ΔΕΡΥΝΕΙΑ: «Κολλημένες» οι εργασίες για το οδόφραγμα, αλλά προχωρούν οι απαλλοτριώσεις

Παρά το γεγονός πως οι εργασίες σε ό,τι αφορά τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας παραμένουν από καιρό «κολλημένες» και οι νέες τουρκικές ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργούν ερωτήματα ως προς το μέλλον του Κυπριακού, η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με την απαλλοτρίωση γης που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου, έτσι ώστε να διευκολύνει τη διάνοιξη του εν λόγω οδοφράγματος.

Με διάταγμα που εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018 (λίγες μέρες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές), γνωστοποιείται ότι μετά από εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν εναντίον της απαλλοτρίωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας, κρίθηκε σκόπιμο να απαλλοτριωθεί η γη. Οι απαλλοτριώσεις είχαν αρχικά ανακοινωθεί στις 28 Ιουλίου 2017 με σκοπό τη διάνοιξη του οδοφράγματος στη Δερύνεια.

Προσφέρονται οι συνθήκες;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που οι διαδικασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος παραμένουν στάσιμες εδώ και μήνες, είναι πως προέκυψε πρόβλημα σε ό,τι αφορά το κομμάτι που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Για κάποιο λόγο, υπήρξαν ζητήματα με τις προσφορές, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. Στο μεταξύ, άλλαξαν άρδην και τα δεδομένα στο Κυπριακό.

Εύλογα μπορεί πλέον κάποιος να διερωτηθεί αν υπάρχει περιθώριο αυτήν τη χρονική στιγμή για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή στη διαπραγματευτική διαδικασία, λόγω της τουρκικής στάσης έναντι της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εμπιστοσύνη δεν κτίζεται ούτε με τουρκικά πολεμικά πλοία ούτε με εμπρηστική ρητορική και αμφότερα πρωταγωνιστούν στη μετεκλογική ατζέντα του Κυπριακού.

Θέσεις και αντιθέσεις

Εύλογα, συνεπώς, δημιουργούνται ερωτήματα, ως προς την σπουδή της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τις απαλλοτριώσεις, από τη στιγμή που το έργο δεν προχωρεί και οι πολιτικές συνθήκες έχουν χειροτερέψει. Είναι, βεβαίως, γνωστό, πως τοπικοί παράγοντες αλλά και κάποια κόμματα τάσσονται υπέρ της διάνοιξης του οδοφράγματος, καθώς αναμένουν ότι θα αποβεί θετική για την περιοχή, την ίδια στιγμή που άλλες πλευρές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως πρόκειται για αρνητική εξέλιξη. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως, λόγω της στασιμότητας, το θέμα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Ερωτήματα

Κάποιοι από τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης, πάντως, συνεχίζουν να διαφωνούν και να θέτουν ταυτόχρονα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πώς τεκμηριώνεται η κοινή ωφέλεια της απαλλοτρίωσης, τη στιγμή που η γη τους παραμένει υπό τουρκική κατοχή. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αγγίζει και την ηθική, καθώς θεωρούν σκανδαλώδες, όπως ανέφεραν στην «Σημερινή» της Κυριακής, να διευκολύνονται εργασίες που γίνονται υπό καθεστώς κατοχής από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, έστω κι αν αυτές αποσκοπούν στη διάνοιξη οδοφράγματος.

Την ίδια στιγμή, διερωτώνται και με ποια κριτήρια θα καθοριστεί το ύψος της αποζημίωσης, δεδομένου ότι είναι παντελώς συγκεχυμένα τα κριτήρια με τα οποία μπορεί να γίνει εκτίμηση σε ένα υπό κατοχήν τεμάχιο. Ενώ, ταυτόχρονα, τίθενται και πρακτικά εμπόδια σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ιδιοκτητών να ελέγξουν τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, δεδομένου ότι η περιουσία τους βρίσκεται στα κατεχόμενα. Μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν, δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις επ’ αυτών των ζητημάτων από τους αρμοδίους.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024