Προκλήσεις κατοχικού στρατού σε Δερύνεια και Στροβίλια

strobilia kypros 252863 143555 type13262 Κατεχόμενα, οδόφραγμα, Οδόφραγμα Δερύνεια, Στροβίλια, Ψευδοκράτος
Εικόνα Αρχείου

Ρεπορτάζ για τις προκλήσεις του κατοχικού στρατού σε ολόκληρη τη γραμμή αντιπαράταξης δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στα Στροβίλια. Πολυβολεία στήνουν στο οδόφραγμα Δερύνειας σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Τα Στροβίλια δεν ήταν παρά μόνο η αρχή, το πιο δηκτικό βήμα ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδιασμού με σαφείς στοχεύσεις, την αποδόμηση του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών ως έχει σήμερα και την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε ισότιμο εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ορίζοντας υλοποίησης των τουρκικών βημάτων που κλιμακώνονται σταθερά με πρόσχημα το αδιέξοδο στο Κυπριακό, είναι το καλοκαίρι.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών έχει στα κατεχόμενα ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, ο πρώτος που δημόσια είχε θέσει θέμα αλλαγής της στάτους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με επιχείρημα ότι έχει εκλείψει ο ρόλος που της έχει ανατεθεί το 1963. Πρόσφατα ο Οζερσάι έστειλε επιστολές στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένες στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητά δε από τους ξένους πρέσβεις όπως έχουν απευθείας επαφή μαζί του σε ό,τι αφορά ζητήματα που έχουν σχέση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα που έγιναν επί του εδάφους, πέραν από τα Στροβίλια από όπου οι κατοχικές δυνάμεις δεν μετακινήθηκαν, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, με πιο έκδηλα:

  • Την προώθηση σκοπιάς και νέων θέσεων στην περιοχή του Αστρομερίτη.
  • Το στήσιμο πολυβολείων στην περιοχή της Δερύνειας.
  • Συστηματικές παραβιάσεις του στάτους στην Πύλα με παρουσία στρατιωτικών στελεχών του κατοχικού στρατού και λεγόμενων αστυνομικών, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αν και φειδωλός στις δηλώσεις του επί του θέματος, σε παρέμβασή του στη μεσημβρινή εκπομπή του Αντέννα ανέφερε ότι μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης δέχονται απειλές από τα κατοχικά στρατεύματα. Παρέμεινε στη θέση ότι γίνονται εξαντλητικά διαβήματα και ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο εκπρόσωπος μίλησε για προσπάθεια δημιουργίας αστάθειας που έχει σχέση με τη δράση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι οι Τούρκοι σιγά-σιγά ξεδιπλώνουν σχέδιο Β, που αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων καθώς αναμένουν ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει διαφοροποίηση στο στάτους της Ειρηνευτικής Δύναμης, κάτι που αποφεύχθηκε κατά την τελευταία ανανέωση της θητείας της.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, από τη μεσημβρινή εκπομπή του κρατικού καναλιού, υπογράμμισε πως αυτό που γίνεται σήμερα στα Στροβίλια είναι πρόβα των κατοχικών δυνάμεων στην περίπτωση που αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη από την Κύπρο.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε παρέμβασή του στον Αντέννα, μίλησε για τον κίνδυνο δημιουργίας δεκάδων Στροβιλιών σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις του κατοχικού στρατού, σημειώνοντας ότι δεν αρκούν οι παραστάσεις προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Συμμαχία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση να προβεί σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένη Έθνη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα. Οι κατοχικές αρχές, αναφέρει η Συμμαχία, για άλλη μια φορά ενεργούν παράνομα και προκλητικά στα Στροβίλια. Τα γεγονότα αυτά ακολουθούν μια σειρά από άλλες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γίνονται λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι οι ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων δεν προκαλούν απλώς “ένταση”, όπως το περιγράφει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά επεκτείνουν την κατοχή. Το ΕΛΑΜ καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να καταγγείλει σε όλα τα διεθνή βήματα, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και των κατοχικών δυνάμεων.

Φιλελεύθερος / Ανδρούλα Ταραμουντά