Θερμό σκηνικό παραμονές της διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Θερμαίνει το κλίμα λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Χθες ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σε παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του είναι σταθερές.

Τα Μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως είπε, και η διάνοιξη οδοφραγμάτων πρέπει να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο υπάρχουν, αναφερόμενος παρ’ όλα αυτά και στην παράνομη διάνοιξη της παραλίας στον Άγιο Μέμνονα από τις κατοχικές αρχές, θέτοντας τον προβληματισμό του για το αν οι τοπικές αρχές εκμεταλλεύονται τα ΜΟΕ.

Διαβάστε επίσης:
– Δήμαρχος Δερύνειας: “Η διάνοιξη του οδοφράγματος θα δείξει αν η ε/κ πλευρά ο,τι λέει το εννοεί”
– Νίκος Λίλλης: «Φταίει το οδόφραγμα Δερύνειας και όχι τα All Inclusive που στραγγαλίζουν επιχειρήσεις»
– Χαιρετίζει το ΕΛΑΜ την ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου για το οδόφραγμα Δερύνειας
– ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Κέντρο συνεργασίας ατόμων και οργανισμών θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο
– Γαλανός: Καμιά διάνοιξη οδοφράγματος δεν μπορεί να αποτελέσει λύση
– Καμπανάκι ΠΟΒΕΚ για οδόφραγμα Δερύνειας – Φόβοι για «αποδυνάμωση» Πρωταρά και Αγίας Νάπας

Είπε πως αναμένεται από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε έντονα διαβήματα για τις κινήσεις των κατοχικών αρχών, ενώ σημείωσε πως η διάνοιξη της κατεχόμενης και της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου δεν πρέπει να είναι ένα απλό Μέτρο οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Άμεση ήταν και η απάντηση από το ΑΚΕΛ Δήμου Αμμοχώστου το οποίο μέσω ανακοίνωσής του επέκρινε χθες τις δηλώσεις Γαλανού τόσο στην τηλεόραση του Σίγμα όσο και στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη.

Το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται απερίφραστα υπέρ της διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας διαχωρίζοντας τη θέση του και επικρίνοντας τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Αλέξης Γαλανός.

Παρέμβαση έκανε και ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης ο οποίος ανέφερε πως η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου και ότι στις 9 Ιουλίου ο Δήμος θα προχωρήσει στα εγκαίνια ενός δικοινοτικού κέντρου κοντά στο οδόφραγμα που θα προάγει την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στο Δήμο Αμμοχώστου για το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας:

Μετά και τις δημόσιες δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανού αλλά και την προβολή που έτυχε το όλο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε δημόσια ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά πράγματα.

Είναι με μεγάλη μας έκπληξη που ακούσαμε χτες και σήμερα το Δήμαρχο Αμμοχώστου να δηλώνει πως θέλει να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προβληματισμό «αν θα πρέπει να δοθεί αναβολή στη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας», και ο λόγος που εκπλαγήκαμε είναι γιατί ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε τέτοια απόφαση.

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος επικαλείται κινήσεις που στοχεύουν στον εποικισμό της πόλης, ωσάν και η πόλη δεν εποικίζεται σε άλλα τμήματά της εδώ και 44 χρόνια. Οι όποιες μονομερείς ενέργειες οι οποίες δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους είναι σαφώς καταδικαστέες. Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του Δημάρχου σήμερα, για επικείμενο εποικισμό και του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου, διασπείρουν φόβο ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο και στην πραγματικότητα υποθάλπουν ένα κλίμα αποριπτισμού, το οποίο είναι καθόλα επιζήμιο ενόψει μάλιστα και της όποιας νέας προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.      

Η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 ο Δήμος Αμμοχώστου είναι προϊόν προσπάθειας συγκερασμού διαφορετικών απόψεων, οι οποίες όντως υπάρχουν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνειδητά αποφύγαμε τη ψηφοφορία και συνειδητά συγκατανεύσαμε στο να εκδοθεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση, παρά το γεγονός πως δεν έκφραζε πλήρως τις θέσεις μας. Συμβιβαστήκαμε με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουμε την προσπάθεια του Δημάρχου να μη δοθεί προς τα έξω μια εικόνα διχόνοιας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, παρακολουθούμε τον Δήμαρχο να παρελαύνει από τα ΜΜΕ και αντί να υπερασπίζεται την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αμμοχώστου, να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, υπέρ της αναβολής της διάνοιξης του οδοφράγματος και μάλιστα να τις παρουσιάζει με τρόπο που να δίνεται η εντύπωση ότι η συγκεκριμένη άποψη είναι και πλειοψηφούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατηγορηματικά αναφέρουμε πως ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει πάρει απόφαση υπέρ της αναβολής της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας.     

Παράλληλα, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι στη συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το εν λόγω θέμα, η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, είχε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο ΥΠΕΡ της διάνοιξης του οδοφράγματος, στη βάση της διαχρονικής θέσης της ε/κ πλευράς η οποία ανέκαθεν ήταν υπέρ της διάνοιξης περισσοτέρων οδοφραγμάτων θεωρώντας πως έτσι εξυπηρετείται η προσπάθεια για επαναπροσέγγιση, συμφιλίωση και συνεργασία των δύο κοινοτήτων, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Σαφώς και δε θεωρούμε πως η διάνοιξη του όποιου οδοφράγματος μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Επαναλαμβάνουμε όμως πως στόχος μας παραμένει μια πατρίδα ενωμένη, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς οδοφράγματα και χωρίς καμία διαχωριστική γραμμή. Ως εκ τούτου, η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στο Δήμο Αμμοχώστου διαχωρίζει τη θέση της από το Δήμαρχο δηλώνοντας ότι κάθε ρωγμή στις διαχωριστικές γραμμές μας οδηγεί πιο κοντά στη λύση και η επαφή με την τ/κ κοινότητα δημιουργεί συνθήκες που θα υποβοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε πως ο Δήμαρχος, οφείλει να αντιληφθεί, ότι πρέπει να διοικήσει σωστά τον προσφυγικό μας Δήμο και να γκρεμίσει τις γέφυρες του διαχωρισμού, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τους όποιους  υποκειμενισμούς.

Τέλος, μεταφέρουμε προς όλους το μήνυμα ότι η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στο Δήμο Αμμοχώστου δεν πρόκειται να εκτεθεί άλλο στο όνομα μιας επίπλαστης ομοφωνίας.

Πηγή: Famagusta.News /ΚΥΠΕ