Τέταρτο «όχι» των Τούρκων για την εκκλησία Κάτω Δερύνειας

Η προσφυγική κοινότητα τίμησε τους πατέρες της

Εκδήλωση1 Κάτω Δερύνεια, Νέα Αμμοχώστου, Πρόσφυγες

«Δυστυχώς για τέταρτη χρονιά το αίτημα του Δήμου Δερύνειας και της Επιτροπής των Κατωδερυνειωτών για λειτουργία της εκκλησίας των πολιούχων Αγίων της Κάτω Δερύνειας Τιμοθέου και Μαύρας, έχει απορριφθεί από τις κατοχικές Αρχές», ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης μιλώντας την Κυριακή 5 Μαϊου 2019 στην ετήσια συνεστίαση των προσφύγων Κάτω Δερύνειας στο κέντρο Ζάππειο στη Δερύνεια.

Πρόσθεσε ότι παρόλο τούτο, ο Δήμος θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για να λειτουργήσει η εκκλησία, ενόψει και της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας από τις 12 Νοεμβρίου 2018. Στο θέμα αναφέρθηκε στη σύντομη προσφώνηση του και ο Ανδρέας Γρηγορίου Πρόεδρος της Επιτροπής «Αδούλωτοι Κάτω Δερύνειας», Δημοτικός Σύμβουλος Δερύνειας, που επίσης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τη διάνοιξη του οδοφράγματος, παρατήρησε ότι «μπορούμε μόνο να περάσουμε προς τα κατεχόμενα, χωρίς δυστυχώς να μπορούμε να επισκεφθούμε τα σπίτια μας».

Όπως είναι γνωστό, λίγα μέτρα από το ανοικτό πλέον οδόφραγμα Δερύνειας, ο δρόμος Δερύνειας – Αμμοχώστου διασχίζει την κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια και καταλήγει έξω από την κλειστή πόλη-φάντασμα, μόνο που είναι περιφραγμένος με ψηλά συρματοπλέγματα, με τρόπο που αποκλείεται η πρόσβαση και η πραγματική επαφή με τον χώρo και με τα εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα σπίτια των Κατωδερυνειωτών.

Ο Ανδρέας Γρηγορίου και ο συντονιστής της εκδήλωσης Πέτρος Γεωργίου ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι η Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει με αναμνηστικές πλακέτες «τους πατέρες μας που είναι άνω των 75 χρόνων» και παρευρέθηκαν στη συνεστίαση – τιμήθηκαν ο Ιωάννης Γρηγορίου (Μιντής), Αντωνάκης Ζαχαρία, Μάξης Αρναούτης, Ανδρέας Δημητρίου (της Σαλώμης), Αγησίλαος Κωνσταντίνου, Παύλος Χήρας, Γιώργος Ράφτης, Ανδρέας Στέκας, Στέλιος Μαϊμάρης, Γιώργος Σάρδαλος, Αντωνάκης Ζέμπασιης, Ανδρέας Πέτρου (Πάκκος), Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Γιούπης. (Πλακέτα επιδόθηκε αργότερα και στον Παναγιώτη Τουμάζου που λόγω ασθενείας δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση).

Εκδήλωση3 Κάτω Δερύνεια, Νέα Αμμοχώστου, Πρόσφυγες

Εκδήλωση2 Κάτω Δερύνεια, Νέα Αμμοχώστου, Πρόσφυγες

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε ιδιαίτερα το μέλος της Επιτροπής Βαρνάβα Ανδρέου για την οικονομική κάλυψη της έκδοσης του λαχείου που κυκλοφόρησε στη διάρκεια της συνεστίασης. Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης που ακολούθησε, συμμετείχε με απαγγελία ποιήματος του ο Δερυνειώτης λαϊκός ποιητής Αντώνης Κατσαντώνης και το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας «Δρυμιό» υπό τη διεύθυνση της χοροδιδασκάλου Ιωάννας Μάρκου.

*Πριν τη συνεστίαση, όπως κάθε χρόνο, τελέσθηκε το πρωί λειτουργία εσπερινού στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Δερύνεια, έγινε περιφορά της εικόνας των Αγίων της Κάτω Δερύνειας Τιμοθέου και Μαύρας και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων ηρώων Δερύνειας και Κάτω Δερύνειας 1974, δίπλα από το Θεματικό Πάρκο και το Αμφιθέατρο του Δήμου Δερύνειας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από το ΑΚΕΛ οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού (που κατάγεται από την Κάτω Δερύνεια), Νίκος Κέττηρος και Χριστάκης Τζιοβάνης, από τον ΔΗΣΥ ο Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Γιώργος Κάρουλας και η ανεξάρτητη βουλευτίνα Άννα Θεολόγου.

Πηγή: 24h.com.cy/Μάριος Δημητρίου

Φωτογραφίες: Μιχαηλίνα Μαϊμαρίδου