«Κατασκευή και βελτίωση οδικού δικτύου Δερύνειας»

54C8AD9C 732B 4F27 8E5B A1789FCADDB4 exclusive, ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ, Οδικό Δίκτυο

Του Άντρου Καραγιάννη*

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως τοπικές αρχές είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου εντός των δημοτικών μας ορίων. Ο Δήμος Δερύνειας είναι ένας από τους δήμους, ο οποίος πληρώνει ακόμη τις ζημιές από την καταστροφή του οδικού δικτύου λόγω της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου και των πολλαπλών καθιζήσεων.

Ως τοπική αρχή έχουμε δαπανήσει €1,6εκ. για την ανακατασκευή και βελτίωση 20 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, ενώ απομένουν ακόμα 10 χιλιόμετρα για βελτίωση ολόκληρου του οδικού δικτύου εντός των δημοτικών μας ορίων. Τα €2εκ. περίπου που θα δαπανηθούν για τη βελτίωση του οδικού δικτύου θα καταβληθούν από το δημοτικό ταμείο. Το κράτος έχει συνεισφέρει το ποσό των €500 χιλιάδων περίπου για τη βελτίωση των οδών.

Σύντομα αναμένεται η έναρξη του πολεοδομικού έργου της οδού Σταδίου, του δρόμου που ενώνει τον Δήμο μας με τον γειτονικό Δήμο Σωτήρας. Το έργο αναμένεται να στοιχίσει €13εκ. περίπου και ο Δήμος Δερύνειας θα συνεισφέρει το 1/5 του συνολικού κόστους του έργου. Ευελπιστούμε ότι και η οδός Αρχ. Μακαρίου Γ΄, ο δρόμος που ενώνει τον Δήμο Δερύνειας με τη γειτονική κοινότητα Φρενάρους, θα εκτελεστεί ως πολεοδομικό έργο, όπως τα υπόλοιπα πολεοδομικά έργα των Λεωφ. Αμμοχώστου και Ελευθερίας που ενώνουν τη Δερύνεια με την Αμμόχωστο και τον Δήμο Παραλιμνίου αντίστοιχα.

Δεν αρκεί όμως, μόνο να έχουμε ένα υποφερτό οδικό δίκτυο αλλά χρειαζόμαστε πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι οι δημότες θέλουν να περιπατούν και να αθλούνται γενικότερα. Δυστυχώς, εντός του παραδοσιακού πυρήνα του δήμου μας δεν υπάρχουν επαρκή πεζοδρόμια, αφού αρκετά σπίτια χτίστηκαν περί τα μέσα του 20ου αιώνα χωρίς να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να κατασκευάσουν πεζοδρόμια, ενώ αρκετά σπίτια χτίζονταν δίπλα στον δρόμο, ο οποίος στην αρχή ήταν χωματόδρομος και με την πάροδο των χρόνων έτυχε μιας πρόχειρης ασφαλτόστρωσης.

Με βάση το άρθρο 17 του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, όταν η τοπική αρχή κρίνει ότι οδός έπρεπε να κατασκευαστεί κατάλληλα, επανακατασκευαστεί ή βελτιωθεί, δύναται να λάβει απόφαση, να ετοιμάσει σχέδια, προδιαγραφές και προμετρήσεις για την εργασία αυτή και να ενημερώσει σχετικά τους ιδιοκτήτες ή επηρεαζόμενους πολίτες. Το κόστος κατασκευής και βελτίωσης των οδών, δηλαδή η κατασκευή δρόμου ή/και πεζοδρομίων επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις που δεν μπορούν να κατασκευαστούν πεζοδρόμια, αν δεν κατεδαφιστούν περιτοιχίσματα, όμως με καλή διάθεση και συνεργασία με τους ιδιοκτήτες μπορεί να εξευρεθεί λύση. Το ίδιο ισχύει και για εμπορικές αναπτύξεις εντός του παραδοσιακού πυρήνα, όπου η εξασφάλιση χώρων στάθμευσης μπορεί να επιλυθεί με την εξαγορά των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης.

Το φθαρμένο οδικό δίκτυο, οι κακές σημάνσεις, η περιορισμένη ορατότητα στις διασταυρώσεις λόγω εμποδίων, όπως δέντρα, πινακίδες, παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα οδηγούν σε σοβαρά ατυχήματα και η ευθύνη βαραίνει τις τοπικές αρχές. Ο Δήμος Δερύνειας παρόλο το περιορισμένο γραμματειακό και εργατικό προσωπικό, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και των επικίνδυνων κυκλοφοριακών σημείων. Η πρόσφατη πρόσληψη μόνιμου Δημοτικού Μηχανικού θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας και ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία με τους δημότες, θα προωθήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία για περαιτέρω βελτίωση των κεντρικών πλατειών, αναπαλαιώσεις παλιών παραδοσιακών οικιών και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι δημότες χρειάζονται υποδομές, έργα, μικρά και μεγάλα, αλλά και ασφάλεια, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους. Εμείς στη Δερύνεια, παρόλες τις δυσκολίες της «ακριτικότητας», προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους δημότες, όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο, προσελκύοντας μάλιστα αρκετούς μόνιμους κατοίκους από άλλες περιοχές.

Το οδικό δίκτυο είναι η πρώτη εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης σε μια τοπική αρχή. Αν κερδίσουμε την πρώτη εντύπωση, θα ικανοποιήσουμε τον κόσμο και θα τους κινήσουμε το ενδιαφέρον για πιθανή μόνιμη εγκατάσταση στον ακριτικό μας Δήμο.

*Δήμαρχος Δερύνειας