Θέματα ακριτικών Δήμων συζήτησαν Δήμαρχος Δερύνειας – Υπ.Εξωτερικών

49726468 10155998698050205 3760875034566983680 o Άντρος Καραγιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης

Περαιτέρω αξιοποίηση της νεκρής ζώνης για γεωργικούς και άλλους σκοπούς συζήτησαν σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και οι Δήμαρχοι της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη, ο Υπουργός Εξωτερικών τους ανέφερε σε ότι αφορά το θέμα της διάνοιξης και άλλων οδοφραγμάτων πως καταβάλλονται προσπάθειες για να ανοίξει πρώτα το οδόφραγμα Πυροϊου και ακολούθως αυτό των Κοκκίνων. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ακόμη πως οι Δήμαρχοι των ακριτικών περιοχών θα ενημερωθούν περαιτέρω για το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στις 17 Ιανουαρίου με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Αντρέα Μαυρογιάννη.

Ο κ. Καραγιάννης δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών “συζητήθηκαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικοί Δήμοι που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η περαιτέρω αξιοποίηση της νεκρής ζώνης για γεωργικούς, κτηνοτροφικούς, περιβαλλοντικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς”.

Πρόσθεσε ότι “συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω αναβάθμιση των ακριτικών περιοχών για να μην παρατηρείται το φαινόμενο της γκετοποίησης και να δοθούν κίνητρα για παραμονή νέων ζευγαριών στους συγκεκριμένους Δήμους. Ταυτόχρονα ζητήθηκε από τον Υπουργό όπως με τον αρμόδιο συνάδελφο του της Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεξέλεγκτης παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών και αντικειμένων στους ακριτικούς Δήμους, με την δημιουργία Πράσινων Σημείων”.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας, “συζητήθηκε ακόμα και το θέμα της συνεργασίας των ακριτικών Δήμων με τα Ηνωμένα Εθνη και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρθηκε στη συνάντηση ήταν και αυτό των περιοχών που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, αφού λόγω Brexit θα καθυστερήσει η δημοσίευση του σχεδίου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας, για δημιουργία πολεοδομικών ζωνών εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι “ζητήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών όπως στη συζήτηση που γίνεται για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των ακριτικών δήμων”.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή λαμβάνουν μέρος οι Δήμοι Δερύνειας, Αθηένου, Γερίου, Αγίου Δομετρίου, Αγλαντζιάς και Λευκωσίας.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ