Στροβίλια: Η σταδιακή επέκταση του Αττίλα 2000-2003-2019

bc40495eec15c1fa387bb15659834492 Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου, οδόφραγμα, Στροβίλια, Ψευδοκράτος

Για απαράδεκτη παραβίαση του status quo στα Στροβίλια, κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την τοποθέτηση κιγκλιδώματος σε αγροτικό δρόμο επικαλούμενο επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή. Όπως το Σίγμα πληροφορείται, ανάλογες ενέργειες μη μόνιμου, επί του παρόντος, χαρακτήρα, γίνονται σε διάφορες περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης. Πάντως το θέμα στα Στροβίλια δεν είναι καινούργιο αλλά χρονολογείται τουλάχιστο από το 2000.

Τα Στροβίλια είναι οικισμός της Δερύνειας στην επαρχία Αμμοχώστου της Κύπρου Μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της Βρετανική Βάσης Δεκέλειας ενώ, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το υπόλοιπο μέρος του οικισμού βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης. Λόγω της κατοχής μεγάλου μέρους της Δερύνειας από τον τουρκικό στρατό, τα Στροβίλια είναι αποκομμένα από το μέρος της Δερύνειας που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα περιστατικά 2000-2003

Στις 30 Ιουνίου 2000 o τουρκικός στρατός προέλαυσε στα Στροβίλια και κατέλαβε ένα μικρό μέρος αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το κατοχικό έδαφος.

Το ίδιο έπραξαν οι Τούρκοι και το 2003 όταν είχαν προωθηθεί περίπου 200 μέτρα προχωρώντας σε διαπλάτυνση του δρόμου και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια Ελληνοκύπριων προσφύγων που διέμεναν στη περιοχή, ζητώντας τους μάλιστα να μεταβούν στην Αμμόχωστο και να υποβάλουν αιτήσεις για επανασύνδεση νερού, ηλεκτρισμού και τηλεφώνων από τα τουρκοκυπριακά δίκτυα.

Η τότε προκλητικότητα των Τούρκων είχε καταγγελθεί στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, από την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς όλα αυτά διαδραματίζονταν εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη με τον Ραούφ Ντενκτάς για λύση του Κυπριακού.

Την ίδια χρονιά ο τουρκικός στρατός επέτρεψε το άνοιγμα μερικών οδοφραγμάτων και τη διέλευση Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, καθώς καιΤουρκοκυπρίων στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου

Την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο τουρκικός στρατός προχώρησε ξανά και πήρε τον έλεγχο άλλων τριών κατοικιών στην περιοχή λέγοντας στους κατοίκους ότι τώρα είναι “πολίτες” του ψευδοκράτους. Και τα δυο περιστατικά οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες κλήσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη για την αποκατάσταση της αναγνωρισμένης γραμμής κατάπαυσης του πυρός του 1974

Τα Στροβίλια έγιναν γνωστά λόγω του οδοφράγματος τους, μέσω του οποίου πολλοί Ελληνοκύπριοι μπορούν να κατευθυνθούν πολύ σύντομα στην πόλη της Αμμοχώστου και γενικά στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου.

Κανονισμός πράσινης γραμμής

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 866/2004 του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαϊου 2004 (εφεξής καλούμενος ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή). Ο κανονισμός αυτός ορίζει τους όρους εφαρμογής των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας για την κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών διαμέσου της γραμμής. Στο παράρτημα Ι καθορίζονται ως σημεία διέλευσης το Λήδρα Πάλλας και ο Άγιος Δομέτιος. Σύμφωνα δε με το άρθρο 4(3) των εν λόγω Κανονισμών, η διέλευση εμπορευμάτων από τη γραμμή επιτρέπεται μόνο στα σημεία που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι, καθώς και στα σημεία διέλευσης Πέργαμος και Στροβίλια που τελούν υπό την εποπτεία της ανατολικής Περιοχής Κυρίαρχων Βάσεων. Απαγορεύει τη διέλευση ζώντων ζώων και ζωϊκών προϊόντων διαμέσου της γραμμής. Επίσης, χορηγούνται απαλλαγές στα πρόσωπα που διασχίζουν τη γραμμή.

Πηγή: SigmaLive