλα τα Πράσινα Σημεία μετά τον τερματισμό του συμβολαίου

Στο μεταξύ, το πρόβλημα διαχείρισης των κλαδεμάτων και γενικά των αποβλήτων που μπορούν να απορριφθούν μόνο σε Πράσινα Σημεία αναμένεται να πάρει δραματικές διαστάσεις μετά τον τερματισμό του συμβολαίου διαχείρισης των επτά Πράσινων Σημείων των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Στις 12 Ιουλίου 2019, το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λάρνακας – Αμμοχώστου απέστειλε επιστολή στους δήμους και τις κοινότητες των δύο επαρχιών ενημερώνοντας επίσημα ότι το Συμβούλιο έχει τερματίσει τη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία U.C.C. United Cleaning (Cyprus) Ltd – Nelsen Chistota Ltd and Titan BKS Ltd που αφορούσε τη διαχείριση των έξι σταθερών και ενός κινητού πράσινου σημείου.

Το συμβόλαιο διάρκειας 10 ετών υπογράφηκε τον Μάιο του 2018 και η διαχείριση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, ωστόσο ένα χρόνο μετά το Συμβούλιο τερμάτισε τη σύμβαση καταλογίζοντας ασυνέπεια στον ανάδοχο. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, κατήγγειλε δημόσια ότι ο ανάδοχος άφησε τα Πράσινα Σημεία να μετατραπούν σε σκουπιδότοπους.

Οι χώροι αυτοί δημιουργήθηκαν στην Αραδίππου, την Αθηένου, τη Δρομολαξιά, την Αναφωτία, την Κοφίνου και τα Πυργά, ενώ ένα αυτοκίνητο, τύπου Lorry Tipper, με γερανό, συμφωνήθηκε να λειτουργεί ως κινητό Πράσινο Σημείο.

Με την επιστολή του στις Τοπικές Αρχές των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λάρνακας – Αμμοχώστου αποκαλύπτει ότι ο ανάδοχος αρνείται να παραδώσει τις εγκαταστάσεις στο Συμβούλιο μετά τον τερματισμό του συμβολαίου! Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει ο κ. Ευαγγελίδης, όλα τα Πράσινα Σημεία θα παραμείνουν κλειστά επ’ αόριστον μέχρι να λυθεί η διαφορά.

Με δηλώσεις του προ μηνός, ο Ε. Ευαγγελίδης ανέφερε ότι οι δήμοι και οι κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα Πράσινα Σημεία διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού έχουν καταντήσει να είναι σκουπιδότοποι. “Μετά από αρκετές προειδοποιήσεις που δόθηκαν, βλέποντας τη μη ανταπόκρισή του στις επισημάνσεις που του έγιναν για το θέμα και ύστερα από πολλές συνεδρίες του Συμβουλίου, αποφασίστηκε όπως ο εργολάβος παραδώσει τα κλειδιά. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και έτσι το Συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιό του και σε περίπτωση που αυτός δεν συμμορφωθεί, τότε είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα δικαστήρια”, ανέφερε ο δήμαρχος Αραδίππου.

Πηγή: Διάλογος/Τάσος Περδίος