Θέματα καθαριότητας νεκρής ζώνης συζητήθηκαν με ΥΠΕΞ – Τί λέει ο Δήμαρχος Δερύνειας

Στιγμιότυπο 2019 02 01 14 Άντρος Καραγιάννης, Κατεχόμενα
Η Νεκρή Ζώνη Δερύνειας και η κατεχόμενη Αμμόχωστος

Θέματα καθαριότητας εντός της νεκρής ζώνης και δημιουργίας Πράσινων Σημείων συζήτησαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών Δήμαρχοι της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης “σήμερα πραγματοποιήθηκε μια “συντονιστική” συνάντηση για να δούμε που βρίσκονται τα αιτήματα του κάθε Δήμου. Η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και σ’ αυτήν παρέστησαν μόνο Λειτουργοί του Υπουργείου και οι Δήμαρχοι των ελεύθερων ακριτικών και ημικατεχόμενων Δήμων”.

Πρόσθεσε ότι “πέραν του γεγονότος ότι έχει εγκριθεί το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο, θα σταλεί επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα ζητούμε όπως παραμείνει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, γιατί παρέχει ασφάλεια στους ακριτικούς και ημικατεχόμενους Δήμους και βοηθά στην περαιτέρω αξιοποίηση της νεκρής ζώνης”.

Σημείωσε ότι “σήμερα συζητήθηκε επίσης το θέμα της καθαριότητας της νεκρής ζώνης και συμφωνήθηκε ότι οι ακριτικοί και ημικατεχόμενοι Δήμοι πρέπει να προβούν σε ενέργειες καθαριότητας της περιοχής. Με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκυβάλων εντός της νεκρής ζώνης, δημιουργείται οχληρία ενώ προκαλούνται και πυρκαγιές το καλοκαίρι”.

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, παρευρέθηκε την Τετάρτη σε συνάντηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας Πράσινων Σημείων.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, συνέχισε “αποφασίστηκε όπως γίνει συντονισμός μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων Υπουργείων, δηλαδή Εξωτερικών, Εσωτερικών και Γεωργίας για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στις ακριτικές περιοχές, αφού κρίθηκε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο”.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, λαμβάνουν μέρος οι Δήμοι Δερύνειας, Αθηένου, Γερίου, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Λευκωσίας.

Για την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο ενημερώθηκαν σήμερα οι Δήμαρχοι Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων 

Για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ενημερώθηκαν σήμερα οι Δήμαρχοι της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων

Σε γραπτή ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφέρεται ότι «σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης μεταξύ της Επιτροπής και του Υπουργού Εξωτερικών που έγινε στις 11 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα νέα συνάντηση της Επιτροπής με λειτουργούς του ΥΠΕΞ».

Προστίθεται ότι «η συζήτηση εστίασε σε τεχνικά ζητήματα που απασχολούν τους Ημικατεχόμενους Δήμους, όπως περιβαλλοντικά θέματα και θέματα αστικής ανάπτυξης της νεκρής ζώνης. Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν ενδελεχώς τους Δημάρχους για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα και εξετάστηκαν πρακτικά μέτρα για την προώθηση των διαδικασιών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σήμερα τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν και για το θέμα της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο, ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα τους συγκεκριμένους Δήμους και αποφασίστηκαν συντονισμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Famagusta.News / ΚΥΠΕ