ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Αντιδρούν οι καταστηματάρχες για το οδόφραγμα Δερύνειας

DSC 9823 Απόψεις καταστηματαρχών, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνειας
©Famagusta.News

Συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα θα επιδιώξουν να έχουν οι οργανωμένοι καταστηματάρχες στον Δήμο Παραλιμνίου, προκειμένου να εκθέσουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία της ελεύθερης Αμμοχώστου η λειτουργία του οδοφράγματος Δερύνειας.

Μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπός τους Μάρκος Πάσης ανέφερε ότι με τις μειωμένες απ’ ό,τι φαίνεται αφίξεις πλέον στον τουρισμό, αλλά και τα υπάρχοντα προβλήματα στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γενικά, η αρνητική επίδραση του οδοφράγματος της Δερύνειας είναι πλέον εμφανής και δεν κρύβεται. Και γίνεται ακόμη εντονότερη ενόψει ενδείξεων αλλά και διαπιστώσεων από τους επιχειρηματίες της περιοχής Παραλιμνίου, ότι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το καθεστώς και οι Τ/κ προετοιμάζονται για να υποδεχθούν αυξημένο αριθμό επισκεπτών κατά τους κύριους μήνες του τουρισμού. Δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συμπεριλαμβανομένων και των Ε/κ, κυρίως Λευκωσιατών, που θα βρίσκονται στην περιοχή αυτή την περίοδο σε αυξημένους αριθμούς.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάση, οι καταστηματάρχες στο Παραλίνι, τη Δερύνεια, την Αγία Νάπα και ευρύτερα στην ελεύθερη Αμμόχωστο ανησυχούν από τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι η γνωστή παραλία της «Γλώσσας» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, έχει οργανωθεί όπως και άλλες παραλίες στην περιοχή, με προσανατολισμό την προσέλκυση τουριστών/επισκεπτών από τις ελεύθερες περιοχές.

Ο κ. Πάσης χαρακτήρισε ακόμη τραγικό λάθος τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το Παραλίμνι, 4-5 από την Αγία Νάπα και τη Σωτήρα, καθώς διευκόλυνε σαφώς την πρόσβαση προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σε σχέση πάντα με το οδόφραγμα των Στροβιλιών και τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει κάποιος για να εισέλθει στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού.

«Με τον συντελεστή ΦΠΑ, τις υπόλοιπες φορολογίες, τη σαφή διαφορά στην τιμή των καυσίμων και γενικά κάθε πτυχή που αφορά κόστος προϊόντων και Υπηρεσιών να ευνοούν τους Τ/κ, η οικονομία της ελεύθερης Αμμοχώστου είναι πλέον αντιμέτωπη με ένα ανηλεές σφυροκόπημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάσης. Προσθέτοντας ότι κινδυνεύουν πλέον ορατά, καταστήματα και επιχειρήσεις στην περιοχή. «Ήταν λάθος. Υπήρχε δίοδος για τα κατεχόμενα στην περιοχή και ήταν τα Στροβίλια», είπε ακόμη ο κ, Πάσης, Αναφερόμενος στο οδόφραγμα Δερύνειας.

«Σπρώξαμε τους Ε/κ και τον τουρισμό της Αγίας Νάπας, του Πρωταρά και του Παραλιμνίου προς τα κατεχόμενα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται», είπε ακόμη ο κ. Πάσης, επισημαίνοντας επίσης ότι με τους μισθούς των 800 και 900 ευρώ με τους οποίους αμείβονται πολλοί Ε/κ και πολλούς άλλους που είναι άνεργοι και εξαρτούνται ακόμη από επιδόματα «είναι κατανοητό γιατί ο Ε/κ καταφεύγει για φθηνότερα ψώνια και καύσιμα στα κατεχόμενα». Ωστόσο, συνέχισε, «έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή μια μαύρη τρύπα στην οικονομία της ελεύθερης Αμμοχώστου, μέσω της οποίας διοχετεύονται χρήματα σε μιαν άλλη οικονομία. Γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω το ήδη υπάρχον πρόβλημα της οικονομικής στενότητας στην περιοχή.»

Ακόμη, ο κ. Πάσης στις αναφορές του για το οδόφραγμα της Δερύνειας συμπεριέλαβε και τις απόψεις, όπως είπε, συναδέλφων του κλάδου καταστηματαρχών και στη γειτονική Δερύνεια. «Η οποία απέχει μόλις ένα σχεδόν χιλιόμετρο από την παροχή υπηρεσιών και αγαθών από τα κατεχόμενα και είναι και η πρώτη που δέχεται τις αρνητικές συνέπειες αυτή τη στιγμή», είπε.

Πηγή: Φιλελεύθερος