Κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Δερύνεια: Τι απαντάει το Υπουργείο Υγείας

doc 20150304 1430223 keraia κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Νέα Αμμοχώστου, περιστατικά καρκίνου, Υπουργείο Υγείας

Καθησυχαστικός παρουσιάζεται ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζουν κάτοικοι της ακριτικής Δερύνειας, για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που είναι εγκατεστημένες στα όρια του δήμου τους.

Απαντώντας σ’ ερώτηση που υπέβαλαν από κοινού οι βουλευτές Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος, Σκεύη Κουκουμά και Χριστάκης Τζιοβάνης για σκοπούς κοινοβουλευτικής ενημέρωσης, ο Κ. Ιωάννου μ’ επιστολή του ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2020, σημειώνει ότι η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του υπουργείου Υγείας, διερεύνησε την πιθανότητα ύπαρξης αυξημένων περιστατικών καρκίνου στο Δήμο Δερύνειας και πως για τη διερεύνηση χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, καθώς επίσης και δεδομένα που αφορούν την πληθυσμιακή σύνθεση του Δήμου Δερύνειας από την στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο Παστίδη, τα περιστατικά καρκίνου που παρουσιάστηκαν ήταν λιγότερα από αυτά που αναμένονται και η διαφορά δεν είναι στατιστικά σημαντική.

Συγκεκριμένα, ενώ τα αναμενόμενα περιστατικά καρκίνου στην Δερύνεια υπολογίστηκαν σε 360 (195 άνδρες και 165 γυναίκες), τα αντίστοιχα εμφανισθέντα περιστατικά ήταν 339 (161 άνδρες και 178 γυναίκες).

Σε ότι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τις άδειες λειτουργίας των κεραιών, τους όρους αυτών και τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την τήρηση των ορίων εκπομπής κεραιών, ο υπουργός Υγείας επισημάνει ότι γι’ αυτά τα θέματα αρμόδιο ν’ απαντήσει είναι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Πηγή: larnakaaonline