Δήμαρχος Δερύνειας σε Ευρ. Επιτροπή Περιφερειών: “Ανάγκη η εμπλοκή ευρωπαϊκών θεσμών για επανένωση Κύπρου”

Ο Άντρος Καραγιάννης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, τα οποία καταπατούνται από την υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία

dimarchos deryneias EEtP2 exclusive, Άντρος Καραγιάννης

Την ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής των ευρωπαϊκών θεσμών στην επανένωση της Κύπρου, τόνισε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης σε παρέμβασή του σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τη «Δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θέτοντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκία, να καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών και να κατέχει παράνομα μέρος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρέμβαση του κ. Καραγιάννη, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), στην εξ αποστάσεως συνεδρίαση της Επιτροπής για την «ιθαγένεια, τη διακυβέρνηση, τις θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις», έγινε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με θέμα τη «Δέσμη Μέτρων για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «ο κ. Καραγιάννης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών, τα οποία καταπατούνται από την υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία».

Ο Δήμαρχος «αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές λόγω της παρουσίας του τουρκικού στρατού και του συρματοπλέγματος, αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την άρνηση αρκετών επενδυτών να επενδύσουν στις ακριτικές περιοχές λόγω του πολιτικού προβλήματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης στην παρέμβασή του «οι ακριτικές τοπικές αρχές, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για παραμονή των δημοτών στον τόπο καταγωγής τους, εστιάζοντας στους σημαντικούς τομείς της ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αποσκοπούν στη βελτίωση της επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των δύο Κοινοτήτων».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας «διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκία, να καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών και να κατέχει παράνομα μέρος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής των ευρωπαϊκών θεσμών στην επανένωση της χώρας μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ