Τσιόλας: “Η κυβέρνηση στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις”

imagew 16 Θεοδόσης Τσιόλας

Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά σε ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στηρίζει τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε απόψε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε χαιρετισμό του στη συναυλία του Δήμου Δερύνειας προς τιμή του Μάνου Ελευθερίου, υπό τον τίτλο: “Μαλαματένια Λόγια” που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, ο κ. Τσιόλας είπε ότι η εκδήλωση γίνεται “για να τιμήσει τη μνήμη, ενός αξιόλογου, σύγχρονου πνευματικού ανθρώπου, του διακεκριμένου ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου, Μάνου Ελευθερίου”.

Πρόσθεσε ότι ο “πολυβραβευμένος Μάνος Ελευθερίου εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά ενώ μέσα από τους στίχους και τα κείμενά του καταγράφει περίτεχνα στιγμές και γεγονότα, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Τα έργα του αποτυπώνουν εικόνες από τη γενέτειρά του, την Ερμούπολη της Σύρου, τον ξεριζωμό του προσφυγικού κόσμου της Μικράς Ασίας, τη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας αλλά και από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και της ανασυγκρότησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του ευρύτερου ελληνισμού”.

Ο Μάνος Ελευθερίου, συνέχισε “έφυγε από τη ζωή, στα 80 του χρόνια τον Ιούλιο του 2018. Με πλήρη διαύγεια, άρτια πνευματική συγκρότηση και βαθιά καλλιέργεια ψυχής, υπηρέτησε την τέχνη του λόγου με ιερή αφοσίωση, σεβασμό και μία μοναδική αισθητική ποιότητα. Μυθιστορήματα, εικονογραφήσεις παραμυθιών, θεατρικά έργα, επιμέλειες εκδόσεων και μία περίοπτη θέση στην ελληνική δισκογραφία σφραγίζουν την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα για την οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών”.

Σημείωσε ακόμα ότι “οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνεύθηκαν με μεγάλη επιτυχία από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, ενώ τα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του, ξυπνούν νοσταλγικά συναισθήματα και αναμνήσεις και κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας. Η ζωή και κυρίως το έργο του Μάνου Ελευθερίου είναι απόλυτα συνυφασμένα με το σύγχρονο πολιτισμό μας”.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε επίσης ότι “η πρωτοβουλία της αποψινής διοργάνωσης από τον Δήμο Δερύνειας θεωρείται άξια επαίνου. Αφενός γιατί δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει σπουδαία τραγούδια και αγαπημένους ερμηνευτές και αφετέρου γιατί προβάλλει με τον τρόπο αυτό τη λαμπρή πορεία ενός ανθρώπου με πλούσια πνευματική δημιουργία, διατηρώντας ταυτόχρονα ζωντανή τη μνήμη του και τιμώντας την ευρύτερη προσφορά του”.

Ως Κυβέρνηση, σημείωσε “ανταποκρινόμαστε πάντοτε θετικά σε ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η αποψινή και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση”.