Επίσκεψη στον Δήμο Δερύνειας πραγματοποίησε ο Πρέσβης του Ισραήλ

Επίσκεψη στον Δήμο Δερύνειας πραγματοποίησε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Oren Anolik

34ff513531b4364a02d189a963f0c0dd 6 exclusive

Επίσκεψη στον Δήμο Δερύνειας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Oren Anolik, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεναγήθηκε στα μουσεία και άκουσε ιστορίες από τη φυγάδευση Εβραίων από την Κύπρο προς το Ισραήλ.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη με τον Πρέσβη του Ισραήλ Oren Anolik συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος της Δερύνειας στη φυγάδευση αρκετών Εβραίων από την Κύπρο προς το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ.  Η αγροτική Δερύνεια με τη βοήθεια και αλληλεγγύη που παρείχε στους κατατρεγμένους Εβραίους στην Κύπρο, συνέβαλε στην επιστροφή τους στο Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1940».

Προστίθεται ότι «ο Πρέσβης του Ισραήλ εντυπωσιάστηκε από τις ιστορίες απογόνων Δερυνειωτών που βοήθησαν με κάθε μέσο που διέθεταν τους δοκιμαζόμενους Εβραίους, τους οποίους φιλοξένησαν στα σπίτια και περιβόλια τους, μέχρι να επιβιβαστούν σε πλοία για τον τελικό τους προορισμό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κάτοικοι της Δερύνειας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γνωστή «Πέρτσιενα», Εβραία γεωργό και γαιοκτήμονα της περιοχής, αφηγήθηκαν στον Ισραηλινό Πρέσβη προσωπικές εμπειρίες για την εργατικότητα της αλλά και την εκτίμηση που έτρεφε η ίδια και η οικογένεια της, τόσο για τους κατοίκους της Δερύνειας όσο και της Επαρχίας Αμμοχώστου γενικότερα».

Ο Πρέσβης του Ισραήλ «ξεναγήθηκε στα λαγούμια της Δερύνειας, τα οποία η Τοπική Αρχή προσπαθεί να αναδείξει μέσω κονδυλίων από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Ο κ. Anolik ξεναγήθηκε επίσης στα Μουσεία του Δήμου, όπου συναντήθηκε με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ερευνητές, συγγραφείς και κατοίκους της Δερύνειας που βοήθησαν Εβραίους ή εργάστηκαν στα περιβόλια της αείμνηστης Πέρτσιενας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ