Δερυνεια

“Πολιορκεί” τη Δερύνεια ο κατοχικός στρατός – Νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη

Μετά τη διάνοιξη της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, την ανακοίνωση από τον Ερντογάν για ανέγερση 1.200 κατοικιών για έποικους και τη διάνοιξη της παραλίας στον Άγιο Μέμνονα για Τούρκους επίκους, άλλη μία πρόκληση έρχεται να προστεθεί στην κατεχόμενη περιοχή της Δερύνειας κα της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη, σε δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, εδώ και μια βδομάδα παρατηρείται μια ένταση στη δημιουργία οχυρωματικών έργων δεξιά από το οδόφραγμα μέχρι την περιοχή Κάππαρη στο Παραλίμνι, τα οποία, όπως ανέφερε, πολύ πιθανόν να κατασκευάζονται για τοποθέτηση αμυντικού οπλισμού του κατοχικού στρατού.

Τόνισε ότι η απόστασή από τη Δερύνεια είναι περίπου 100 μέτρα. «Οι δημότες ανησύχησαν και εγώ ως Δήμαρχος απέστειλα τη Δευτέρα επιστολή προς το Υπουργείο Άμυνας αλλά και στην Εθνική Φρουρά έτσι ώστε να μας ενημερώσουν. Η εμπειρία μας λέει ότι αυτά τα έργα είναι οχυρωματικά».

Οι κινήσεις του κατοχικού στρατού φαίνεται να είναι στοχευμένες προς τη δημιουργία έντασης αλλά και τετελεσμένων εν αναμονή και του διορισμού της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Οι κινήσεις αυτές στη νεκρή ζώνη γίνονται σε συνέχεια των προκλήσεων σε Άγιο Δομέτιο και Πύλα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες, σχολιάζοντας τις αναφορές του δημάρχου της Δερύνειας, διευκρίνισε ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης. Παρόλα αυτά υπάρχει μια ανησυχία από ελληνοκυπριακής πλευράς με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν το θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τουρική πλευρά έχει πλέον ξεκαθαρίσει τους στόχους της ως προς τη δημιουργία ενός σκηνικού το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε ένταση αλλά και να οδηγήσει σε έκρηξη κρίσης προς αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

Από την άλλη, όπως αναφέρουν και πολιτικοί αναλυτές, γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά λαμβάνει σοβαρά υπόψη το καθεστώς που υπάρχει στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η οποία σε ενδεχόμενη έκρηξη οποιασδήποτε κρίσης και σε ενδεχόμενο κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων Δεκέλειας, η περιοχή των Κοκκινοχωρίων θα αποκοπεί από τις υπόλοιπες περιοχές της Δημοκρατίας χωρίς δυνατότητα για οποιαδήποτε στρατιωτική ενίσχυση.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024